Meldingen
Alles wissen

Spiritus smaak


Berichten: 3
Topic starter
(@jeroen69)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hallo, 

ik maak al enkele jaren gebruik van de still spirits turbo 500. Een geweldig apparaat. Echter krijg ik af en toe de opmerking dat mijn likeuren (limoncello, arancello, bosvruchtenlikeur) bij de eerste slok wat naar spiritus smaakt. 
waar zou dat aan kunnen liggen en hoe kan ik dat voorkomen? Ik maak alcohol van suiker en Turbi gist en haal het één keer door het apparaat ( 93 %). Alvast bedankt voor jullie reactie. 

Beantwoorden
12 reacties
12 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3174

@jeroen69 Ik heb zelf niet met Turbo gisten gewerkt maar wel tweemaal bij andere hobbyisten de drank geroken of geproefd die ermee gemaakt was. Bij een beter getraind smaakpalet zul je het er zeker uithalen ondanks een sterke tegenhanger zoals fruit smaak.

 

Je kunt de hoeveelheid suiker verlagen, andere gist gebruiken, later beginnen op te vangen of tweemaal overhalen. Die zullen allen bijdragen aan een beter product.

 

Laat je de alcohol trouwens luchten na destillatie? Dat kan misschien nog een makkelijke tip zijn.

Beantwoorden
(@jeroen69)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 3

@alchemist dankjewel voor je tips. Daar kan ik iets mee. Welk soort gist zou je adviseren? En de 2e doorhaal? Moet ik die dan weer verdunnen met water voordat ik het doorhaal?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3174

@jeroen69 Bakkersgist, Fermentis C70, Mangrove Jacks West Coast bijvoorbeeld. Let wel dat deze geen voeding bevatten wat de turbogist wel heeft.

 

Ik zou de hoeveelheid suiker ook verlagen tot een 5 a 5,5 kg per 20 liter. 

 

Bij een tweede overhaal verdunnen tot 40 a 45% is wel aan te bevelen.

Beantwoorden
(@twisted)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Eminent Member
Berichten: 17

@alchemist ik heb het zelfde probleem, ik heb met twee verschillende installaties gedistilleerd en alle tijden blijft die smerige spiritus achtige smaak in de alcohol zitten. Ik heb van alles geprobeerd bij het vergisten, mais in de gistemmer, Mais uit de gistemmer. Mais alleen verwarmen, mais eerst koken. Wat ik ook doe, die gore smaak raak ik niet kwijt. 

Ik gebruik 22 liter water, 5KG mais en 5 KG suiker. 
De gekookte mais versie is nog het beste tot nu toe, voor ik de suiker er aan toevoeg gaat er een zakje glucoamylase enzyme in voor een uur op de juiste temperatuur. 

Ook ik gebruik als beginner alcotec turbo gist pure 48. 
Kan het zo zijn dat deze gist die smerige smaak veroorzaakt?

Ik ga me i.i.g. even oriënteren op de gist die je hier voorstelt. 

Beantwoorden
(@twisted)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Eminent Member
Berichten: 17

@alchemist ik heb even naar die gisten gekeken, die Mangrove Jacks is qua gistingstemperatuur wat makkelijker te gebruiken, echter ik zie veel verschillende soorten zoals bijv -M44- 

Welke zal een neutrale alcohol kunnen produceren?

Je zei ook dat er geen voeding bij zit, dus ik neem aan dat ik die dan zelf moet toevoegen met voor de gist?

Van dit zelfde merk hebben ze “Wine yeast nutrient” Is dat een geschikt product??

1720622879-IMG_5859.png
Beantwoorden
(@twisted)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Eminent Member
Berichten: 17

@alchemist @robbert deze, of een ander type?

1720623017-IMG_5860.jpeg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@jeroen69 je geeft zelf al 2 redenen aan waardoor j smaak afwijkingen hebt.

Het gist type wat je gebruikt is voor snel veel alcohol uit zoveel mogelijk suiker te halen.

Wil je snel en hebberig geeft minder goed resultaat. 

Daarnaast voor een neutraal alcohol moet je minimaal 2 x stoken . Ook met een t500 ! Het is een hobby  apparaat en kan geen wonderen verrichten.

Daarnaast is inverteren of in iedergeval gedeeltelijk inverteren van suiker alvorens vergisting belangrijk . Hierdoor Heeft gist minder werk aan vergisten en zal dus ook het gist minder vuil uitstoten.

Inverteer het suiker.

Gebruik een neutraler en beter gist.

Neem de tijd.

Minimaal 2 x overhalen .

En ook bij suikerbeslag geld in laatste overhaal voorloop en naloop verwijderen 

Beantwoorden
(@jeroen69)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Active Member
Berichten: 3

@robbert dankjewel voor je tips. Daar kan ik iets mee. Welk soort gist zou je adviseren? En de 2e doorhaal? Moet ik die dan weer verdunnen met water voordat ik het doorhaal?

Beantwoorden
(@twisted)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Eminent Member
Berichten: 17

@robbert ik doe het enzyme altijd bij de mais massa en na een uur het kristal suiker erbij. (22ltr/5kg mais/5KG suiker)

Is het beter om het enzyme aan een massa van suiker samen met de mais toe te voegen? Dus dat de kristal suiker ook inverteert??

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10060

@twisted kristal suiker moet je altijd even ( grotendeels) inverteren.  Dat geeft een makkelijkere verwerking van suikers door gist  

Het gebruik van suiker geeft altijd een iets scherper alcohol dan wanneer je met granen werkt.

Inverteren doe je door de suiker op te lossen in water , citroen zuur toevoegen en minimaal 40 min op 80 graden houden . Zelf gebruik ik nooit enzym extra uit fles of zakje . Is ook voor suiker niet zo zinvol .

Als je maïs gebruikt miet je inderdaad of een enzym toevoegen of beter een goede mout.

Maar voor 22 liter water 5 kilo maïs en daarbij 5 kilo suiker maak een een vrij zwaar te verwerken beslag wat voor de meeste gisten lastig is.

Voor dergelijke beslag zal je een sterk gist moeten kweken of een redstar dady moeten nemen . 

Er zijn diverse goede hobby gisten zoals inderdaad de westcoast van mangrove jack , de c70 of gr2 of hg 1 van fermentis 

Al vaker heb ik dit volgende gepost omdat dit niet kan mislukken als .

STOOKWIJN SUIKER .

2 kilo suiker los je op in 1 liter water van 80 gr waarin 5 gr citroen zuur is opgelost .

Hou dit 40 min op deze temperatuur .

Hierna voeg je 8 liter koud water toe .

Bij 21 -23 graden 

30 gr van de gist .b.v. Bakkergist ( verse gist X 2 )

3 -5 gram diamoniumfosfaat of andere gist voeding zoals , gekookte havermout of bonen of wat rijst of 1,5 tot 3 theelepeltjes Marmite .y

 

Afsluiten in vat met een ontluchter of waterslotje.

Gem gist temp aanhouden van 21-23 gr

Na 3 weken zou het uit gegist

Sg onder zal rond 990 dan zitten.

 

( Andere vrij neutrale gisten zijn b.v.b. fermentis c70 , hg1 , mangrove jack westcoast , red star dady , )

 

Stookwijn uit sap .

Vul tank met de sap .

Controleer SG . Deze mag tussen 1040 en 1070 zitten .

Aanvullen met water hiertoe .

Controleer ph . Corrigeer eventueel tot ph 4 – 4,2 .

Voeg iets voeding toe ( de sap kan wat arm zijn ) idem als suiker .

En de gist 30 gram op 10 liter.

Gem gist temp 21 gr .

3 weken gisten .

Sg van een sap kan afwijken na gisten door andere aanwezige stoffen dus zal dan tussen 990 en 1010 zitten

Beantwoorden
(@twisted)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Eminent Member
Berichten: 17

@robbert thnx, Ik ga ermee aan de slag 😁

Beantwoorden
(@twisted)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Eminent Member
Berichten: 17

@robbert ik heb alle benodigdheden besteld, dus even afwachten.

Ik heb zowel instructies gezien waar men de mais pulp zeg maar, in de gist emmer laat zitten, maar ook waar eerst de maispulp wordt verwijderd en het gist alleen bij het vocht gaat om te gisten.

Zal het verschil daarin nog iets uitmaken voor een neutrale smaak?

En na het gisten zit er altijd een laagje bezinksel/geel gekleurde drab onder in de emmer, gooien jullie die weg, of gaat dat mee de distillatie ketel in?

Ik weet het, veel vragen, maar wil zo graag dat het een keer echt lukt. 

1720725834-IMG_5889.jpeg
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?