het is gelukt ,haakt wat mensen af ,5 kg met 4 personen
Recept melebest tunder ribs aanrader
5kg met 4 personen 😂 precies genoeg.
oef als ik dit allemaal zo lees wordt het tijd dat ik zelf de BBQ ook weer eens onder het stof vandaan haal. 😜
Ff de Pizzaoven aan..
komt het dichts bij stoken ..goeie producten om te beginnen en gist … altijd gedonder met gist
Vandaag iets (voor mij) heel nieuws geprobeerd. Een hele Tarbot van de bbq.
Op de zaak heb ik een Green egg Small, dus zaterdag bij de Hanos gevraagd om de allerkleinste die ze hadden. Dat was een wilde Tarbot van 1,5 KG. Er is ook kweek Tarbot maar die zijn veel en veel groter. Denk gerust richting de 10 kilo. Dat gaat niet lukken hier.
Ik kreeg de vis mee in een mooie koelbox en ik moest nog even geduld hebben tot maandag. Met deze box was meteen mijn hele koelkast vol 🙂
Vanmorgen de bbq aangestoken, de vis tot op de graat aan beide zeiden ingekerft zodat ik hem goed kon insmeren met peper, zout en een beetje olie. Vervolgens tussen de visklem zodat hij niet aan het bbq rooster blijft plakken.
Iedere keer na het keren van de vis moet je hem even insmeren met een botersausje, zo droogt hij niet uit en kun je de smaak van verse kruiden toevoegen. Ik heb een half pakje roomboter gesmolten en daar verse peterselie, lente ui, knoflook en een rood pepertje aan toegevoegd. I.p.v. zout heb ik een half visbouilonblokje er in gekruimeld en een paar minuutjes rustig laten pruttelen zonder het bruin te laten worden, oh ja ook nog een citroen uitgeknepen als tegenganger van de vetheid van de boter. Dit heb ik thuis gemaakt dus in een tupperwarebakje meegenomen om het mijzelf tijdens de lunch zo gemakkelijk mogelijk te maken,
Na iedere keer omdraaien even insmeren met het botersausje
De vis is klaar als de kerntemperatuur 55 graden is. Ik heb de draadloze thermometer in zijn bek gedaan, dan zit hij precies in het midden. Anders is het best lastig om bij een platvis het midden te bepalen.
Zorg voor een groot bord. Ik heb een pizzabord van 33 cm gebruikt. Bij het openen van de klem zal je zien dat de huid iets aan de klem blijft kleven. Doe dit dus voorzichtig of help de huid een beetje los te maken met een spatel of mesje.
Doordat je de vis ingekerft hebt kun je nu makkelijk met een lepel een blokje vis losmaken.
Tarbot is een lekker stevige vis die niet zomaar uit elkaarvalt. Ik denk dat zelfs mensen die eigenlijk alleen vlees eten de smaak en structuur van de Tarbot kunnen waarderen. Ik vind het echt een aanrader. Ik vond het een beetje spannend om het op een kleine bbq te maken maar het ging heel makkelijk, en veel langer dan 20 minuten ben je er niet mee bezig.
Ik heb de graten aan de meeuwen gevoerd. Maar je kunt er ook een prima visbouilon mee maken.
Ik heb dit eigenlijk als proef gedaan om thuis op de grote bbq een keer voor gasten te maken. Dan kan ik ook voor een grotere Tarbot gaan. Nu weet ik dat het eigenlijk heel eenvoudig is en superlekker dus durf ik het een ander nu ook voor te zetten 😉