Meldingen
Alles wissen

Wie stookt met een kolom

Pagina 1 / 5

brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik zou graag ervaring uitwisselen met mensen die met een kolom stoken. Misschien ben ik verkeerd maar ik denk dat stoken met een alambiek niet vergelijkbaar is met een kolom.

Mijn kolom heeft bovendien bovenaan een dubbele wand waar ik eventueel koeling kan opzetten voor meer reflux. hee

Ik vul 10cm van het onderste deel van de kolom op met raschigringen, is dat een aanrader of beter niet doen.   

Welke tips kunnen jullie geven voor een zo zuiver mogelijk eindproduct.

Ketel snel of traag opwarmen vanaf 60°C tot begin druppelen.

Ketel heef een inhoud van 30L, stookbeurten maken met 12L of 25L.

Eerste run stoken tot 40% of tot 50%. Naarmate het stoken vordert loopt de temperatuur op aan de top, wat is maximum aanvaardbaar, 85°, 90° of 95° 

 

Beantwoorden
72 reacties
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik denk dat als je zo zuiver mogelijke alcohol wilt je de kolom goed vol met raschig ringen of koper wol moet steken om zoveel mogelijk reflux te hebben. Als ik naar mijn T500 zie zit die volledig vol rachig ringen. Als ik hem dan zogezegd als alambiek wil gebruiken doe ik alles vanbinnen eruit. (moet dit wel nog testen)

Met mijn alambiek ga ik tot 40% en rond de 90°C. Naar de temperatuur kijk ik eerlijk gezegd niet, ik baseer mij op het alcoholgehalte.

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoe hoog en hoe breed is de kolom op uw T500, en wat zijn de verdere karakteristieken van de kolom. Kan je daar eventueel een afbeelding van sturen naar wal punt hen apestaart be.  

Als ik de koeling gebruik aan de bovenkant van mijn kolom haal ik moeiteloos boven 90% zelfs bij 85°C.  

Beantwoorden
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Het is deze kolom:  https://stillspirits.com/products/turbo-500-still

Deze werkt wel niet op temperatuur bovenaan maar op de temperatuur van het koelwater dat er uit komt. Meer koelwater geeft meer reflux door de spiraal dat vanbinnen in de kolom zit. De verwarming moet in principe niet aageraakt worden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik stook met een ketel waar diverse kolom types op kunnen maar en ook met slechts een helm.
Kolom hoogte , vulling en koeling heeft invloed op alcohol percentages .
Maar daarnaast ook de beheersing van de temperatuur en hetgeen wat je distilleert .
Elke vorm van ketel en de opbouw geeft een ander karakter en andere manier van werken .
Er zijn b.v. simpele toevoegingen te doen waardoor je zelfs met een ouderwetse potstill , wastobbe , alambiek rond de 88-90% alcohol kunt komen .
( boosten / forceren van alcohol percentages is simpel te doen maar probeer eerst wat vaardigheid te krijgen met jou ketel en deze zijn karakter te beheersen )

Begin met simpele recepten die na leggen aan jou ketel waardoor je snel resultaten hebt .
Het is dan snel leuk en met elke volgende stap wordt het leuker .

Kwaliteit en percentage hangt niet alleen af van de ketel en kolom maar ook de vaardigheid die je hebt .
alambiek/ potstil stoken verschilt zeker met kolom werken .

Als onze voorgangers hiermee dingen konden maken van puur alcohol tot de heerlijkste dranken zal met jou ketel ook zeker veel mogelijk zijn .
Modernere semi en industriële machines zijn gemaakt om sneller en meer alcohol in korte tijd te produceren .

Voor een zuivere alcohol is het belangrijk dat je de temperatuur zo dicht mogelijk bij de 78,3 gr houd op de brug .
Wanneer jou temperatuur oploopt komen er steeds meer andere vluchtige stoffen mee en
daalt percentage ethyl ook .
Maak ook op tijd scheidingen . daarmee kun je ook hoger percentage houden als je op tijd overgaat op naloop.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik kan op mijn ketels zowel een directe bocht naar de koeler als kolommen zetten. Maar ik heb heel atypische kolommen: 15 mm pijp gebogen tot een spiraal. De lengte is 2 of 3 meter, de werkhoogte maar een halve meter.

Omdat de pijp zo nauw is, kan ik er geen vulling in doen. Van een dun kettinkje erin  hangen heb ik maar afgezien: te veel gefrot. Wat ik wel kan doen is natte lappen op de windingen leggen, zodat die gekoeld worden. Met de langnek van 3 meter kan ik dan in een keer van 10 % naar 90 %, als het moet.

Ik vrees dat je aan mijn ervaring niet veel hebt.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je 2- 3 meter spiraal hebt naar boven ook al is de diameter gering heb je toch een heleboel wand oppervlakte waar het distillaat zich aan kan afzetten en ook terug koelen .
Oud maar werkend Príncipe .?
In jou bescheidenheid geef je wel aan eventuele beginners de tip van de natte lappen / dweil .??
Een al oude truc ook voor de potstill of alambiek .!

( Door verdamping van vocht uit lap onttrek je warmte aan kolom / helm net voor de brug .)

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Kolom hoogte , vulling en koeling heeft invloed op alcohol percentages .

Daaruit concludeer ik dat ik niets verkeerd doe met raschiringen in de kolom en extra koeling buiten de kolom iets onder de brug, zowel te gebruiken in eerste run als in 2de run, correct?

 

Begin met simpele recepten die na leggen aan jou ketel waardoor je snel resultaten hebt .

Tot heden heb ik enkel uit slechte wijn en bier gestookt. Mijn eerst volgende is water met suiker (en tomatenpuree) vergist met biergist, is dat te verstaan als een simpel recept.

 

Kwaliteit en percentage hangt niet alleen af van de ketel en kolom maar ook de vaardigheid die je hebt

Hieruit versta ik laat het zo traag mogelijk druppelen, correct?

 

Beantwoorden
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mijn eerst volgende is water met suiker (en tomatenpuree) vergist met biergist, is dat te verstaan als een simpel recept

Ik ga morgen zo een Tomatenpuree wash stoken. Hier vindt je zo een calculator:  http://shuggo.com/birdwatchers/calculator.htm

Ik heb 2 zakjes mede gist gebruikt dat op moest. Na 2 uur was er al gistactiviteit in het waterslot. Als je biergist gebruikt zie dan dat deze goed tegen een hoog alcohol percentage kan. Of gebruik gewoon bakkersgist.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Met jou kolom doe je niets verkeerds .
Betreft een simpel recept denk ik aan een vergist fruit of een vodka
maar ook de suiker water kun je als simpel bezien . hou wel jou temperatuur zo constant mogelijk en dicht bij de 78,3 .
Vaardigheid klinkt misschien wat bot .Maar i.d.d. neem de tijd , rustig distileren , hou temperatuur in de gaten , jou alcohol percentage in de gaten houden en neem steeds even een druppel op jou vinger even op puntje van tong en proeven.
zorg voor een geventileerde ruimte.
Met jou enthousiasme
Komt het zeker allemaal goed .

?

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ga morgen zo een Tomatenpuree wash stoken. Hier vindt je zo een calculator:  http://shuggo.com/birdwatchers/calculator.htm

Ik heb 2 zakjes mede gist gebruikt dat op moest. Na 2 uur was er al gistactiviteit in het waterslot. Als je biergist gebruikt zie dan dat deze goed tegen een hoog alcohol percentage kan. Of gebruik gewoon bakkersgist.

Ik maak al 30 jaar bier met gist die ik opkweek van enkele kolonies tot een starter van 2L.  De gisting kent niet veel geheimen voor mij. Mijn bier is altijd helder. Met een gist die heel diep (gaat van SG 1075 tot SG 1002) wil ik een suikerwasch maken met 8 kg suiker. Hoeveel water moet ik nog even uitzoeken.   

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ga morgen zo een Tomatenpuree wash stoken. Hier vindt je zo een calculator:> http://shuggo.com/birdwatchers/calculator.htm

Naar aanleiding van die calculator heb ik een vraag.

Is er een topic wat de goede samenstelling is van een suikerwash opsomt, met betrekking op het vergisten.

  • Hoeveel gistcellen per ml, of gram korrelgist/L
  • maximum SG,
  • maximum temperatuur,
  • hoelang beluchten,
  • maximum suiker/L water,
  • welke pH waarde 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik maak al 30 jaar bier met gist die ik opkweek van enkele kolonies tot een starter van 2L.  De gisting kent niet veel geheimen voor mij. Mijn bier is altijd helder. 

Dat weet ik al lang hoor, heb al genoeg foto's gezien op het hobbybrouwers forum 😀

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
Topic starter
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Jeroen, lees mijn vragen hierboven eens en misschien heb je wel antwoorden voor mij waar ik verder mee kan. Want wort laten vergisten zal niet hetzelfde zijn als water met suiker en tomatenpuree.

Nog een bijkomende vraag, hoeveel gram puree in een wash van 40L water?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat voor gist gebruik je ?
hoeveel suiker ?

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?