Hey Stookvrienden! Ik stook al heel wat jaren met eigenbouw ketels en de T500. Nu vind ik het leuk om mij ook eens te gaan wagen om een biertje te brouwen (nul ervaring hiermee). Ik dacht eerst aan een halfautomatische ketel, maar heb wat verhalen gelezen over aanbranden, verstopte filters, lage opbrengt etc. en vroeg mij af of dit wel een verstandige stap is. Ik heb zelf nog grote RVS pannen, de T500 boiler en een eigengemaakte RVS boiler met ingebouwd element dat ik met een relais traploos kan regelen (gaat dit element aanbranden bij het koken?). Kortom wellicht heeft iemand wijze raad. Zelf dacht ik ik koop bijvoorbeeld een schrootmolen en wat filter apparatuur en hopsakee daar gaan we, of is zo'n automatisch ding echt veel handiger voor de beginner?
dank alvast en groeten Jab
Een hightech ketel kan wat werk uit handen nemen, maar met een pan kun je ook prima werken. Heeft beide voor en nadelen inderdaad...
Alhoewel je sommige ketels in principe vanaf de bank kunt besturen, is het niet aan te raden. Je zult toch zelf de controlerende facor moeten zijn. Denk dat de mensen met zulke ketels daar wel ervaring in hebben 😉 er kan zich altijd wat opdoen tijdens het proces wat je vanaf je telefoon of tablet niet kunt zien (denk aan pH, dikte van beslag, zetmeelomzetting, pomp).
Met een pan zul je, zeker tijdens verwarmen, moeten roeren tegen aanbranden. Eventueel zou dat ook met een simpel roerwerk kunnen om dat uit handen te nemen. Je moet er dus wel bij blijven om temperatuur te beheersen. Omdat je dat zelf al moet doen, ben je er al bij dus zie je meteen je beslagdikte al bv.
Wat koelen betreft is inderdaad geforceerd koelen aan te raden voor bier om reden die alchemist al beschrijft. Veel automaten hebben vaak al een tegenstroomkoeler of iets in die richting. In een gewone pan kun je een externe koelspiraal hangen waar je koud water door pompt bv, maar ook au bain marie in een koel badje zetten is een mogelijkheid. Minder ideaal maar wat ook werkt is afgesloten over nacht laten koelen. Afgesloten wil ik mee zeggen zet er wel een waterslot op, want als het afkoelt zal een volledig gesloten vat vacuüm kunnen trekken. (Hierbij wel aan te raden te beluchten voor gist er bij gaat, bv paar keer fel door roeren (met schoon gerei!) of beluchtingspompje.)
Zelf heb ik ook geen digitale pan, gewoon RVS pan die voor fruit koken en whiskies maisschen gebruikt wordt. Als ik bier maak (wat er sinds kort in bescheiden oplages bij is gekomen) laat ik het of au bain marie afkoelen, of overnacht in gistvat zelf. Tot noch toe geen slecht bier gehad😎
Ik bedenk me ook altijd dat bier al zo'n oud product is, dat het ons ook wel moet lukken met alle kennis, materialen etc👍
Als je meer paar honderd liter beslag / bier maakt is automatisering handig .
Ik heb door de jaren heen diverse methodes en apparatuur voorbij zien komen .
Ik gebruik 2 pannen van 40 liter het werkt net zo snel als met die automaten . En storings vrij! En je hebt meer de vinger aan de pols en kontrole over met wat gebeurt .
Koelen kan snel door pan in kuip ijswater te zetten of met behulp van koelspiraal . Of simpel goed Afsluiten en buiten zetten .
Catchets zijn leuk en vanaf de bank besturen ook leuk maar je loopt altijd achter de dingen aan als er even iets anders verloopt dan verwacht . Voor beste resultaat blijf je erbij.
Aanbranden ? Is gewoon slordigheid , onoplettendheid of niet goed werkende apparatuur .
En Inderdaad roeren bij opwarming maar dat is logisch.Onder 100 liter is dat ook amper moeite.
Natuurlijk kun je kiezen voor gemak van automatische ketels . Maar je moet evengoed er bij blijven. Schoonmaken blijft grotendeel handwerk en de brouwtijd blijft het zelfde
En des te meer rand apparatuur en electronica des te meer kans op storingen. .
Ik heb ervaring met twee semi automaten en ze bevallen me prima. Nog nooit is er iets aangebrand en nog nooit een verstopte pomp gehad. Niet te fijn schroten voorkomt veel problemen. Nog nooit enige storing gehad aan deze systemen.
Uiteraard moet je pH, SG en zetmeel omzetting controleren en handmatig mout en eventueel andere ingrediënten toevoegen. Schoonmaken is super eenvoudig want ook dan laat je het systeem lekker rondpompen met speciaal daarvoor bestemde schoonmaakmiddelen. De temperatuurbeheersing en het automatisch verhogen bij iedere maisch-stap, geweldig handig. Dat je app gaat piepen om je ergens alert op te maken is reuze handig. Ook de tegenstroomkoeler is m.i. het best en snelst werkende systeem.
Ik heb geen gas meer en heb zonnepanelen. Brouwen doe ik ook niet in de keuken dus pannen zijn voor mij sowieso niet handig.
Heren heel hartelijk dank alvast voor de opmerkingen en tips!
Ik heb alle installaties wel al een x gehad en dus ook getest. Fusten op vuur, HERMS, Easybrew 30 en nu pannen op inductie.
En zoals hierboven al staat beschreven hoe meer automatiseren hoe meer er mis kan gaan.
Dus ik ga voor de traditionele brouwwijze. Pannen op een warmtebron.
Met mijn stookketeltjes en de T500 kan ik inmiddels lezen en schrijven, toch blijf ik er meestal bij erbij gek genoeg. Bier brouwen lijkt mij iets verfijnder. Daarom veel dank voor jullie reacties. Vooralsnog ga ik het proces handmatig verkennen; ik wil het proces zo goed mogelijk begrijpen/ervaren (deed ik ook 35 jaar geleden met de eerste stooksels/zelfbouw). Ik ga mijn RVS (horeca) pannen inzetten die hebben een hele dikke bodem, PH meter moet ik nog aanschaffen, evenals een goede wals schrootmolen. Läuterhexe met filterkuip is onderweg, koelen ga ik doen met een dompel koeler. Dit worden mijn eerste stappen, als ik ergens de plank volledig missla dan hoor ik dat graag!
vriendelijke groeten Jab
Niets beter dan bij de stookketel blijven, er kan altijd een vlam ontstaan, en dan is het aanwezige blusmateriaal geen overbodige luxe.
Heb al eens een brandend lek gehad, en de verkeerde koelvloeistof (au bain marie) geeft bij koken vuurwerk, weet ik uit ervaring.
Au bain marie ketel , vullen (tussenruimte) met koelvloeistof, geeft een betere verwarming.
Had in plaats van de koelvloeistof, -35/+150, ruitenvloeistof gebruikt.
Deze gaat wel werken tegen -15 maar kookt over bij 100°C, en blijkt dan zeer brandbaar.
Heb de beide bussen nu beter gemarkeerd. 😲
Iets wat ik me al een tijdje afvraag en wat ik niet kan vinden op biersites etc. Zo'n klimaatkast om gecontroleerd te kunnen vergisten; lijkt mij logisch dat daar een of ander kanaaltje o.i.d. is om het koolzuurgas te laten ontsnappen?
kreeg van een werkgever als Nieuwjaarspresentje afgelopen week 2 vette giftcards van de Braumarkt 😒 Ik had al tevergeefs gewaarschuwd; zij hebben de voorraad al tijden niet op orde/kies Stookwinkel...Probeerde nog iets te bestellen maar helaas: de Braumarkt is gisteren failliet verklaard.
Braumarkt is weer in de lucht...Gisteren heb ik contact gehad en het nieuwe bedrijf gaat de giftcards overnemen, gaat nog wel even duren. Fingers crossed.
Eind goed al goed, uiteindelijk een tegoed gekregen van Braumarkt en inmiddels gebruik van gemaakt 😀