Meldingen
Alles wissen

Vergistingsemmers uit de kelder gehaald


Berichten: 368
Topic starter
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Vandaag wou ik nog 2 emmers opstarten met een suikerwash, een met C70 en een met bakkersgist.

Die emmers had ik eind vorig jaar mooi en proper opgeborgen in de kelder en nu stel ik vast dat daar toch een aanslag, lijkt op schimmel op zat. Eerst met heet water en sodakristallen uitgewassen en flink omgespeold maar nu vraag ik mij toch af of ze nog grondiger moeten ontsmet worden en met wat. Citroenzuur, bleekwater, sulfiet,... ?

Graag advies van ervaren stokers. Thkx

Beantwoorden
11 reacties
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@odevie of met sulfiet of met wat waterstof peroxide spoelen 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@odevie of met sulfiet of met wat waterstof peroxide spoelen 

 

Beantwoorden
 Wout
(@wout)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 24

@odevie Vorig jaar weggezet...? en nu schimmel erin...?

 

lijkt me normaal. er blijven altijd wel restjes suiker achter, en een jaar in de een kelder doet daarmee wonderen!

 

ik stook met regelmaat, haal na 3 weken mijn gekuiste gistemmers te voorschijn en zie daar: schimmeltjes op meerdere plaatsen. Facts of life!

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@wout goed drogen en vooral niet op elkaar stapelen. Waar droogte is groeit ( vrijwel) niks

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 368

@stefanjo klopt, heb ik ook gedaan. Na laatste gebruik half november heb ik ze goed uitgewassen, gespoeld en op de cv ketel goed laten drogen voor ik ze in de kelder heb gestockeerd. Ik kan enkel maar bedenken dat de luchtvochtigheid in de kelder de grote boosdoener is. Een mens leert steeds bij, toch?

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@odevie, merk je voor de rest nog verschil tussen de C70 en de bakkersgist? Ik wil binnen kort ook eens de C70 gaan gebruiken.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 368

@rumo ik hou je op de hoogte. Bakkersgist (100 gr op 25 liter) duurt toch ruim een week of drie vooraleer die uitgegist is met 6 kg suiker, wat citroenzuur om de pH te regelen en DAP als voeding.

Ik heb ook reeds enkele vaten fast fermenting vodka van 200 liter gemaakt, gaat super. Ik gebruik 45 kg suiker en 3 kg zemelen 10 multivitamine tabletten en 6 theelepels DAP en tenslotte 500 gr bakkersgist, een vol pak Angel droge gist. Op aanraden van Robert heb ik het epsom zout achterwege gelaten. Na ong 9 dagen is alles uitgegist. Een absolute aanrader.

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Natuurlijk is het niet normaal als je emmers zwart uit slaan. Goed schoon maken met een schoon maak middel en droog weg zeten moet dat voor komen. Ik sla mijn emmer op op zolder of in de schuur en er zit nooit schimmel op. Soms ruiken ze niet zo lekker meer en als ik dat er niet uit krijg is het tijd om een andere emmer te kopen.

Beantwoorden
3 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 368

@rumo de emmers waren niet helemaal zwart uitgeslagen, alleen hier en daar wat vlekjes. Die heb ik dus met heet water en soda weggespoeld, de vraag was enkel hoe ik die verder kan of moet ontsmetten om er zeker van te zijn dat er geen sporen van schimmel de vergisting kan verstoren. Intussen heb ik ze met een waterstofperoxide oplossing nog eens omgespoeld, zoals Robbert aangaf. Vandaag of morgen gaat er een verse suikerwash in.

De fout was dat ik de emmers in een iets te vochtige kelder heb opgeslagen, in het vervolg zoek ik dus ook een plekje op zolder.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@odevie, HAHA ik snap wel dat ze niet helemaal zwart waren zo'n beeste boel zal het wel niet zijn. Maar het was wel verstandig om ze eerst schoon te maken je wil geen extra leven in je emmer(ik gebruik wat middeltjes uit een brouw winkel). Zoals je al aan gaaf een vochtig  omgeving is niet wenselijk.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 368

@rumo dat was dus idd het probleem. Na de laatste batch eind november heb ik ze mooi uitgewassen en op de cv ketel laten droogen en dan de fout begaan ze in de (te vochtige) kelder te stockeren. Intussen probleem opgelost.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?