Dag allemaal,
In januari had ik voor de eerste keer een suikerwash gemaakt, kwestie van dat eens geprobeerd te hebben. Enkele dagen voor ie 'stookrijp' was, ben ik echter gehospitaliseerd. We zijn nu ruim twee maanden later, en na enkele dagen geleden uit het ziekenhuis te zijn gekomen zette ik me vandaag eindelijk aan de stook.
Wat blijkt? Er komt eigenlijk omzeggens niets uit de ketel... Die staat al sinds 7u30 te draaien, maar ik heb er tot nu toe misschien hooguit 5cl uitgekregen (begonnen met 5l Stookwijn).
(Ah, voor de volledigheid: ik heb al diverse temperaturen geprobeerd, gewoon in een poging om effect te krijgen. Eerst een tijdlang op +-67°C voor de methanol, dan +-80°C voor de normale stook, maar intussen in een wanhoopspoging naar +-90°C gegaan, in een poging er tóch maar iets uit te krijgen)
Vandaar de vraag: kan het zijn dat de 'houdbaarheidsdatum' overschreden is? Mijn vergistingsvat was weliswaar hermetisch afgesloten, waterslot stond nog vol, maar er moet duidelijk iets mis zijn... Iemand enig idee wzt het probleem kan zijn?
Merci voor de input alvast!
Whitey
Ik bewaar mijn stookwijn soms wel eens langer dan dat.
Heb je de SG aan het begin en het eind gemeten? Lijkt alsof er gewoon niet zoveel alcohol in zit.
Nee, niet gemeten moet ik bekennen... Maar de verhoudingen zouden moeten kloppen: 6kg suiker geïnverteerd, opgelost & aangelengd tot 25l, giststarter en snuifje citroënzuur toegevoegd, voldoende gist erbij. Normaal zou dat dan toch moeten lukken...?
En je proeft de alcohol trouwens ook echt wel in de wijn...
Als eerste hoop ik dat het beter met je gaat.
Ik vraag me een aantal dingen af als ik je verhaal zo lees.
- Welke ketel ben je aan het gebruiken? Misschien dat de vulgraad aan de lage kant is?
- De 5 liter stookwijn was met hoeveel suiker gemaakt? Gistsoort is misschien ook handig.
- Ruikt de stookwijn overdreven zuur toevallig?
Het bewaren van de stookwijn gedurende 2 maanden is niet iets wat ik zou aanraden, vooral niet als het op de dode gist zit te rusten.
Dat laten we in het midden, Alchemist, maar toch bedankt 😉
- Ik gebruik een 10l alambiek. In het verleden al vaker gestookt met dat volume, zonder probleem.
- De hoeveelheid suiker (6kg/25l) zal pro rata uitkomen op+-1,2kg/5l, veronderstel ik? En ik gebruik Bruggeman droge gist, tot nu toe altijd perfect gewerkt.
- Nee, de stookwijn is niet overdreven zuur. Zeker niet meer zoet, maar ook niet extreem zuur buiten de 'normale' marge...
Ja, ik weet het... Normaal was de boel dan ook een twee maanden geleden al afgestookt geweest 😕 Maarja, omstandigheden en dergelijke...
Ik heb eens een vat pruimen vergeten dat stond drie mnd buiten was zelfs nog lekkerder.dus ik zou niet weten wat er verkeerd is gegaan.er zou normaal drank uit moeten komen.