Goedemiddag ik ben nieuw op de forum heb een vraagje kan iemand mij in contact laten komen met iemand die weet waar je een thumper kan kopen. Voor me ketel van 15 liter gr.
Kopen? Zelf maken!
Men neme een koperen boilerketel van, in jouw geval, 15 liter.
Dan kope men bij een uitdrager/Emmaus/oudijzerboer een rvs-pan van een goede doorsnee: de ketel moet er op kunnen staan als een wok en de bodem moet groot genoeg zijn om als deksel te kunnen dienen.
Vervolgens met een haakse slijper de bodem uit de pan slijpen en de zijkant pas maken: als die als rand op het fornuis staat, moet de bodem net boven de vlam hangen. Maak dus spleten in de zijkant, zodat de ring vast op het fornuis staat.
In de deksel maak je een gat in het midden dan groot genoeg is voor een 22 mm pijp. Rondom maak je 8 gaten op de plaats van de boutjes in de ketelflens.
Schroef 8 rvs-bouten in die gaten, slijp daar de koppen vanaf en vijl ze een beetje glad. Eventueel kun je een pakking maken. Je kunt nu de deksel met 8 vleugelmoeren vastzetten.
In het centrale gat soldeer je een stukje 22-mm pijp vast. Neem een knel T-stuk 15-15-22 en vijl daar de stootrand voor de doorgaande 15 mm aanvoer uit.
Zet het T-stuk op je centrale pijp op de deksel en steek een 15 mm pijp door het T-stuk tot (bijna) de bodem. Maak de onderkant van die pijp onregelmatig/boor er gaatjes in of zo, zodat de pijp nooit door de bodem geblokkeerd kan worden.
Zet op de zijuitgang van het T-stuk de 15 mm pijp die naar de condensor gaat en sluit de ingang aan op de uitgang van je ketel.
Voila: een eengats bijvat/secundaire ketel/thumper.
Oh ja: als je klaar bent met stoken, moet je METEEN de verbinding tussen ketel en bijvat openen, anders probeert de ketel het bijvat leeg te slobberen.
Ik hoorde dat Robbert inkrimpt en ketels en rand apparatuur verkoopt . Heeft u hem al benaderd ?
Hoi Maurice, goed idee om over een thumper te stoken. Ik ben er een groot liefhebber van. Het distillaat is een stuk zachter van smaak en je kan heel goed de smaken meenemen naar het distillaat. Ik gebruik hem bij de tweede of derde stook en vul de thumper met de beste hearts die ik heb. Goed voor Calvados en Rum.
ik heb een dekseltje gemaakt dat op alle weckpotten kan, maar meestal stook ik met een 3liter pot aan mijn10 of 15liter keteltje. De insteekbuis is in hoogte verstelbaar doordat ik een kunststof knelring gebruik. Als je wil kan ik wel een dekseltje voor je maken. ( wel altijd opletten dat je een pot gebruikt die bestand is tegen hoge temperatuur, dus geen Ikea zooi)
Hoi Kees22, aan de hand van wat foto’s kan ik wel laten zien waar die kunststofknelring zit. Het voordeel is dat de insteekbuis op verschillende dieptes in de glazenpot gezet kan worden en dat je ook verschillende (grotere of kleinere) potten kan gebruiken met dezelfde buis. Wel zo handig. Het dekseltje heb ik gemaakt van een 4mm koperen plaatje met daarop een schroefbus gesoldeerd waar het randje is uit geveild zodat de insteekbuis er doorheen gestoken kan worden. De uitgaande zijde is een buisje 22mm en er zit nog een doppelbuisje voor een thermometer in gesoldeerd. Waar ik die 3 liter glazen pot heb gekocht weet ik niet meer, waarschijnlijk bij een kringloop en de kunstroof knelringen kun je bij een warmte service of dat soort zaak kopen. Oh ja, als je nou niet zeker bent of je glazen pot wel tegen hoge temperaturen kan doe dan eerst BUITEN een stoom stook. Even flink stoom door die glazenpot jagen zodat je zeker weet dat ie niet kapot knalt als je echt aan hetstoken bent.
Filmpje ‘
Robbert, is leuk om uit te proberen.
Nu ik eindelijk weer een klein beetje boven “theewater” kom, vanwege de besmetting met het Corona virus, probeer ik de bouw met 3 stations in de nabije toekomst meer vorm te geven.
Als het wil lukken, maak ik apart nog een 2 tal verticale thumpers of bijvaten. Dit is even afwachten. Wordt vervolgd.
Gr. Ad.
Beste Robbert, je maakt mij steeds nieuwsgieriger.
Dit geeft mij des te meer reden om toch met deze (voor mij) nieuwe methode door te gaan en kijken, wat de mogelijkheden zijn.
Je geeft een hobby’ ist als mij, toch een nieuwe uitdaging.
Leuk en bedankt voor je bericht.
Gr. Ad. 🙂