Meldingen
Alles wissen

Appelmoes


Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Heeft iemand wel eens alcohol gestookt van appelmoes?

Fijner gemalen bestaat niet. 

Beantwoorden
25 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle wie niet dan ? .  Beginners gein .

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Was een serieuze vraag. 

Niemand?

Ik zie 't verschil niet tussen appels vermalen of appelmoes nemen en er dan een mash van maken. 

Beantwoorden
11 Reacties
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 195

@pulle 

Ik vind het een goede vraag. Het is natuurlijk wel zo dat er veel suiker in de gemiddelde appelmoes zit. Als ik het zou vergisten zou ik het wel verdunnen met water, en na het vergisten goed filteren om aanbranden te voorkomen. 
Maar probeer het gewoon, en hou ons op de hoogte. In ieder geval lijkt het mij een leuk experiment!

groet, Lambik

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 195

Oja, neem biologische appelmoes, ik weet namelijk niet of die van de supermarkt geconserveerd is. Ik eet het nooit.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@lambik Uiteraard verdunnen met water.

NB. Voor de vleeseter.

Wij garen onze spareribs 24 uur in appelmoes. Dan 24uur marineren. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle ik bedoelde ik denk dat iedereen in het begin wel appelmoes heeft vergist.

Is prima te doen met een cidergist .

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert je had je dus ver-gist.... 🤣

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert

Ik heb hier nog gist liggen voor fruit via jouw winkel... Moet goed zijn toch? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle je bedoelt gist van Stookwinkel ?  

Fruit gist ?? Als het maar geen turbo of alcotec is zal het vast lukken iets fatsoenlijks te maken.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert

Prestige fruit und schnapps. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle tja is bruikbaar.  

(Maar niet mijn eerste keus)

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert wat is je eerste keus, en heb je 't liggen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle mijn eerste keus zou zijn eigen kweek gist.  Nee ik heb dat niet liggen momenteel . Tweede keus zou een fermentis product of red star dady wezen. En dat heb ik aan Theresa meegegeven.  

(Ik denk niet dit jaar nog iets te vergisten . Wegens omstandigheden alles op laag pitje gezet zogezegd )

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bestellen maar. 

1652886709-Screenshot_20220518_171020.jpg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

Vandaag 5 blikken appelcompote, samen 13kg in de fermenteeremmer gedaan. Aangevuld met water tot 30 liter. Geen extra suiker. 

2  zakjes fruit en Schnaps gist toegevoegd.. 

Afwachten nu.

Als dit lukt dan heb ik nog kaneel extract liggen wat ik nog toe ga voegen als de stookwijn in 't vat gaat. Over 2 weken meer. 

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

De ph waarde van de appelmoes zit nu op 3.22 volgens mijn metertje. Met 3 zakjes fruit gist uit de shop. Op 27 liter. Staat nu 8 dagen. SG op 1000.

Beantwoorden
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle nog enkele dagen en kun je stoken.  Stook je opkoper wel kleine ph aanpassing doen.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@robbert welke pH zou je adviseren? 4.5 of 5?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pikketanus als je op koper overhaalt probeer dan altijd boven de 4. te zitten .

 

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert

Hoe doe ik dat?

Want dit is echt nieuw voor me. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@pulle koper is een prachtig materiaal voor mee te stoken alleen bin hoog zuur ( lage ph )is er kans dat door zuur / koper contact er processen onstaan waardoor je een zweem krijgt in de drank. 

Je kunt dit voorkomen door iets de ph te verhogen alvorens de stook. 

Dit kun je doen door een calcium carbonaat of een natrium toe te voegen . Meet de ph waarde voeg een paar gram calcium toe wacht even en meet opnieuw de ph . Is deze dan gestegen naar een acceptabele waarde kun je verder gaan anders nog maals een ph correcties toepassen .

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert Bedankt.

Beantwoorden
(@pulle)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 289

@robbert

Calcium carbonaat is gewoon krijt lees ik.... Volgens mij hebben we dat thuis als supplement... Bedankt! 

Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik kreeg net mijn citroenzuur en calcium carbonaat binnen,bus van 800 gram.

 

Bij DHL mee gevoetbald oid...ik sneed de doos open en de kartonnen flappen sprongen open en het leek wel columbiaanse kerst....alles vol wit poeder inclusief ikzelf. Drogist.nl de beelden gestuurd en ik krijg nu een nieuwe zending. Iemand een lijntje ? Tip....open dit soort bestellingen buiten.

1654093338-IMG_20220601_154748.jpg
Beantwoorden
Berichten: 289
Topic starter
(@pulle)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Gisteren de appelmoes gestookt. Grote mislukking kwa opbrengst. Ik heb te veel appelcompote gebruikt en de mash was net appelmoes. Ik heb t nog wat verdund en wat alcohol toegevoegd van mijn 1e appel stook. Mocht niet baten. De smaak was wel heel goed. Met ktijt de ph waarde van 3.23 naar 4.5 gebracht. Ook de 1e keer dat ik dit deed. Gaat razendsnel. Volgende stook gebuik ik 5.2 kilo appelcompote ipv 13 kilo nu. Meer water, minder conserveringsmiddelen.

Oh de sg zat rond de 1000.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?