Meldingen
Alles wissen

Mais vlokken meekoken


Berichten: 98
Topic starter
(@martin74)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Beste leden

  • Ik ga morgen maishen en ik wil dan maïs vlokken meekoken , ik heb ergens gelezen dat die het beste in.
  • een kookzak gedaan moeten worden, dit is geen probleem want die heb ik maar waarom is dat het beste?
  • Moet ik voor maïs vlokken ook de verhouding 3 liter water per kilo aanhouden of hoeft dit niet ?
  • Groeten Martin 
Beantwoorden
6 reacties
6 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@martin74 de redenen verschillen, meestal heeft het met filteren te maken. 

 

Maar even een stapje terug, want je hebt het ook over koken, ga je met mout werken of wordt het een suikerbeslag?

 

Met suikerbeslag kun je wat hoger gaan zitten om meer van de smaak te vangen.

Met mout, kijk eerst of de vlokken gekookt moeten worden of niet, bijvoorbeeld die van Brouwland kunnen tijdens het maischen meedoen. Moeten ze wel gekookt worden, dan gebruik eerst wat minder water zodat je kunt starten met koken en dan koud(er) water kunt toevoegen om de temperatuur richting de 65 a 67 graden te krijgen voor de amylase activiteit wanneer je de mout toevoegt, mout meekoken in het begin helpt die enzymen namelijk om zeep.

Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98

@alchemist dankjewel voor de info , ik ga met mout werken

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@martin74 vaak zijn de maisvlokken al  gestoomd. Je hoeft dan niet volledig voor te koken maar even te verhitten en daarna de temperatuur laten zakken en je mout toevoegen. je rekent vooraf uit wat de hoeveel stort mais en mout  totaal is . Daarvoor neem je 3,2 liter heet water per kilo. De totale hoeveelheid water verhit je en bij koken doe je daar jou maisvlokken in daarna het mout.

Je gebruikt een kookzak wanneer je een ketel type gebruikt waarin het zou kunnen aanbranden.  

Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98

@robbert dankjewel voor de info

Beantwoorden
(@martin74)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 98

@robbert ik gebruik een emaille weck ketel, dit wordt nu de 3de keer dat ik met mout werk , eerste keer met maïs, die 2 keren is niets aangebrand.

Mij lijkt als het niet in een zak zit dat het wel beter zijn werk doet , of klopt deze redenering niet?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10011

@martin74 bij het maischen gebruik ik ook nooit een kookzak .  Alleen wanneer ik in de stookketel veel grof materiaal heb of als kruiden bundel gebruik ik een zak. 

Aanbranden is ook vaak onoplettendheid, slordigheid of een dubieuze kwaliteit ketel / niet goed ingerichte  ketel voor doeleinden .

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?