Meldingen
Alles wissen

poging 2 ( wat is dit leuk, wat is dit leuk. )


Berichten: 14
Topic starter
(@oldnugget)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Vandaag poging 2 om te destilleren. Vorige week eerste poging gedaan waarbij ik de boiler verwarmde dmv het oorsprongelijke verwarmingselement. Ik kreeg het advies/tip van Robbert om dit toch niet zo te blijven uitvoeren ivm oververhitten van alcohol dampen door het verwarmingselement dus maar naar gas verwarming.  Afgelopen week de koeler wat aangepast en inlaat /uitlaat voor koelwater gesoldeerd. Vandaag dus een poging gewaagd dmv gasverwarming.  Ik had 6 liter bruin bier van een collega gekregen om mee te spelen en dit dus ik de boiler gegoten. Rustig aan de boel verwarmd en opgegeven moment begon er een paar druppels uit de koeler te druppelen en eerste opvang heeft alcohol percentage van 75% en ben bij 25 % gestopt  met destilleren.  Tijdens de run, zeer goed te temperatuur kunnen regelen . In totaal 10 verschillende potjes aan materiaal met verschillende percentages en smaken opgevangen.   Denk dat ik zo'n 600 ml aan materiaal heb opgevangen.  Wanneer ik dit bv met houtsnippers laat rijpen, is dit dan een whiskey?

De eerste 3 cuts zin wat bitterder van smaak en bevat ongeveer 100 ml. Vanaf cut 4 ( 60% ) vind ik smaak wel lekker.  Is 100 ML op de 6 liter bier aan voorloop/heads ok en ben hoe kan ik nu bepalen of er wel /geen methanol in destilaat zit? Heb ergens gelezen dat met name fruit methanol geeft en dat graan weinig tot geen methanol geeft.  

Ondertussen op MP een koperen kruik op de kop getikt . Deze heeft diameter van 60mm en die wil ik als kolom aan gebruiken.  

Word vervolgd.

 

1612039644-IMG_3566.jpg
Beantwoorden
8 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10062

@oldnugget Mooi het enthousiasme waarmee je bezig bent .

Nee met graanproducten  hoef je niet druk te maken over methyl .

We blijven volgen 👍

 

Beantwoorden
Berichten: 1885
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bier distilleren geef bijna altijd een wat bittere smaak, en dat is de hop. Maar probeer ook eens om 2 maal te distilleren. Dus de eerste keer alles er uit distilleren en dan de tweede maal je cuts maken.

Mooie ketel 👍.

Temperatuur  meten boven in je eerste bocht zou nog beter zijn.

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Geweldig dat je er zo van geniet. Het is keileuk om te doen, blijft magisch. Veel plezier nog.

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@oldnugget)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik dacht dat ik voor goud zoeken geduld moest hebben maar om sterke drank te stoken....dien je ook engelen geduld te hebben moet ik zeggen. Tis alleen wat fysiek minder zwaar dan al dat zand scheppen tijdens het goud zoeken.   De combi bevalt me wel....tijdens het stoken ondertussen wat zandconcentraat uitwassen en opzoek naar goud stof.  Stoken in de wintermaanden en goud zoeken aan de rivier in de zomer....ik zie het al helemaal zitten.

Gister al het materiaal, wat ik had, een 2x maal gedestilleerd. Het totaal was ik in de ketel had gegooid was 2.2 liter met een gemiddeld percentage van 45% wat de eerste opvang was van een totaal 18 liter bier.  Ik heb ongeveer een 4 liter extra water toegevoegd om voldoende vulling in de ketel te verkrijgen.

Langzaam aan de temperatuur laten op lopen en op gegeven moment begon het destillaat te lopen. Heb ik totaal er een 3 uur over gedaan om ongeveer 1 liter destillaat op te vangen. Op moment dat de smaak veranderde , ben ik gestopt met opvangen . Alcohol % zat op dat moment op 50%. In totaal een van 9 cuts opgevangen . Eerste 2 cuts van 80% vond ik niet lekker ruiken en heb deze dus apart gehouden.  De rest heb ik in een fles gedaan en dit is ongeveer 900 ml aan materiaal wat ik wel lekker vond smaken en ruiken. Gemiddelde % van de fles is uit eindelijk een 65% geworden.  Vandaag heb ik 5 gram eikenhout chips in oven nog wat opgewarmd en toegevoegd aan de fles. 

Nu een kwestie van wachten, wachten en wachten.  

Vragen;

Is 5 gram light toasted chips voldoende om smaak en kleur af te geven of moet er nog wat bij?

Wat ik ook heb begrepen is dat ik eigenlijk de fles moet afsluiten met een dot watten oid....dit zodat de drank kan ademen/oxideren. Klopt dit of kan ik gewoon met gesloten dop ?

Dan de laatste vraag....Is 900 ml van 65% sterkte een acceptabele hoeveelheid van 18 liter oud bier? 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1279
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Leuk: bij het begin beginnen! Dan kun je eigenlijk alleen maar vooruit gaan.

Hoe sterk is oud bier? Als het 6 % is, dan begin je met 18,0 * 0,06 % = 1,08 liter pure alcohol. Bij 900 ml van 65 % heb je 585 ml pure alcohol. Als je oude bier andere percentages had, kun je zelf wel verder rekenen, neem ik aan.

Voor een eerste, per definitie onhandige poging met veel verlies, geen slecht resultaat. En je stopt ook vrij vroeg met stoken, dus die alcohol ben je ook kwijt.

Sommigen bewaren ook voor- en naloop om later schone alcohol daaruit te maken. Je kunt er over twisten of dat lonend is; daarin maakt iedereen een eigen afweging.

Overigens is dat werken met kleine opvangpotjes een prima idee, zoals je zelf inmiddels ook wel gemerkt zult hebben.

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@oldnugget)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

 Beste medestokers,

 

Wat doe ik verkeerd? Het is dus gelukt om 65 % alcohol te verkrijgen op mijn boilertje. Hieraan heb ik eikenhout chips toegevoegd en een lekker , zacht drankje weten te maken Daarna ben ik zelf gaan brouwen met gerstemout en met mais  . Bij de eerste batch  had ik  9 liter water ,2 kg maisvlokken en 1 kg gerstemout gekookt tot een dikke brei waar de lepel  in rechtop kon staan.  Dit doorgekookt tot uiteindelijk 78 graad en afgespoeld met heet water. Op dat moment een jodium test uitgevoerd en deze kleurde toch wel donker .  SG waarde bleek rond de 1030 te zitten wat ik vies vond tegenvallen...dus later maar 3 kg suiker toevoegd ..Dit laten vergisten en 2 x gedestilleerd tot wel een uiteindelijk 1,5 liter a 65% alcohol met een lekkere smaak.    

Daar ik me gister verveelde , dus maar meer aan het brouwen geslagen. Had nu de gerstemout en maisvlokken verschrot in een machine en ben begonnen met 2 kg gerstemout en 1 kg mais. Ik had nu een maishschema van ; 

Daar ik geen PH meter voorhanden had toch een 10 gram citroenzuur opgelost in water op voorhand om een wat zuurdere omgeving te creeren.

40/45 graad a 15 minuten

50/52 graad a 15 minuten 

62 graad a dik 75 minuten

72 graad a 45 minuten

78 graad a 15 minuten

Dus mijn inziens voldoende tijd genomen voor het maishen maar wat blijkt bij het spoelen met +/- 10 liter ...de jodium kleur nog steeds donker. SG waarde zat weer rond de 1030 wat me vies tegen viel ! Dus maar weer extra suiker toegevoegd.

Ik heb gerstemout (carabelge 30-35 EBC) van Brouwland en maisvlokken brouwland.

 

Wat doe ik verkeerd dat niet al het zetmeel wordt omgezet in suikers? Dien ik toch amylase oid te gaan gebruiken ?? En hoeveel aan SG had ik wellicht mogen verwachten van 2 kg gerstemout en 1 kg maisvlokken?

Beantwoorden
2 Reacties
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 232

@oldnugget

Je geeft aan dat je alles gekookt hebt. Dan zijn de enzymen inactief gemaakt. Maischen heeft dan geen zin meer.

Beter om de mais apart te koken en dat af te laten koelen tot eertse maisch stap. Vervolgens de verstemout erbij en maisch schema verder oppakken.

Beantwoorden
(@oldnugget)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 14

@kevin Sorry voor verwarring ...Ben tot maximaal 78 graad gegaan. Heb de maish en wort niet gekookt

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?