Meldingen
Alles wissen

Vraag


Berichten: 3
Topic starter
(@daan123)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden
Ik heb voor de eerste keer zelf whisky proberen te maken.
Nou is het niet helemaal gelukt en vraag ik me af wat ik verkeerd heb gedaan. Hopelijk kunnen jullie mij hiermee helpen.
 
Het probleem is dat ik op het moment van destilleren bijna geen alcohol er uit kreeg.
Ik denk dat er een goede 2 glazen zijn uitgekomen, als we de temperatuur verhoogde naar +/- 100 graden kwam er wel vloeistof uit maar dit had maar een alcohol percentage van 55%. ( te weinig volgensmij?)
 
Wij hebben een aantal uren lang de distilleerketel rond de 90 graden gehad maar en kwam bijna niks uit.
 
We hebben de volgende handelingen gedaan:
- mout door de blender, Warm stoken in een pan met 15l water, laten afkoelen, gist er bij in, laten staan tot het waterslot stil staat.
Daarna hebben wij de vloeistof in de destilleerketel gedaan en de mout eruit gelaten. 
Aan het begin leek het erop alsof alles goed ging maar na een tijdje stopte het lopen en kwam er niks meer uit de destilleerketel.
 
De vloeistof die in de destilleerketel zat had een alcoholpercentage van +/- 16%.
 
Hebben jullie enig idee waar het mis is gegaan en waarom ik nagenoeg geen vloeistof uit de distilleerketel heb gehad?
Beantwoorden
10 reacties
8 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@daan123. Mout warm stoken is niet alleen de bedoeling . Is de temp hoger  dan 78 graden geweest werken enzyme niet meer .

Deze zijn nodig om zetmeel in vergistbare suikers om te zetten .

Het zetmeet uit mout omzetten doe je door maischen .

Wanneer waterslot stil valt wil ttouwens noet zeggen dat vergisting voorbij is .

Dat kunnen ook andere redenen zijn . ( Waterslot is ook geen indicator maar een stank afsluitertje / ontluchtertje ) 

 

 

Beantwoorden
(@daan123)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 3

@robbert Dus tijdens de mout warm stoken is het belangrijk dat de temp niet boven de 78 graden komt?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@daan123 temperatuur van mout mag pas boven 78 graden komen als alle zetmeel Is omgezet .

Ga je mout gelijk aan kook brengen is alle enzymen werking kapot .

 

 

 

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137
Gepost door: @daan123
 
 
De vloeistof die in de destilleerketel zat had een alcoholpercentage van +/- 16%.
 
 

Hoe heb je dat gemeten?

Beantwoorden
(@daan123)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 3

@munckerik met een refractometer

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@daan123 met een alcoholrefractometer kun je geen stookwijn meten dus die 16% klopt helaas niet. Met een hydrometer start- en eind SG meten en dan die van elkaar aftrekken en de uitkomst vermenigvuldigen met 0,13125 dan heb je het alcoholpercentage.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@munckerik ik vermoed dat daan niet heeft gemaischt .

Alleen even kook erover gehad

er is dan weinig te vergiste. Geweest .

Beginners foutje .

Ook met meten of berekenen niet geheel juiste manier .

 

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@robbert dat idee hebt ik ook.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Van harte welkom Daan123 op dit mooie forum. 

Nu ben ik geen whisky liefhebber maar kan je wel vragen heb je het SG gemeten voor je de mash liet gisten en nadat het compleet was uitgegist ? Denk toch dat er te weinig suikers in zaten om te vergisten in alcohol. Zoals je vast weet begint alcohol te koken met 78.3 gr. dus met 90 gr is het meeste er echt uit. Waarschijnlijk door troebele vloeistof heb je geen juiste meting. 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik zie geen hoeveelheden mout en graan, dus kan niet zien wat ongeveer het percentage van het stookbier zal zijn geweest, maar een procent of 6 is normaal. Dat kookt dan pas boven 95 graden en levert een damp op van pakweg 42 %.

Dus met die fouten zal het verder wel loslopen.

Wel zul je wat moeten doen aan je achtergrondkennis en bijvoorbeeld beter leren brouwen.

Maar goed: zo zijn we allemaal begonnen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?