Meldingen
Alles wissen

Vereenvoudigen schroten moutmolen


Kevin
Berichten: 100
Registered
Topic starter
(@kevin)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Om t schroten met een handmatige moutmolen te vereenvoudigen heb ik in een plank een gat gezaagd. Vervolgens de moutmolen met de schroefbevestiging op de plank. Vervolgens onderzijde van een plastic zak (voor de prullenbak) knippen, zodat je een 'stortkoker' krijgt. De zak knoop je met de hengsels om de schijven van de moutmolen, rest van de zak door het gat in de plank. Plank kun je nu op de maischpan leggen. Bij t schroten gaat t geschrote graan via de stortkoker direct in de pan. Stof is hierdoor ook minimaal.

1638388723-20211201_203557.jpg
Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
25 reacties
5 Reacties
Kevin
Registered
(@kevin)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 100

Foto 2

1638388791-20211201_203606.jpg
Beantwoorden
OrangeLoo
Registered
(@orangeloo)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 136

@kevin Toen ik nog een schijvenmolen gebruikte had ik deze gemotoriseerd. Iet wat premitief maar het werkte wel. En een grote PVC pijp als afvoer van de geschrote mout.

1638446134-IMG_1662.jpg
Beantwoorden
OrangeLoo
Registered
(@orangeloo)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 136

Om de boel veilig te maken:

1638446192-IMG_1852.jpg
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1240

@kevin, een beetje stof vind ik niet zo erg maar een lamme arm wel 😆 

 

1638462167-Schroeftolschroten.jpg
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1240

@kevin, een beetje stof vind ik niet zo erg maar een lamme arm wel 😆 

 

1638462175-Schroeftolschroten.jpg
Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 2223
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Iets wat ik toevallig laatst tegen kwam en door dit topic aan herinnerd werd, klam schroten. Iemand enige ervaring hiermee?

 

Schroot klam - Witte Paard

 

 

Beantwoorden
14 Reacties
OrangeLoo
Registered
(@orangeloo)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 136

@alchemist Doe ik altijd. Zit nu op mijn 192ste brouwdag 🙂 10 gram water per kg mout.

 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2223

@orangeloo Ook een vergelijk gehad zonder dat te doen? Ik begin wat mogelijkheden te vinden waarbij ik mogelijkerwijs m'n rendement kan verhogen en dit is eentje waar ik nog niks mee gedaan heb.

Beantwoorden
OrangeLoo
Registered
(@orangeloo)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 136

 r@alchemist ,Dat is lang geleden, maar heb wel wat ervaringen met rendement verhogen. Maar eerst de vraag: welke installatie hebt je? Als ik moet gokken een automatische ketel 😀 

En waarom wil ik dit weten?

Bij een traditionele installatie (pannen op het vuur) ga je na het maischen overhevelen en spoelen. Hierbij is een goed filterbed van belang, maar ook welke filter je gebruikt en de tijd dat het filteren in beslag neemt zijn bepalend voor het rendement Je bent bezig om zoveel mogelijk suikers uit je bostel te spoelen.

Bij een automatische ketel trek je de moutkorf uit de ketel. Dit gaat vele malen sneller als bij de traditionele versie. Ook het spoelen gaat hierdoor sneller en blijven er gewoonweg veel suikers achter in je bostel.

Dit is helaas een gegeven

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2223

@orangeloo  Grainfather G30 inderdaad, dat te snel doorlopen heb ik ook al eens gelezen. Ik heb meer t probleem dat de S.G. waarde rond de 1.060 blijft steken ook als ik de mout verhoog, meen dat 6 a 7 kg weinig verschil liet zien. Dat terwijl de maischschema's lang genoeg zijn,gericht op deztillaat en niet bier.

Beantwoorden
OrangeLoo
Registered
(@orangeloo)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 136

@alchemist Ook dat is helaas een bekend probleem bij de automatische ketels. Klam schroten zal dit niet oplossen. Dat is dus vooral bedoeld om een zo goed mogelijk filterbed te krijgen en niet om de omzetting van zetmeel naar suikers te bevorderen. Ik heb zelf een Easybrew 30 gehad, waar ik 6 x mee heb gebrouwen. Ik had hetzelfde probleem.

Wat ik lees is dat vele brouwers tijdens het maischen handmatig de moutmassa doorroeren. Dit verhoogd de omzetten met een hoger SG tot gevolg.

Ikzelf heb dit principieel geweigerd 🤣 Als ik moet gaan roeren in een automatische ketel kan ik net zo goed de pannen op het vuur zetten.

Of mijn zelfbouw HERMS (Heat Exchanged Recirculating Mash System) optuigen.

Uitleg over een HERMS zie link. Een automatische ketel wordt ook wel RIMS genoemd.

http://www.vandelogt.nl/nl_rims_herms.php

1638447996-HERMS.jpg
Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1240

@alchemist ja, ik bevochtig het mout eerst met een plantespuit. En zoals in het artikel geschreven de kafjes blijven meer heel en het stoft minder.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8159

@alchemist klan schroten is niet vanwege stof.  De manier van schroten is verschillend .  Niet alleen betreft korrel grote die je prevereert . Ook hoe de kalfjes breken of loskomen heeft invloed.  Ook  graan soort kan soms op de een of andere manier van schroten makkelijker vergaan .

Bij schroten op walsen ,  stalen schijven of op stenen krijg je Allerhande verschillen in uitkomst.   

Ook Schroot je te snel of te warm kan uitmaken hoe mout werking zal zijn .  

Wanneer je klam schroot worden kalfjes / schilletjes wat soepel en blijven deze meer in takt . 

En Je perst als het waren dan meer de inhoud uit het kafje .   

Dit kan b.v. ook als voordeel zijn als fiterbed bij spoelen . 

( Ik zelf schroot gewoon weer op steen. Werkt voor mij goed ) 

 

 

 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2223

@robbert ik ga dan morgen eens proberen klam te schroten met de kleine molen, is een mix van granen maar wel benieuwd.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2223

Klam schroten geeft inderdaad meer volume aan het geschrote mout, echter slipt de Grainfather erg dicht nu, net met roeren zelfs de siliconen afdichtring omhoog gekregen 🤣 🤣 🤣 

Voorlopig niet voor herhaling vatbaar.

Beantwoorden
OrangeLoo
Registered
(@orangeloo)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 136

@alchemist En je weet zeker dat dit door het klam schroten komt? En niet omdat je deze x fijner hebt geschroot? De bedoeling is dat je de korrel open plet, dat de kaf zo heel mogelijk blijft en de inhoud ook dus niet fijn wordt gemalen. Met een walsenmolen krijg je dit resultaat het best.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2223

@orangeloo 10% met de schijvenmolen gedaan en de rest op een 3 walsenmolen. Schrootafstand zelfde als normaal 

 

Kafjes bleven groter en ik vermoed betere afdichtibg van de kleine gaatjes in de bodemplaat.

Beantwoorden
OrangeLoo
Registered
(@orangeloo)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 136

@alchemist OK. Zoals ik al zei heb ik weinig met en automaat gebrouwen. Dan zit er dus blijkbaar verschil in schroten voor een automaat en traditioneel brouwen.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1240

@alchemist, de kafjes zouden het juist grof/ luchtig moeten maken, zodat het spoelwater er makkelijker door kan lopen. Daarom gebruik ik ook wel rijsthulzen.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 2223

@rumo  dan is misschien het gebruik van 7 kg mout/graan de reden geweest. Zodra ik met een grote lepel roerde en over de bodem schraapte, liep het weer door voor een minuut of 10.

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
Registered
(@orangeloo)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Altijd wat met die geautomatiseerde installaties 😜 

Ik heb nu 4 installatie,s gehad. Open geslepen vaten op vuur, een HERMS, een Easybrew en nu pannen op inductie.

Bij de HERMS en bij de Easybrew was het altijd wel wat. verstoppingen, slangen die eraf sprongen of lekte, pompen die stuk gingen, Niet halen van het beoogde volume of SG.

Bij een traditionele opstelling heb je geen slangen of pompen tijdens het maischen. Heerlijk 😍 

 

P.S. we hebben wel een beetje een topic van Kevin "ingepikt" 😕 

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
Registered
(@orangeloo)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Om terug te komen op Kevin zijn begin topic. Het stofvrij maken van een molen.

Ik kan met mijn walsenmolen ook stofvrij schroten:

 

1638871821-20211207_095139.jpg
Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
Registered
(@orangeloo)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

En de onderzijde:

1638871883-20211207_095200.jpg
Beantwoorden
2 Reacties
Kevin
Registered
(@kevin)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 100

@orangeloo dat is/zijn wel mooie molen(s). Vind prijs tov de hoeveelheid mout die ik per keer schroot alleen te stevig.

Beantwoorden
OrangeLoo
Registered
(@orangeloo)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 136

@kevin Was volgens mij niet veel duurder. Is een chinees die ik heb hoor 🤣 

 

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?