Meldingen
Alles wissen

Vraagje temperatuur mijn installatie


Jeffrey
Berichten: 9
Registered
Topic starter
(@jeffrey)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 weken geleden

Hoi iedereen,

 

ik heb men eerste stookketel gemaakt en hier reeds mijn eerste suikermash mee gestookt. Over het algemeen tevreden met het resultaat, zeker omdat het de eerste keer was, maar toch heb ik nog een paar vraagjes.

Tijdens het stoken (zowel eerste als 2de stook) merkte ik dat de temperatuur op de brug zéér hoog oploopt voordat er output is achter de koeler.

De thermometer heb ik bij aankoop ik kokend water gestoken en deze gaf netjes 100°C aan. Hierna heb ik vanboven in mijn kolom een gat geboord (zie foto) en hierin een buisje gesoldeerd. In dit buisje zit mijn thermometer (ik wist niet zeker of deze echt RVS was, dus via dit buisje heb ik geen direct contact).

Echter merkte ik tijdens het stoken dat de temperatuur ongeveer 90°(en na verloop van stoken nog hoger) is op de brug vooraleer dat er output is. Verlaag ik de temperatuur, stopt het onmiddellijk met druppelen.

Resultaat van mijn eerste 25l mash (2x overhalen): 1.4l aan 70%, 0.7l aan 56% en 0.7l aan 35%. Ik weet dat dit niet heel goed is, maar had alles ook slechts 3 dagen laten gisten met turbogist. Mijn geduld was op! :p

Heb nu een 2de mashemmer klaarstaan die ik rustig ga laten uitwerken.

 

1642233352-Naamloos.jpg
Beantwoorden
2 reacties
2 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8161

@jeffrey een regelbare gasdruk regelaar kan helpen met themperatuur beheer . Je kunt dan nauwkeuriger jou vlam regelen en wanneer je stookt en de themperatuur loopt wat op kum je beter temperen .

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1240

@jeffrey dat met een buisje waar de temperatuurmeter in wordt gemonteerd zie je wel vaker dus dat zal geen probleem hoeven te zijn. Ik neem ook aan dat je kolom leeg is want vulling zal je stook ook beïnvloeden. Maar jij schrijf over de brug temperatuur en dat is het volgens mij niet want ik kan niet helemaal goed zien hoe ver de buis nog door loop. Maar op het punt waar de damp niet meer naar boven gaat maar opzij dat is de brug. Ik weet ook niet hoe hoog je kolom is maar de buis verleng je kolom dus. En hoger is niet altijd beter, je moet er dan meer energie in steken om je damp helemaal boven in te krijgen. 

Het beschrijven van een opbrengst zoals jij het doe zie je ook wel vaker maar je gaat uit van de bruikbare opbrengst dus de goede alcohol bij elkaar en dan volume en percentage daarvan is je opbrengst.

Over je stookwijn hoeven we het niet te hebben want je snap denk ik ook wel dat dat zo niet veel kan worden 😆 😆 

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?