Hoi iedereen,
ik heb men eerste stookketel gemaakt en hier reeds mijn eerste suikermash mee gestookt. Over het algemeen tevreden met het resultaat, zeker omdat het de eerste keer was, maar toch heb ik nog een paar vraagjes.
Tijdens het stoken (zowel eerste als 2de stook) merkte ik dat de temperatuur op de brug zéér hoog oploopt voordat er output is achter de koeler.
De thermometer heb ik bij aankoop ik kokend water gestoken en deze gaf netjes 100°C aan. Hierna heb ik vanboven in mijn kolom een gat geboord (zie foto) en hierin een buisje gesoldeerd. In dit buisje zit mijn thermometer (ik wist niet zeker of deze echt RVS was, dus via dit buisje heb ik geen direct contact).
Echter merkte ik tijdens het stoken dat de temperatuur ongeveer 90°(en na verloop van stoken nog hoger) is op de brug vooraleer dat er output is. Verlaag ik de temperatuur, stopt het onmiddellijk met druppelen.
Resultaat van mijn eerste 25l mash (2x overhalen): 1.4l aan 70%, 0.7l aan 56% en 0.7l aan 35%. Ik weet dat dit niet heel goed is, maar had alles ook slechts 3 dagen laten gisten met turbogist. Mijn geduld was op! :p
Heb nu een 2de mashemmer klaarstaan die ik rustig ga laten uitwerken.
Hier even op inspringen, om het topic "vuistregels" niet te storen en om niet opnieuw een topic aan te maken...
Ik heb dit probleem ook een beetje. De alcohol (suiker of graan) begint bij mij pas te lopen na de 80°C. Niet heel gek. Maar ik zit ook erg gauw aan de 95°C en eroverheen. Als ik dan lees dat sommige voor de ruwstook 1/3 aan houden als resultaat gaat het bij mij niet goed.. een 25L vergisting van sg 1050 naar 1000 stook ik ruw met een opbrengst van max 3 liter van 30%
Nu was ik dus aan het denken...., Zou het komen omdat mijn brug te nauw is. 15mm.
Zou het beter gaan (lees flow) als ik de brug verbouw tot 22mm?
Avast bedankt voor de ideeën