Meldingen
Alles wissen

Antwerps stoofvlees? Hulp van Belgische leden 🙂

Pagina 2 / 5

Berichten: 41
 Jan2
(@jan2)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hi Erik,

ga even tijd maken want belofte maakt schuld. en zo heb ik zelf een uitgeschreven versie...

Haal de houtsnippers die liggen te bakken in de oven voor lagering eruit, en breng uw snelkookpan, die u eerder ombouwde tot stll weer in de oorspronkelijke staat.

Leg 2 kg rundsschenkel op een bakplaat en bak 45min op 180gr

Voeg dan 1 ruw gesneden wortel en 2 uien bij en smeer 1 potje tomaten concentraat over de schenkels. Opnieuw 45 min in de oven.

Doe alles in de snelkookpan, samen met 2 teentjes look, 2 selderstengels, 2 kruidnagels, thijm, laurier, koffielepel zwarte peperbollen, en 4 liter water . Breng aan de kook en schuim af. Zet het dan 3 uur op het vuur met gesloten deksel uiteraard . Daarna zeven, bij voorkeur niet met uw koolstoffilter, en laten afkoelen. Vet eraf scheppen. de Fond kan perfect in de diepvries in porties.

Nota : 1. het werkt ook met ossestaart en kalfsschenkel, hoewel ikzelf van dit laatste liever osso buco maak.. 2. geen zout gebruiken. 3. je kan het nog verder laten inkoken bvb voor een vleesjus.

Verwijder van 2 kg varkenswangen de witte vliesjes (1 per wang), is een vervelend werkje. Ik snij de wangen in de helft maar dat hoeft niet, ze worden uiteindelijk boterzacht, en zonder de vezelstructuur van rundsstoofvlees, en met méér smaak. Peper en zout en laten bruinen in de pan met boter en olijfolie. Moet goed donkerbruin zijn, anders krijgt je saus een te lichte kleur. Vlees eruit halen. Stoof in dezelfde pan 2 fijngesneden uien zacht.  

Neem een kookpot en doe hierin de uien, wangen (zonder het vrijgekomen sap), thijm, laurier, 2 teentjes look. Strooi er 2 eetlepels tarwebloem over. Laat even bakken. Voeg een flesje donker bier toe, het sap van de wangen, kleine halve liter fond, een witte boterham besmeerd met mosterd (1-2 eetlepel). 

Deksel op de pot en 1.5 uur zachtjes laten pruttelen. Peper en zout naar smaak. Deksel eraf en evt. laten inkoken als de saus niet dik genoeg is. Een klassieke Vlaamse stoverij bevat dus buiten de uien geen groenten.

Naar mijn bescheiden mening een redelijk ultiem recept, helemaal in de geest van dit DIY forum, en vakkundig geleend van een sterrenchef 🙂

Tip: vertel uw gasten niet noodzakelijk dat het over varkenswangen gaat...

Groet & enjoy, jan

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat lijkt me een mooi recept, zeker eens proberen. Bedankt Jan2.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goeie tip Jan.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Osso Buco, je brengt me weer op heerlijke ideeen! Dat is zo lekker!!! En gewoon van goedkoop schenkelvlees 🙂

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik wist altijd al Belgen kunnen niet alleen goed bier maken maar ook koken,Belgen en limburgers zijn een soort familie we houden van eten en vooral van drinken,wij zijn ook pas 150 jr.Nederlanders,daarom hebben we nog een goeverneur.gr.???Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 41
 Jan2
(@jan2)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank je wel ChrisV voor het compliment. Moet zeggen, heb al vaak geglimlacht bij jouw posts, en denk dat ik aan het goede adres ben voor tips bij het stoken van fruit... Gr Jan

PS : to Jan: voor een goed recept voor Osso Buco à la Milanese moet je bij Antonio Carluccio zijn, wel het "foute" recept met rode ipv witte wijn eens proberen. En geen kruiden buiten pezo. Wel gremolata erbij 🙂

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jaren geleden dat ik het gemaakt heb, was vlak voor mijn trouwen dus 6 jaar geleden! Wordt weer eens tijd dus! Inderdaad met rode wijn en gremolata, jij bent een kenner 🙂

Beantwoorden
Berichten: 41
 Jan2
(@jan2)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

het regent complimentjes, thx . en jij bent blijkbaar ook een kenner, want ik ik heb deze versie eens gemaakt voor (en de opmerking is overigens niet bedoeld om mezelf belangrijk te maken) zowat onze hoogste ambtenaar en die vond het de beste ooit, en die heren zijn wat gewend.... denk zelfs dat hij eerlijk was, hij wist in ieder geval dat er politiek gezien niet veel te halen viel haha . 

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

? lang geleden was het mijn beroep, nu heeft het nog steeds mijn interesse. Ik heb helaas niet altijd genoeg tijd om hier lekker mee bezig te zijn. Wel doe ik nog steeds graag mn boodschappen bij de Sligro en Hanos ?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Jan ik ben nu een leffe Royale aan het proeven wat zijn de belgen toch goed met bier maken,is aanrader beetje citroen smaak,trouwens wij hebben hier ook een goeie brouwerij in Arcen.normaal hou ik niet van zo'nsmaak maar dat is een aanrader,ik weet niet of er bij jullie een Timko in de buurt is Belg.bier halve prijs,dus wat denk je wat ik morgenvroeg om 9 uur doe ? Kar volladen.gr.???Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goed bezig Chris, geniet er maar van zolang het kan 🙂 Een Timko ken ik niet.

Ik drink graag de biertjes van Brouwerij 't IJ uit Amsterdam, de zatte is een blonde Tripel met 8%. Heerlijk! Proef hem maar eens, staat gewoon bij Albert Heijn in het rek, wellicht ook bij jullie Timko ☺

Beantwoorden
Berichten: 41
 Jan2
(@jan2)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat bedoel ik dus (smile tot lachen) . en ja we zijn er goed in, in bier, maar ikzelf ben eerder een wijndrinker oeps proever (maar ze proberen me te bekeren)

Beantwoorden
Berichten: 41
 Jan2
(@jan2)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

bloemige aardappel, wassen in water

eerste bak op 130gr niet goud/bruin, 8 -10 min 

laten afkoelen

tweede bak op 170-180 gr

pure belgian gold

mijn mama gebruikt ossewit (dierlijk vet dus), ik gebruik cocosoil ; Mama heeft altijd gelijk

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Jan Timko is een winkel hier die verkoppen vaak restpartijen of brand ,watershade,enz heb net een partij bier gekocht halve prijs uit ons geliefd Belgie,voor de Belgen ik heb de koperdraad niet uitgevonden (die snappen jullie wel he)maar als het kan ben ik dom als ik het niet koop,zeker met het verbruik hier.gr.?Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 188
(@firewalker)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

klinkt werkelijk waar fantastisch gaan we eens testen van de week.

Beantwoorden
Pagina 2 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?