Meldingen
Alles wissen

Spiritus smaak


Berichten: 3
Topic starter
(@jeroen69)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hallo, 

ik maak al enkele jaren gebruik van de still spirits turbo 500. Een geweldig apparaat. Echter krijg ik af en toe de opmerking dat mijn likeuren (limoncello, arancello, bosvruchtenlikeur) bij de eerste slok wat naar spiritus smaakt. 
waar zou dat aan kunnen liggen en hoe kan ik dat voorkomen? Ik maak alcohol van suiker en Turbi gist en haal het één keer door het apparaat ( 93 %). Alvast bedankt voor jullie reactie. 

Beantwoorden
5 reacties
5 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@jeroen69 Ik heb zelf niet met Turbo gisten gewerkt maar wel tweemaal bij andere hobbyisten de drank geroken of geproefd die ermee gemaakt was. Bij een beter getraind smaakpalet zul je het er zeker uithalen ondanks een sterke tegenhanger zoals fruit smaak.

 

Je kunt de hoeveelheid suiker verlagen, andere gist gebruiken, later beginnen op te vangen of tweemaal overhalen. Die zullen allen bijdragen aan een beter product.

 

Laat je de alcohol trouwens luchten na destillatie? Dat kan misschien nog een makkelijke tip zijn.

Beantwoorden
(@jeroen69)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 3

@alchemist dankjewel voor je tips. Daar kan ik iets mee. Welk soort gist zou je adviseren? En de 2e doorhaal? Moet ik die dan weer verdunnen met water voordat ik het doorhaal?

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@jeroen69 Bakkersgist, Fermentis C70, Mangrove Jacks West Coast bijvoorbeeld. Let wel dat deze geen voeding bevatten wat de turbogist wel heeft.

 

Ik zou de hoeveelheid suiker ook verlagen tot een 5 a 5,5 kg per 20 liter. 

 

Bij een tweede overhaal verdunnen tot 40 a 45% is wel aan te bevelen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@jeroen69 je geeft zelf al 2 redenen aan waardoor j smaak afwijkingen hebt.

Het gist type wat je gebruikt is voor snel veel alcohol uit zoveel mogelijk suiker te halen.

Wil je snel en hebberig geeft minder goed resultaat. 

Daarnaast voor een neutraal alcohol moet je minimaal 2 x stoken . Ook met een t500 ! Het is een hobby  apparaat en kan geen wonderen verrichten.

Daarnaast is inverteren of in iedergeval gedeeltelijk inverteren van suiker alvorens vergisting belangrijk . Hierdoor Heeft gist minder werk aan vergisten en zal dus ook het gist minder vuil uitstoten.

Inverteer het suiker.

Gebruik een neutraler en beter gist.

Neem de tijd.

Minimaal 2 x overhalen .

En ook bij suikerbeslag geld in laatste overhaal voorloop en naloop verwijderen 

Beantwoorden
(@jeroen69)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 3

@robbert dankjewel voor je tips. Daar kan ik iets mee. Welk soort gist zou je adviseren? En de 2e doorhaal? Moet ik die dan weer verdunnen met water voordat ik het doorhaal?

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?