Meldingen
Alles wissen

Van graan tot vat: zelf mouten

Pagina 9 / 10

Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alchemist en Murmillo , bedankt voor jullie reactie! En Alchemist; ik volg jouw topic ook op de voet maar ik reageer niet altijd. Extra bijzonder natuurlijk nu je een kleine voorsprong met het geheime gist hebt. Ik zal de gistemmer ook in de gaten houden en dan net als jij wat foto's posten. 

Even een kleine toevoeging op UD-2. Normaalgesproken vergist ik op het graanbed maar hier had ik mezelf voorgenomen om eerst te filteren. Het leverde mij dik 5 kg bostel op vanuit 9 kilo graanproducten. Die 5 kg heb ik in handzame porties met werkelijk al mijn kracht uitgeknepen.

Een bierbrouwer spoelt. Ik normaalgesproken niet want de gist vreet het suiker wel op. Maar hoeveel is dat dan in mijn geval? Dus heb ik de bostel achteraf gespoeld en nogmaals uitgeknepen. Het resultaat: 7,5 liter water met 5 kilo bostel leverde 6,4 liter wort op met een sg van 1022. Dat is ongeveer 435 gram suiker. Ruim 9 procent van het geheel aan suikers in de wort. Komt nog bij dat je een deel van de bostel niet geheel uitgeknepen krijgt. Ruim 20% van de bostel. Vergisten op graanbed: efficiënt. Vooraf spoelen /filteren: inefficiënt. Weer een open deur ingetrapt.

groeten Catnip

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Volledig in de geest van 'kan het nog lelijker? Nog een kleine toevoeging. Wat kan je doen met geroosterde chocolade'mout' waar je je twijfels over hebt en 6,4 liter uitgespoelde wort met een sg van 1022?  Een soort nageboorte dus.

Doel? Kijken hoeveel ellende (lees: geur en smaak) er overkomt bij het destilleren. 

Foto 1. Chocolade'mout' grist, een nacht geweekt. Foto 2. Wort van gespoelde bostel (sg 1022) Foto 3. Kleurextractie na 1 minuut. Foto 4. Kleur na 1 nacht in het gistvat. 

De chocomout rook je overal. Zelfs met afzuigkap aan. Het Sg was zelfs wat gestegen naar 1025. Te weinig om iets van te stoken dus heb ik het aangevuld met invertsuiker naar 1065. Vergisten met bakkersgist en hij loopt al als een malle te sputteren.

groeten Catnip

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Waarom heb je de " nageboorte " niet ingekookt ?
Dan was het sg ook door verhoogt en zat je niet met suiker alcohol vervuiling

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dan zou ik 2/3 moeten inkoken, houd ik iets meer dan 2 liter over. Niet echt de moeite waard. Bijzonder dat je het een suikeralcholvervuiling noemt. Het doel hier is niet om een hoogstaand drankje te maken. Met invertsuiker en een laag soortelijk gewicht zal die "vervuiling" ook wel meevallen. Ik vermoed dat de vervuiling uit een andere hoek komt. Maar we zullen het zien 😉

Groeten Catnip

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je het had ingekookt tot 3 liter had je na vergisten in kleine ketel kunnen afstoken en bleef het bij het mout "experiment" dat is meer de moeite waard in zien wat er van smaak over is ook al zou opbrengt weinig zijn dan suiker alcohol erbij .

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat heb ik overwogen. Kleine toelichting: met de moeite waard bedoel ik meer dat mijn  5- liter ketel niet lekker loopt met slechts 3 liter vulling. Ik weet dat suikeralcohol bij jou wat vloeken in de kerk is en volgens mij zitten we wel op één lijn maar in dit is slechts een drager. Nogmaals, het hoeft niet hoogstaand te zijn. Sg1065 is een realistische vergistingsgraad voor een echte wort en een goed milieu voor bakkersgist. Dat is ook een overweging.

groeten het-doel-heiligt-de-middelen-Catnip

Beantwoorden
Berichten: 99
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Waar ik beginnend ben met mouten, maïshen en het hele graan vergisten/stoken is dit een reuze interessant topic!

Keep on the good work Catnip!

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank je wel Tomas. "The good work" zal wel weer even moeten wachten op mijn whiskyseizoen. De nageboorte van UD-2 zojuist gestookt. Denk toch dat de bakkersgist het wat zwaar had met de "dextrines" van de chocomout. Geur van het destillaat was overwegend bitterzoet, koffieachtig caramel. Het rauwe randje waar Alchemist het over had mist wat mij betreft. De nadronk echter was intens, blijft lang hangen maar was niet onaangenaam. Ik sluit nog niks uit. UD-3 met de "funky" gist is nog steeds bezig. Voor nu, Catnip signing off. Ik meld me waarschijnlijk weer ergens in september. Succes Tomas!

Groeten Catnip

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik denk ook dat het mout wat ik koop via Erik langer geroosterd is, het is ook gitzwart. Dat gezegd hebbende heb ik ook geen bakkersgist gebruikt bij de vergisting, dat kan ook wel wat uitmaken, ik heb gemerkt dat de eigen gekweekte gist ook moeite had met het aandeel chocolade mout, alhoewel zich dat meer deed 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

uiten in een verminderde vergistingsgraad.

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Vandaag het hele topic doorgelezen. Leuk en leerzaam. Vooral het mout-verhaal.

Dit topic blijf ik volgen.

Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

LélkAind

Het is weer winter dus tijd om Whisky te maken!
UD-2 heb ik een jaar lang met een bijna volledig uitgewerkt stukje eik ,Quercus Robur, laten rijpen.(gedroogd, 1 jaar gewaterd,gedroogd getoast, gebruikt, gewaterd en opnieuw getoast).

Het lelijke eendje is bijna een zwaan geworden. Vanille, Asbak,(dat zei Robbert een keer) Komijn? Caramel, Kruidnagel en Boter. Ik begrijp steeds beter de smaken die vrij komen van de melkzuurbacteriën, boekweitmeel en van het groenmout. 

Ugly Duck (UD-2) was voor de whisky een beetje mijn zelfbenoemde geuzennaam. Een werktitel, een knipoog naar Alchemist en naar alle andere whisky’s . Omdat ik stiekem toch wel trots ben op het eindresultaat en dit wil verbeteren heb ik de naam veranderd naar iets wat beter bij me past. Als je het topic hebt gevolgd dan is er niet veel voor nodig om te naam te snappen.

Vol trots en nog steeds met de nodige zelfspot presenteer ik hier:

LélkAind  boekweit graanwhisky: 

Op naar de volgende whisky. De melkzuurbasis staat al een tijdje te wachten. Wordt vervolgd.

 

Groeten Catnip

 

1610143466-FEDBB8BB-7E2A-475A-8B3E-CF64232D88E7.jpeg
Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Even laten rijpen 

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik nog wat informatie over die melkzuurbasis heb. Wederom info voor een heel select groepje op dit forum, echter wie A zegt moet ook B zeggen. Het afgelopen jaar heb ik me nauwelijks laten zien op het forum en ik wil van mijn posts geen narcistische blog maken. Inhoudelijk moet het ergens over gaan en mensen moeten er iets aan hebben. Dat werkt niet met een blog-stijl op een forum. Daarom is het een forum. Ik heb daarom besloten om dit mijn laatste post te maken in dit topic en op andere manieren mijn interesse in het maken van whisky te delen. Ieder die de interesse via dit topic met mij heeft gedeeld wil ik hierbij hartelijk bedanken. 

Groeten Catnip
 
Foto 1. Om zoveel mogelijke een pure basis te hebben, koos ik voor gort, gepelde gerst. Deze gekookt tot een dikke brinta en in een emmer weggezet. Met een laagje water. (heel belangrijk, anders krijg je schimmels)

Foto 2. Doel is om zoveel mogelijk melkzuur te hebben. Twee reinculturen moeten dit gaan doen. Een beetje multivitamine erbij zorgt voor een betere omzetting van zetmeel naar melkzuur. Zie daar ook een beetje kalk gemengd met wat suiker voor een snelle start.

Foto 3. Kalk, Calciumcarbonaat, het positieve effect ervan op de groei van melkzuurbacteriën.

 
1610223301-A951F258-E768-4344-9075-FE58BFFD541A.jpeg
Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Foto 2

1610223349-687AFB4F-D8D2-4A37-87CF-7FD0BDE75CD7.jpeg
Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
Topic starter
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Foto 3 

1610223378-B52A94E0-D76B-4B85-AF4C-D27700F5CA86.jpeg
Beantwoorden
Pagina 9 / 10
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?