Wat zijn de voor en nadelen van volgende systemen: A De vapour management reflux kolom B De liquid management reflux kolom C De ‘cooling management’-reflux kolom
Ik denk dat ik niet de enige ben die zich dat afvraagt.
volg
Het cooling management systeem is in principe de simpelste vorm vrij makkelijk in opbouw . Nadeel is het in belanse krijgen van temperatuur . Moeilijk regelbaar door Temperatuur van koelwater , snelheid doorstroom . Kans op koude Bruggen of te weinig reflux . Temperatuur regeling van warmte brander ketel speelt grotere rol mee.
Het vloeistof management is gecompliceerder . Lastiger te reinigen .Regelbaarheid is wat lastig . Meer kans op flooding . Goed scheidende vermogen omdat je meer of minder terugloop kunt bepalen .
Damp management is ook een iets gecompliseerd systeem in opbouw maar laat zich optimaal afregelen . En is ook vrij makkelijk regelbaar .snelheid en hoeveelheid damp toegevoerd bepaald hoeveelheid reflux
Bedankt voor de reactie. ben nog aan het twijfelen over vm of ccvm. Ik heb een koperen 54mm kolom met triclamps aan een bierfust van 50 ltr. op deze kolom kan ik een RVS t stuk zetten en aan de zijkant dan een 32mm bocht zetten met een condensor hieraan (alles koper) (potstill idee). Maar ook kan ik een condenser (zelf gedraaid van koperen remleiding van 6mm) in het t stuk doen en er zo een ccvm van maken door de koperen condensor steeds wat meer uit het t stuk te halen.
En ik kan op de kolom een stuk koperpijp van 54 met daarin het bokagedeelte van een kolom zetten en daar de condensor boven hangen. dus ik kan eigenlijk vanalles doen ben alleen aan het bekijken wat het makkelijkste zou zijn. ik wil dus eigenlijk zowel pure alcohol met hoog gehalte maken (daarvoor kan ik het voka gedeelte of ccvm gedeelte gebruiken) maar ook met smaak als bv whisky maken (dit kan dan met een condensor aan de zijkant van het t stuk en het t stuk bovenaan afsluiten.
THNX.
Gr.
Lars