Meldingen
Alles wissen

Spaanse ketel, Alquitara


Berichten: 29
Topic starter
(@thomasdewilde)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beste allemaal, 

Korte vraag: wat zijn de voor en nadelen van de spaanse ketel vergeleken met bvb de alambiek?

Bedankt!!

Beantwoorden
7 reacties
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wat de een als voordeel ziet kan voor de ander een nadeel zijn .
T is maar net hoe je zelf het ervaart .
Alquitara zijn hele fijne keteltjes om "fruit" wijnen mee te stoken .
Brandy , cognac , Calvados maar ook een whiskey.

Voor hoge alcohol percentage wat lastiger . maar ook dat kun je wel bereiken maar dan moet je forceren .
t is geen moderne ( semi ) automaat waar een blind paard mee kan stoken maar beetje oefening leuke maar ook mooie ketels .
Door eeuwen heen bewezen goed werkend .
(Veel door zelfbouwers beetje nagemaakt)

Beantwoorden
2 Reacties
 wik
(@wik)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 25

@robbert Waar koop je Calcium(poeder) en hoeveel moet erin je keteltje per liter? , Glycerine is van de Kruidvat?

Hoeveel?

Dank je wel weer Meastro!

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@wik calcium carbonaat en neerslag kalk zal stookwinkel o.a. wel hebben . Je kunt gewone van kruidvat en geconcentreerde glycerine hebben . De gewone is 10 - 15 mil per liter . Calcium 4 gr per liter 

Beantwoorden
Berichten: 29
Topic starter
(@thomasdewilde)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Perfect keteltje voor mij dan zou ik denken. Zeker omdat je er een mandje met kruiden/bessen/vruchten/etc. in kan hangen. Leuk om hier dan weer te experimenteren om een extra touch in de drank te steken.

Je zegt dat het niet echt geschikt is voor hogere alcoholen, hoe komt dat dan? Als je op een temperatuur werkt waarbij water niet kookt kan je toch een even hoog percentage bereiken? Of wat bedoel je met forceren? 

In elk geval goede uitleg Robbert, bedankt!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer je op de brug exact op 78,3 zal stoken met een dergelijke type ketels is meestal max percentage rond 80% .
voor gewone fruit stoken , whiskey e.d. hoog genoeg .
Wil je schone alcohol stoken is dat wat laag .
Met forceren bedoel ik mee oude methode van toevoegingen om met simpele alembiek of potstill . ook alcohol percentages van boven 90% te stoken ..

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

met een alquitara heb je ook minder plaats nodig ik heb een 2.5l en een 15l en die staan bijna altijd in werking voor de 30l alambik moet ik een andere plaats zoeken om te branden want die is wat groot voor mijn kamertje

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@evds inderdaad erik .  NIet eens bij stilgestaan maar alquitara neemt inderdaad minder ruimte omdat koeler boven zit en niet nog een ernaast . ,,👍

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?