Meldingen
Alles wissen

Snelkookpan


Berichten: 26
Topic starter
(@siske)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Mijn eerste installatie, die ik al even heb, is een 'Turkse' snelkookpan van 15 liter met daarop een kolom RVS 1.5 inch. Om te vormen tot potstill en CM-kolom.

Nu heb ik een veel te zware gasbrander als verwarming (8.5 kw, omdat ik die had liggen). Daarom ook mijn vragen in de rubriek 'vermogen van brander' ivm een regelbare gasdrukregelaar.

Nu mijn eerste vraag: Ik heb koordjes juist aan het begin van mijn kolom gehangen. De gehele pot heb ik nog eens ingesmeerd met 'brooddeeg' om zeker geen lek te hebben. Toch bewegen deze koordjes tijdens het koken. Is dit nu door de warmte en eventueel de luchtverplaatsing van de gasbrander of heb ik toch ergens een lek. Misschien aan de verbinding kolom met deksel. 

 

Tweede vraag: Ik ben van plan een nieuwe ketel te kopen. Daarom is mijn oog gevallen op een melkkan. Na veel opzoekwerk heb ik in Duitsland een degelijke melkkan gevonden, volgens mij van een degelijke kwaliteit. 

Een voorbeeld. Brouwmarkt verkoopt ook een melkkan (olijfolievat), gewicht 4.8 kg, wanddikte kunnen ze niet geven!!! Maar alleen het uitzicht lijkt mij dat de wanddikte te wensen overlaat.

Een tweede voorbeeld is bij tasboomkwekerij.nl. Deze geeft door een wanddikte te hebben van 'ongeveer' 1 mm. Gewicht ben ik niet van op de hoogte.

Bij deze Duitse firma heeft de melkkan een gewicht van 6.3 kg. Dus zeker al veel meer dan het 'blik' van brouwmarkt ( https://www.beeketal.de/hotelausstattung/beeketal-edelstahl-milchkanne_669_2745 ) (voor diegenen die eventueel interesse hebben).  

Wat is nu het beste? Verwarmen met een gasbrander of met een verwarmingselement. Nu weet ik dat hier veel discussie over bestaat maar ben hier nog niet uit. Vooral de vraag of de bodem van deze melkkan de warmte van een gasbrander aankan?

 

Derde vraag. Ik ben er nog niet uit of ik een 30 liter of 50 liter vat ga nemen (mijn fermentatievaten zijn 30 liter). En het is ook niet de bedoeling om voor de hele straat te gaan distilleren. Daar moet ik nog over beslissen. Mijn vraag is eigenlijk: kan ik nog materiaal gebruiken van mijn 1.5 inch installatie. Kan ik eerst een kolom gebruiken van 2 inch van, laat ons zeggen 60 cm (of hoger) om daarom over te gaan naar 1.5 inch (bochten naar condensator, condensator zelf, koelelement), of heeft dit nadelen?

 

Vierde vraag: Ik ben 'verliefd' geworden op de uitleg van Jesse van Still It en ben daarom van plan mijn CM in te ruilen voor een CCVM. ( https://www.youtube.com/channel/UCThY8lOKKkVDd9HVBT59zCg ) .  Heeft iemand hier ervaring mee met deze opstelling? In de verschillende filmpjes geeft deze Jesse de voor- en nadelen van een CCVM.

 

Vijfde vraag: Kan men eigenlijk een kolom hebben die te hoog is, in welke configuratie dan ook? 

 

Voor alle duidelijkheid. Het is de bedoeling om af en toe neutraal te stoken, gebruik daarvoor voor de derde keer het recept van Kees22 ( https://www.stookforum.nl/thread/shadys-simple-sugar-shine/ ). Gewoon zalig, veel beter dan het birdwatchers recept. Maar wil ook overstappen naar de 'echte' recepten (dus in potstill-mode).

 

Veel vragen, en hopenlijk nog meer antwoorden, maar beter informeren dan fouten maken. In ieder geval bedankt op voorhand.

 

 

Beantwoorden
1 reactie
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De warmte van de brander kan zeker de lucht in beweging brengen .

betreft melkemmers , als het laswerk maar degelijk is .
Dikte van de plaat bij RVS ook daarvoor geld als het maar niet snel vervorming krijgt .
Rvs is een slechte warmte geleider en houd erg lang warmte vast .
Dat kan nadelig wanneer je vrij dik rvs hebt .
De ketel is dan minder snel fijn te stellen in temperatuur.

Dat geld ook trouwens voor branders of electrische verwarming .
Gas is sneller bij te stellen en zekker wanneer je iets wil dimmen in warmte .

Je kunt niet zomaar elke hoogte kolom op elke ketel gebruiken .
Er moet een goede balans in flow wezen .
En een te hoge kolom kan zorgen dat je onderin te veel warmte moet brengen om op brug te komen waardoor vulling in ketel verbrand en eventuele smaakstoffen verloren gaan .

Grote van ketel hangt inderdaad ook af wat jou vulling inhoud zal zijn .
Ga ervan uit dat je een ketel altijd tot 2/3 ongeveer vult
Te weinig vulling is nadelig te veel ook .
( Uiteindelijk zal je toch een 1e en 2 e overhaal verschil in volume hebben . Daarom is zeker aan te bevelen om meer dan 1 ketel te hebben )

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?