Meldingen
Alles wissen

Houdbaarheid stookwijn


Berichten: 6
Topic starter
(@whitey)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dag allemaal,

In januari had ik voor de eerste keer een suikerwash gemaakt, kwestie van dat eens geprobeerd te hebben. Enkele dagen voor ie 'stookrijp' was, ben ik echter gehospitaliseerd. We zijn nu ruim twee maanden later, en na enkele dagen geleden uit het ziekenhuis te zijn gekomen zette ik me vandaag eindelijk aan de stook.

 

Wat blijkt? Er komt eigenlijk omzeggens niets uit de ketel... Die staat al sinds 7u30 te draaien, maar ik heb er tot nu toe misschien hooguit 5cl uitgekregen (begonnen met 5l Stookwijn).

(Ah, voor de volledigheid: ik heb al diverse temperaturen geprobeerd, gewoon in een poging om effect te krijgen. Eerst een tijdlang op +-67°C voor de methanol, dan +-80°C voor de normale stook, maar intussen in een wanhoopspoging naar +-90°C gegaan, in een poging er tóch maar iets uit te krijgen)

 

Vandaar de vraag: kan het zijn dat de 'houdbaarheidsdatum' overschreden is? Mijn vergistingsvat was weliswaar hermetisch afgesloten, waterslot stond nog vol, maar er moet duidelijk iets mis zijn... Iemand enig idee wzt het probleem kan zijn?

 

Merci voor de input alvast!

Whitey

Beantwoorden
10 reacties
1 Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@whitey allereerst welkom. Ik weet niet wat er bij jou is misgegaan maar op de titel van het topic terug te komen "houdbaarheid stookwijn" , een stookwijn die "klaar" is kun je het beste zo snel mogelijk stoken. Als je dit niet doe kunnen er vieze luchtjes en smaakjes ontstaan. Normaal gesproken verdwijnt niet alle alcohol onder de omstandigheden die jij beschrijf.

Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik bewaar mijn stookwijn soms wel eens langer dan dat.

Heb je de SG aan het begin en het eind gemeten? Lijkt alsof er gewoon niet zoveel alcohol in zit. 

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@whitey)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nee, niet gemeten moet ik bekennen... Maar de verhoudingen zouden moeten kloppen: 6kg suiker geïnverteerd, opgelost & aangelengd tot 25l, giststarter en snuifje citroënzuur toegevoegd, voldoende gist erbij. Normaal zou dat dan toch moeten lukken...?

En je proeft de alcohol trouwens ook echt wel in de wijn...

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als eerste hoop ik dat het beter met je gaat.

 

Ik vraag me een aantal dingen af als ik je verhaal zo lees.

  • Welke ketel ben je aan het gebruiken? Misschien dat de vulgraad aan de lage kant is?
  • De 5 liter stookwijn was met hoeveel suiker gemaakt? Gistsoort is misschien ook handig.
  • Ruikt de stookwijn overdreven zuur toevallig?

 

Het bewaren van de stookwijn gedurende 2 maanden is niet iets wat ik zou aanraden, vooral niet als het op de dode gist zit te rusten.

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@whitey)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat laten we in het midden, Alchemist, maar toch bedankt 😉

 

- Ik gebruik een 10l alambiek. In het verleden al vaker gestookt met dat volume, zonder probleem.

- De hoeveelheid suiker (6kg/25l) zal pro rata uitkomen op+-1,2kg/5l, veronderstel ik? En ik gebruik Bruggeman droge gist, tot nu toe altijd perfect gewerkt.

- Nee, de stookwijn is niet overdreven zuur. Zeker niet meer zoet, maar ook niet extreem zuur buiten de 'normale' marge...

 

Ja, ik weet het... Normaal was de boel dan ook een twee maanden geleden al afgestookt geweest 😕 Maarja, omstandigheden en dergelijke...

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@whitey was er überhaupt een goede vergisting geweest ,?

Komt er bij het Stoken geheel niets uit de ketel ?  

Waar is de temperatuur meeting gedaan . In ketel zelf , hals , helm of brug ? 

Beantwoorden
(@whitey)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@robbert

Sorry voor de stilte! Kleine relaps gehad...

De vergisting leek identiek te verlopen aan die van succesvolle brouwsels; ik heb niets gemerkt dat kon wijzen op iets dat verkeerd liep.

 

Er komt wel iets uit de ketel, maar dat is een absoluut onaanvaardbare minieme hoeveelheid. We spreken over enkele centiliters op een hoeveelheid Stookwijn van 5 liter!

 

Temperatuur is gemeten in de helm...

 

Mercikes en nog eens sorry voor het uitblijven van een reactie!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@whitey is moeilijk na te gaan nog wat loos was . 

Maar als een stookwijn maanden na vergisting staat is de kwaliteit zowiezo ernstig achteruit gegaan. 

Heeft het warm gestaan dan kan ook deel van alcohol uitgedampt zijn. 

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb eens een vat pruimen vergeten dat stond drie mnd buiten was zelfs nog lekkerder.dus ik zou niet weten wat er verkeerd is gegaan.er zou normaal drank uit moeten komen.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@whitey)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@chriswiskywel, dat was eigenlijk ook mijn redenering... Totdat ik werd geconfronteerd met de werkelijkheid!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?