Ik heb als ketel een oude boiler
degene waarvan ik hem gehad heb stookt alleen sugarwash
en gooide er denk 2 of 3 gisten vaten in
dus de ketel is groot
maar ik stook minder groot en andere dingen
dus mijn 2 overhaal verdwijnt in een “te grote ketel”
moeillijk beheersbaar,en duur stoken
nu wil ik een tweede kleinere onderkant maken van RVS en daar de kopers helm op
Zodat ik rustig en beheersbaar de tweede stook kan doen
vraag is krijg ik dan smaakverschil/slecht smaak in me tweede stook
Je kunt ook twee of drie ruwstoken bewaren en samen in de grote ketel doen.
Maar om op je vraag terug te komen: volgens onderzoek krijg je wel iets andere smaken als je koper vervangt door rvs, maar ik vraag me sterk af of wij dat kunnen proeven. Ik waarschijnlijk helemaal niet. Die proefpanels in onderzoeken worden ook getraind op een groepje smaken voor ze ingezet worden.
Als je inderdaad rustig en beheerst stookt is de kans op slechte smaak om die reden erg klein.Wel kan het een goed idee zijn om wat stukken blank koper in de ketel te doen, zeker bij steenvruchten en whisky.
Natuurlijk kan er dan nog wel van alles fout gaan; we blijven optimistisch, natuurlijk. 🤣
Een kleinere ketel erbij is trouwens altijd handig.
de werking van het koper op smaak en afvangen van stoffen zit in het deel boven het kook vocht .
Een rvs onderkant zal weinig invloed hebben anders dan electrolitische werking wat oxidatie kan veroorzaken wanneer er ook zuren aanwezig zijn .
Koper en rvs contact kun je beter uitsluiten .
Dat kan b.v. door pakkingen