Aangezien zelf stoken voor mij een nieuwe wereld is heb ik flink nagedacht hoe te beginnen.
Ik kwam het zelf-stoken per toeval tegen bij het zoeken naar tips voor het wijn maken (van druiven uit eigen tuin).
Als eerste kwam ik dus de air-still tegen, maar deze gaf bij doorlezen toch veel beperkingen.
Vervolgens (om ook mijn wederhelft tevreden te houden) zat ik te denken aan een vevor potstill om te beginnen (als een sinterklaas- of kerstkadootje) maar de condenser viel me gelijk al tegen, en om dan alleen dat geld uit te geven aan een dunne pan vind ik ook zonde.
Hierop bedacht ik me dat ik een goede pan beschikbaar heb, en met wat rommelen in de keukenlade werd een nieuw idee geboren; een modulaire pot-still met als basis onze 10 liter soeppan en rvs serveerschaal:
Het is nu vooral nog wachten tot ik tijd heb om te gaan solderen voor ik de benodigde onderdelen in huis heb. Bedoeling is om een hals bovenop de schaal te maken (3/4 schroef aansluiting) waarop ik een liebig condenser wil aansluiten. Ik hink op 3 gedachten hoe ik de hals wil gaan uitvoeren. Mijn eerste idee is in verband met de balans van het geheel. De 'dome' wil ik vast gaan zetten met klemmen aan de pan, maar ik wil niet dat het geheel omvalt als de pan niet vol genoeg zit onder het gewicht van de condenser, dus ik dacht de hals een kromming te geven waardoor deze wat tegenwicht geeft voor de condenser. Alternatief 3 had ik in mijn achterhoofd om een thermometer toe te voegen (T-stuk bovenop rechte hals, aftakking naar opzij naar de condenser);
2 maanden later en na heel veel inlezen op het forum toch nog even een update van mijn ketel. Stukje bij beetje in verloren (halve) uurtjes aan gewerkt en in de tussentijd wat washes laten gisten.
Voor de koeler uiteindelijk toch gekozen voor knelkoppelingen. Gelukkig een dremel in huis want het uitslijpen zodat de 15mm binnenhuis er door paste was anders niet te doen geweest.
Vorige week de eerste keer laten stomen en vandaag voor het eerst gestookt. Helaas had mijn eerste Roggebrood wiskie mash maar 12 liter bruikbare stookwijn opgeleverd en ook daarin blijkbaar iets verkeerd gedaan want de eerste ruwstook van 7 liter leverde na 3 uur geduld slechts 0,9 liter van 30% op. Wel verassend zoet en smaakvol zoals al in het betreffende topic wordt gezegd.
Dit gaat morgen bij de overgebleven 5 liter voor een fijnstook. Benieuwd hoe veel er over blijft.
Hi,
een leuke opstelling en bovendien heel creatief.
Wat gebruik je als afdichting tussen ketel en dome ?
cheers
Tip:op marktplaats vind je voor weinig geld kopere ketels of vazen waar je perfect domes,bruggen of ketels van kunt knippen en plakken(lees solderen)