Meldingen
Alles wissen

Vraagje temperatuur mijn installatie


Berichten: 19
Topic starter
(@jeffrey)
Active Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Hoi iedereen,

 

ik heb men eerste stookketel gemaakt en hier reeds mijn eerste suikermash mee gestookt. Over het algemeen tevreden met het resultaat, zeker omdat het de eerste keer was, maar toch heb ik nog een paar vraagjes.

Tijdens het stoken (zowel eerste als 2de stook) merkte ik dat de temperatuur op de brug zéér hoog oploopt voordat er output is achter de koeler.

De thermometer heb ik bij aankoop ik kokend water gestoken en deze gaf netjes 100°C aan. Hierna heb ik vanboven in mijn kolom een gat geboord (zie foto) en hierin een buisje gesoldeerd. In dit buisje zit mijn thermometer (ik wist niet zeker of deze echt RVS was, dus via dit buisje heb ik geen direct contact).

Echter merkte ik tijdens het stoken dat de temperatuur ongeveer 90°(en na verloop van stoken nog hoger) is op de brug vooraleer dat er output is. Verlaag ik de temperatuur, stopt het onmiddellijk met druppelen.

Resultaat van mijn eerste 25l mash (2x overhalen): 1.4l aan 70%, 0.7l aan 56% en 0.7l aan 35%. Ik weet dat dit niet heel goed is, maar had alles ook slechts 3 dagen laten gisten met turbogist. Mijn geduld was op! :p

Heb nu een 2de mashemmer klaarstaan die ik rustig ga laten uitwerken.

 

1642233352-Naamloos.jpg
Beantwoorden
3 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9948

@jeffrey een regelbare gasdruk regelaar kan helpen met themperatuur beheer . Je kunt dan nauwkeuriger jou vlam regelen en wanneer je stookt en de themperatuur loopt wat op kum je beter temperen .

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1830

@jeffrey dat met een buisje waar de temperatuurmeter in wordt gemonteerd zie je wel vaker dus dat zal geen probleem hoeven te zijn. Ik neem ook aan dat je kolom leeg is want vulling zal je stook ook beïnvloeden. Maar jij schrijf over de brug temperatuur en dat is het volgens mij niet want ik kan niet helemaal goed zien hoe ver de buis nog door loop. Maar op het punt waar de damp niet meer naar boven gaat maar opzij dat is de brug. Ik weet ook niet hoe hoog je kolom is maar de buis verleng je kolom dus. En hoger is niet altijd beter, je moet er dan meer energie in steken om je damp helemaal boven in te krijgen. 

Het beschrijven van een opbrengst zoals jij het doe zie je ook wel vaker maar je gaat uit van de bruikbare opbrengst dus de goede alcohol bij elkaar en dan volume en percentage daarvan is je opbrengst.

Over je stookwijn hoeven we het niet te hebben want je snap denk ik ook wel dat dat zo niet veel kan worden 😆 😆 

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier even op inspringen, om het topic "vuistregels" niet te storen en om niet opnieuw een topic aan te maken...

Ik heb dit probleem ook een beetje.  De alcohol (suiker of graan) begint bij mij pas te lopen na de 80°C.  Niet heel gek.  Maar ik zit ook erg gauw aan de  95°C en eroverheen.   Als ik dan lees dat sommige voor de ruwstook 1/3 aan houden als resultaat gaat het bij mij niet goed..    een 25L vergisting van sg 1050 naar 1000 stook ik ruw met een opbrengst van max 3 liter van 30%

Nu was ik dus aan het denken...., Zou het komen omdat mijn brug te nauw is.  15mm.

Zou het beter gaan (lees flow) als ik de brug verbouw tot 22mm?

Avast bedankt voor de ideeën

1645285465-20210920_185234_copy_1229x2529.jpg
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?