Meldingen
Alles wissen

Wat voor distilleerketel?

Pagina 1 / 2

Berichten: 33
Topic starter
(@diogenes)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben mij aan het oriënteren om een stookketel te kopen.

Ik zie bij aanbieders vaak koperen ketels, maar zie hier ook mensen met T500.
Wat zijn de voor- of nadelen van T500?

Heeft de uitvoering van een koperen ketel veel invloed op de smaak van de alcohol?

Ik denk nu aan een 10-12 liter ketel met kolom, omdat ik een groot liefhebber ben van likeuren en gin.

Kun je met 10-12 liter ketel ook bijvoorbeeld kleine hoeveelheden distilleren of is het dan handig om bijvoorbeeld een 3,5 liter ketel er naast te hebben om kleine hoeveelheden te bereiden?

Groet,

Jeroen

Beantwoorden
27 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Jeroen,

wat voor de een een voordeel is kan voor de ander een nadeel zijn.
Het voordeel van een T500 is dat je twee types kolom kunt aanschaffen, een rvs uitvoering of een koperen uitvoering. Qua resultaat zal het elkaar niet ontlopen denk ik.
Verder kun je er een copper dome en een alembic koeler voor kopen dus twee verschillende destilleermogelijkheden. 
Een nadeel kan zijn dat je hem, volgens mij, niet in Nederland kunt kopen maar met de huidige pond koers kan het nu wat interessanter zijn om hem in Engeland aan te schaffen.
In een T500 kun je ook kleinere hoeveelheden stoken dan de 25 liter dus dat zal in een andere ketel ook wel gaan.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De T500 van rvs maakt in één run van viereneenhalf uur van 25 liter stookwijn, ruim 4,5 ltr. alcohol van 94%, dus weinig werk en niet langdurig meerdere keren stoken.
Ideaal voor het marcereren als voorbereiding op alle soorten likeuren.
Alle moderne professionele stokerijen werken allang niet meer met koperen ketels, alleen voor rondleidingen hebben ze nog een kleinere koperen ketel staan. Dat het de smaak positief beinvloed, is een broodje aap verhaal.
Het geheim zit 'em in de perfecte werkende kolom.
Indien geinteresseerd, wil ik het e-mail adres wel afgeven.

Beantwoorden
Berichten: 15
(@psylox)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

wil graag meer info over deze t500

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hier wordt veel uitgelegd. Mocht je nog iets specifieks willen weten dan horen wij het wel.

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@diogenes)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kan je een T500 zonder problemen vanuit Engeland laten verzenden of kan het problemen geven bij de douane?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Geeft geen problemen. Volgens de leverancier hebben ze er al vele verscheept en nog nooit moeilijkheden ondervonden.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je ontvangt 2 pakketten:
1. Op deze staat condensor
2. Op deze staat boiler
Dus absoluut geen problemen!

Beantwoorden
Berichten: 13
 Sam
(@sam)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Iemand die weet wat zo'n T500 kan kosten?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De T500 van rvs maakt in één run van viereneenhalf uur van 25 liter stookwijn, ruim 4,5 ltr. alcohol van 94%, dus weinig werk en niet langdurig meerdere keren stoken.
Ideaal voor het marcereren als voorbereiding op alle soorten likeuren.
Alle moderne professionele stokerijen werken allang niet meer met koperen ketels, alleen voor rondleidingen hebben ze nog een kleinere koperen ketel staan. Dat het de smaak positief beinvloed, is een broodje aap verhaal.
Het geheim zit 'em in de perfecte werkende kolom.
Indien geinteresseerd, wil ik het e-mail adres wel afgeven.

 

Hallo.
Ik vind het wel geinig om eens van mening te verschillen met iemand die als schuilnaam Betweter heeft gekozen.

Het gaat me met name om uw uitspraak dat het gebruik van roodkoper in de installatie niet zou verbeteren. Dat dat een broodje aap verhaal zou zijn. Daar wil ik u in tegenspreken.

Het is wel zo dat dat met onze moderne technieken minder uitmaakt, u kunt tegenwoordig met een volledig RVS installatie ook een smaakvol resultaat bereiken. Het roodkoperverhaal is meer iets uit het verleden, maar daarom nog niet minder waar.

In het verleden werd alcohol vooral gestookt uit vruchtenwijn. Het ging daarbij om vruchtensap wat werd vergist met zogenaamde 'wilde' gisten. Een gist die dus met de wind aan komt waaien. Tegenwoordig hebben wij gespecialeerde en geselecteerde gisten, die geven bacteriën en schimmels geen enkele kans in de wijn. Dat is 1.

Tweede is dat wij tegenwoordig een beter besef van hygiëne hebben. We houden al onze apparatuur beter schoon. We weten hoe dat moet, en hebben er de middelen voor. 

Dat gebruik van roodkoper stamt dus nog uit de tijd dat een vergisting nog wel eens geinfecteerd werd door iets anders als gist. Waardoor de vergisting dus a.h.w. overwonnen werd door andere micro-organismen. De vergisting stopt dan, en het sap begint dan te beschimmelen of te verrotten. Dan werd het alsnog snel verstookt, om te redden wat er te redden viel.

Nu even een ander verhaal.
Een jaar of 30 geleden woonde ik nog in een huis, daar kwam de afvoer van de gootsteen samen met de hemelwaterafvoer in een putje naast de achterdeur. Een putje met een open rooster. Dat gaf nooit problemen hoor, behalve als er onweer in de lucht hing. Bij een lage barometerstand kwam er een bepaalde geur uit dat putje die je van meters afstand ruiken kon. Met recht een geur die we nog in het spraakgebruik kennen als een "putlucht".

Door zelfstudie ben ik erachter gekomen dat wat we bij die putlucht dan ruiken voornamelijk zwavelverbindingen zijn. SO, SO2, enzovoort. Waar het vandaan kwam mag joost weten want ik spoelde nooit zwavel door de gootsteen. Maar dat is waar het gebruik van roodkoper vandaan komt.

Het zal beslist waar zijn dat we nu met onze moderne technieken geen last meer hebben van zwavelverbindingen. Maar in de goede oude tijd zaten die nogal eens in de alcoholdampen in de ketel. Als die dan neerslaan in de koeler dan heeft je destillaat dus een putlucht, en smaakt vaak ook zo.

Het contact van alcoholdamp met roodkoper neutraliseert die zwavelverbindingen. En komt zo de smaak ten goede.

Tegenwoordig kunnen we met RVS werken omdat we het ontstaan van die zwavelverbindingen tegen kunnen gaan, en dus ook niet meer te hoeven neutraliseren. Of je dan RVS of roodkoper gebruikt is niet meer van belang, je kunt er niet meer smaak uithalen als dat erin zit. Maar je kunt met roodkoper dus wel nare luchtjes en smaakjes neutraliseren, wat RVS niet doet.

Hier geld dus eigenlijk het oude adagium dat alles wat je gebruikt om tot een mooi resultaat te komen brandschoon moet zijn. Tegenwoordig kunnen we door kennis erg schoon werken en moet je wel een hele erge knoeipot zijn wil je nog die zwavelverbindingen tegenkomen.

Maar een broodje aap verhaal is dat gebruik van roodkoper toch zeker niet. Integendeel.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Quirijn, hier iets over koperen waterleidingen:
https://www.ikhebeenvraag.be/vraag/8279/Mag-drinkbaar-water-door-koperen-leidingen-worden-aangevoerd-Is-er-dan-geen-gevaar-voor-het-innemen-van-giftige-koperzouten
Zoals ik reeds schreef:
Alle moderne professionele brouwerijen en stokerijen werken allang niet meer met koperen ketels, alleen voor rondleidingen hebben ze nog een kleine koperen ketel staan.
Als koper de smaak ten goede zou komen, waren ze zeker niet op r.v.s. overgegaan.
Behalve mijn T500, brouw ik ook bier, waar ik bij het hobbybrouwen uitsluitend r.v.s.-ketels tegen kom.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Binnenkort is de T500 + accesoires ook verkrijgbaar bij Stookwinkel, zijn nu in onderhandeling met de fabrikant in NZ. De prijs is nog niet bekend maar het is de bedoeling dat hij niet meer gaat kosten dan in de UK. Het zal een mooie aanvulling zijn op het assortiment. Maar de koperen ketels zullen wij altijd blijven houden voor de stokers van authentieke Schnapps, whisky, brandy, korenwijn, jenevers etc...

UPDATE: Vanaf nu bij Stookwinkel in het assortiment!

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@diogenes)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mooi. Dan heb ik nog wat bedenktijd en kan ik kijken hoe de mengsels op vodka basis me bevallen. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Top!

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?