welke opstelling gebruik ik best om rum te stoken ?
ik wil een koperen constructie maken met inhoud ong 25 ltr met verloop naar ong 3" vooraleer naar kolom te gaan, temp meting aan overgang vapor naar liquid en gewone liebig koeler eveneens in Cu
breedte en lengte van de kolom ?
vullen met rashig-ringen of beter ander materiaal?
diameter van spiraal in koeler ?
alvast bedankt voor de hulp, is allemaal wat nieuw voor me
De grote jongens gebruiken een Coffey still voor rum .
Maar de potstill is de manier .
Voor een huis tuin en keuken Rum stoker kun je het beste terug gaan naar de eerste rum still .
een ketel met een soort van omgekeerde emmer als hoed met een zijwaartse uitstroom .
m.a.w. als je een ketel maakt van koper met daarop een 3 duims buis .
Deze hou je op een lengte van 20 a 30 cm . boven op zet je jou thermometer .
en je gaat er zijwaarts uit . net b.v. 15 of 12 mm dan heb je een simpele potstill waarmee je perfect rum kunt stoken .
Rum stook je meteen op aroma dus je gebruikt geen helm/ hoed vulling .
de koeler net als uitstroom 12 tot 15 mm .
Volgens jouw schema worden de beide bijvaten blijkbaar ook apart verhit. Dus niet alleen als zogenaamde thumper die verhit wordt door de inkomende damp. Verder las ik op een ander forum dat met high wines de voorloop en met low wines de naloop bedoeld worden. En dat ze bovendien verdund worden met water, maar dat is niet helemaal duidelijk.
En dan is er ook nog iets met donder en met de verhouding melasse/suiker en zo.
Maar ik geloof dat iedere stoker, ook commercieel, zijn eigen systeem heeft. En dat het vooral een kwestie is van toeval en smaak welk systeem je het beste past.
Der wo wist het goed te verwoorden: er zijn zo veel verschillende variabelen dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal te testen. Dus de meeste mensen proberen eens een paar dingen, vinden dan iets wat acceptabel is en houden zich daar dan verder aan vast. Soms met bijna religieuze ijver.
Verder sluit ik me aan bij jou: gewoon een pijp van 3 duim over een lengte van 2 of drie handen omhoog en dan met een bocht of een zijuitgang naar 15 of 12 mm koeling. Met varianten kun je experimenteren tot je je eigen smaak gevonden hebt.
Klopt Kees .. Er zijn verschillende systemen in gebruik bij de Rum stook .
De eerste rum stokers waren in principe de mensen die de restanten van de suikerplantages gebruikte om voor het arbeiders volk wat te drinken te hebben .
Toen de cacao plantages door orkanen verwoest waren ging men over op suiker plantages wat eerst bij verdienste was en al meer lucratief bleek en daarbij al gauw bleek in de restanten ook veel te verdienen te zijn in de vorm van wat tegenwoordig rum heet.
Barbados , oud Frans Guyana , en wat nu Suriname is werd in begin gestookt op simpele potstills van 1 m hoog en inhoud van ongeveer 60 a 70 gallon .
Omdat er meer en meer vraag kwam werd er snel achter elkaar doorgestookt en werden ketels niet geheel geleegd en bleef de " slutch " achter . (burned ale ) . na 3 tot keer of 5 werd de slutch hoeveelheid uitgeschept . men ondekte smaak differenties en dus later in verschillende vormen werd dit als dunder . en weer opnieuw geïntroduceerd omdat het beneficieer bleek aan de drank .
Tegenwoordig is dunder niet meer in gebruik en zelfs verboden in meeste rum producerende landen te gebruiken .
Het is ontleed en de beneficiaire stoffen zijn nu losse additieven die worden toegevoegd.
welke daarvan gebruikt word beetje door ieder producent als "geheim" recept .
Maar het zijn in iedergeval " mixen " combinaties van
o.a. azijnzuur , propaancarbonzuur , boterzuur , verzadigde vetzuren , ethyl acetaat , zwavelzuur , acacia / pruim / perzik extract.
Klopt ook dat bij gebruik van meerdere vaten de eerste de low wine met voor en naloop bevat . dit is in principe een complete 1 e overhaal met percentage van tussen 18 en 28 % . het 2 e vat bevat in principe een 2 e overhaal . de highwine van tussen 54'en 68% .
De ketels worden verwarmt op 60 tot 65 graden .
de rectifier is waar een scheiding is gemaakt tussen de verschillen Fragmenten . ( voorloop / ziel / naloop ) en een Constant percentage word gewaarborgd .
Dus in begin tijd gebruikte men simpele potstill . Ketel - helm- en koel spiraal .
Ergens na 1780 -1810 ging men een charantaise gelijke ketel principe gebruiken . alembiek / potstill met secondaire voorverwarmde vat .
rond 1840 tot op heden gebruiken de meeste grotere producenten de door de Ierse Aeneas Coffey bedachte dubbele kolom still . ( coffey still ) .
ik had ook begrepen dat de voorloop ofwel heel beperkt wordt gehouden of zelfs niet wordt verwijderd, is dat correct ?
Voorloop is sowieso beperkt maar die moet wel verwijderd .
Dank je Robbert voor de uitgebreide uitleg. Volgens dat verhaal zijn de low en highwines dus niet resp. na- en voorloop, maar eerste en tweede ruwstook. Zou ook heel goed kunnen. Punt is dan wel, dat je na de eerste serie geen eerste en tweede ruwstook meer hebt.
wijn à 7 % wordt 1e ruwstook 20 %
1e ruwstook 20 % wordt tweede ruwstook 60 %
Dan kun je de drie ketels vullen:
wijn via 1e ruw en via 2e ruw wordt voorloop, rum en naloop.
Maar dan moet je ofwel van voren af aan beginnen ofwel de voor- en naloop gebruiken alsof die 2e en 1e ruwstook zijn. Dus:
wijn via naloop via voorloop wordt voorloop, rum en naloop.
Is wel een interessant idee.
Overigens: hou er rekening mee dat de melassewijn flink gaat schuimen,
dus doe de ketel niet te vol.
Een klontje boter gaat dit wel tegen, maar ikzelf durf de ketel nog niet verder te vullen dan 60 %.
Is heel goede opmerking Kees . Ik gebruik dan wat zonnebloem olie i.p.v. boter maar het is zeker verstandig om rekening mee te houden dat er veel schuim ontstaat .
Klopt ook zoals jij dat omschrijft .
in feite is gebruik je de " ruw stook " compleet opnieuw .
Bedankt allen weer voor de herhaalde veiligheidtips. Veiligheid voor alles. Naast blindheid en dood, is een exploderende ketel wel in mijn top 3.
OK.
Risico op blindheid is er eigenlijk amper, dat zijn spookverhalen over methanol.
Dood gaan we allemaal, zegt men. Al moet dat voor ons eerst nog maar bewezen worden.
Dus explosie komt op 1.
Ik heb overigens de indruk dat het schuim van melasse vrij makkelijk breekt, zodat vooral alles smerig wordt.
Klopt. Exploderende ketel is ook mijn nummer 1. Dus vul hem ook maar 2/3. Dan maar 2 keer stoken ipv risico lopen.
Ligt er een beetje aan. Met rum en graan ben ik voorzichtig, maar ik had laatst een rozijnengrappa en dat sap schoom helemaal niet, dus toen heb ik de ketel aardig ver gevuld. En met ruwstook vul ik soms tot 90 of zelfs 95 %. Dan warm ik de vloeistof wel eerst op tot pakweg 60 graden, zodat ze niet meer zo veel uitzet.
Der wo wist het goed te verwoorden: er zijn zo veel verschillende variabelen dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal te testen.
BIJNA onmogelijk, dus niet helemaal. Maar bij elke 5 liter zal ik toch kijken wat de beste test wordt. Steeds een kleine aanpassing, is het beter verder testen, minder goede test, een stap terug. Heb nog 185 liter te testen 🙂 🙂 . Boven op alle andere tests. Ik zit vol met testideeën tot aan mijn honderd, en ik ben nog maar halfweg. De technieken van Der Wo, zijn er met nog al veel toevoegingen, en variabeleb, die te snel opeen gebeuren. Te veel bijvoegingen, en als het fout gaat, geen ijkpunt. (Persoonlijke mening) Verwacht met verschillende gisten, al een heel goed resultaat te krijgen, en dunder is niet mijn ding, alles wat zichtbaar schimmelt , daar gruwel ik van. Begin eens met ARROYO op te zoek en te lezen, en er gaat een wondere wereld voor je open. Voor wiskie is er info met hopen, voor rum is er Rafael Arroyo’s lost papers on Rum. Op de site van Boston Apothecary.
Met wat ik ook stook, 2/3 is de limiet, een pan met eieren, die je kookt, kookt ook over als je het meer als 2/3 vult. Mijn GF heeft maximaal 20 liter, als ik hem vul, ik heb tijd, geduld, en veiligheid voor alles. Ben op het moment met een 15 liter alambiek bezig, met 10 liter wort .Heb nog nooit een overkoker (schuim) gehad. En een exploderende ketel? Werk met een alambiek, de deksel zal eerder loswrikken ,dan exploderen. En als je toch bang bent, een overdrukventiel plaatsen. Een snelkookpan idee. Heb nu een GF een 12 L een 20 L, en om te testen zoek ik nog een 5 l en een 3.5 l, maar ik heb geen haast. De charentes gaat er ook nog komen. En @Robbert, je bent een vervelende man, nu wil ik ook weer op zoek naar dit soort stookketel. 😉