Beste allemaal,
Korte vraag: wat zijn de voor en nadelen van de spaanse ketel vergeleken met bvb de alambiek?
Bedankt!!
wat de een als voordeel ziet kan voor de ander een nadeel zijn .
T is maar net hoe je zelf het ervaart .
Alquitara zijn hele fijne keteltjes om "fruit" wijnen mee te stoken .
Brandy , cognac , Calvados maar ook een whiskey.
Voor hoge alcohol percentage wat lastiger . maar ook dat kun je wel bereiken maar dan moet je forceren .
t is geen moderne ( semi ) automaat waar een blind paard mee kan stoken maar beetje oefening leuke maar ook mooie ketels .
Door eeuwen heen bewezen goed werkend .
(Veel door zelfbouwers beetje nagemaakt)
Perfect keteltje voor mij dan zou ik denken. Zeker omdat je er een mandje met kruiden/bessen/vruchten/etc. in kan hangen. Leuk om hier dan weer te experimenteren om een extra touch in de drank te steken.
Je zegt dat het niet echt geschikt is voor hogere alcoholen, hoe komt dat dan? Als je op een temperatuur werkt waarbij water niet kookt kan je toch een even hoog percentage bereiken? Of wat bedoel je met forceren?
In elk geval goede uitleg Robbert, bedankt!
Wanneer je op de brug exact op 78,3 zal stoken met een dergelijke type ketels is meestal max percentage rond 80% .
voor gewone fruit stoken , whiskey e.d. hoog genoeg .
Wil je schone alcohol stoken is dat wat laag .
Met forceren bedoel ik mee oude methode van toevoegingen om met simpele alembiek of potstill . ook alcohol percentages van boven 90% te stoken ..
met een alquitara heb je ook minder plaats nodig ik heb een 2.5l en een 15l en die staan bijna altijd in werking voor de 30l alambik moet ik een andere plaats zoeken om te branden want die is wat groot voor mijn kamertje