Meldingen
Alles wissen

Tony's gekruide worst!


Berichten: 41
Topic starter
(@copperbite)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wie kent ze niet?

Ook eenvoudig thuis te maken!

Hiervoor heb ik diverse varianten. Zelf heb ik variant 1 gebruikt!

 

Variant 1

1 Kilo Rundgehakt of lamsgehakt of gemengd gehakt (rund/lams)

100gr Knoflook teentjes

 

Kruidenmix (totaal: 200gr)

20gr Komijn

20gr Piment (Yenibahar)

120gr Rode pepervlokken (gedroogd)

20gr Zwarte peper

20gr zout

 

Variant 2

1 Kilo Rundgehakt of lamsgehakt of gemengd gehakt (rund/lams)

100gr Knoflook teentjes

 

Kruidenmix (totaal: 168 à 169gr)

10gr Komijn

10gr Piment (Yenibahar)

85gr Zoete paprika poeder

30gr Rode pepervlokken (gedroogd)

10gr Zwarte peper

23 à 24gr zout

 

Variant 3

1 Kilo Rundgehakt of lamsgehakt of gemengd gehakt (rund/lams)

40gr Knoflook teentjes

 

Kruidenmix (totaal: 120gr)

10gr Komijn

5gr Piment (Yenibahar)

75gr Rode pepervlokken (gedroogd)

5gr Zwarte peper

25gr zout

 

Variant 4

1 Kilo Rundgehakt of lamsgehakt of gemengd gehakt (rund/lams)

75gr Knoflook teentjes

 

Kruidenmix

25gr Komijn

10gr Piment (Yenibahar)

40gr Zoete paprika poeder

20gr Rode pepervlokken (gedroogd)

20gr zout

 

Voor alle varianten:

  • Runde darm (leeg en schoon)
  • 50 ml Azijn

 

Bereiding

De gehaktmolen.

 

Kruidenmix mengen.

 

Veel knoflook malen m.b.v. keukenmachine.

 

Gehakt door de gehaktmolen met de 5mm schijf.

 

Kruidenmix en de knoflook zeer goed mengen met de hand. Let op hygiëne!

 

Het geheel ong. 25 min door-kneden.

 

Kneedproces klaar, afdekken en daarna een nachtje opstijven in de koeling.

 

Volgende dag: Runde darmen wassen d.m.v. ruime water en azijn (1 uurtje).

 

Flink spoelen totdat de azijngeur weg is v/d darmen.

 


Opgestijfde vleesmengsel door de 3mm (fijne) plaat halen.

 

Afdekken en terug de koeling in i.v.m. ombouwen gehaktmolen.

 

Gehaktmolen omgebouwd om worsten te gaan stoppen.

 

Gebruikte materialen meteen in een sopje laten weken.

 

Darm om de pijp en het vleesmengsel doorvoeren c.q. worst stoppen.

 

Klaar en een paar keer door het water halen.

 

Vers ophangen gewoon op kamer temp. Perspectief aanzicht.

 

Zij aanzicht.

 

Na ong. 1,5 dag.

 

Na ong. 4,5 dagen.

 

Klaar na 5 a 6 dagen.

 

Stevig en mooi van structuur.

 

Ruikt zeer sterk en zeer vers tegelijk! Veel lekkerder dan sucuk uit zo’n pakket (fabrieksproduct) & GEZONDER!!!

 

Laat zich goed snijden en valt niet uit elkaar! De truc zit hem in het “nachtje” opstijven. Wat niet iedereen weet en/of doet!

 

Zeer ambachtelijk zoals de Turken het ook doen in Kayseri (plaats/streek waar de Sucuk origineel vandaan komt)!

 

Natuurlijk ook zwaar kapot lekker om te bakken.

 

Echt de geur! En kapot lekker! Ook te combineren met eieren!

 

Ook lekker voor op de barbecue!

 

Veel succes beste vrienden van stookwinkel en stookforum!

Beantwoorden
12 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk recept weer Tony! En goed inzichtelijk gemaakt met bijgevoegde foto's.

 

Met worst maken hebben een aantal forumleden in Zweden al ervaring opgedaan.

 

Beantwoorden
Berichten: 41
Topic starter
(@copperbite)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja dat had ik al begrepen, dus vandaar mijn ervaring hahahaha

Mooie gehakt molen! Die van mij is niet zo professioneel... Kwam van de Makro vandaan hahaha

Beantwoorden
Berichten: 15
(@jackdaniels)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dit onderwerp doet mij weer zin krijgen om nog eens worsten te maken, gewone varkens-rundsworst. Ook bij mij gaat het met behulp van de Kenwood keukenrobot en een accessoire om gehakt en/of worsten te maken. Beste van al: je maakt de smaak die je lekker vindt.

Beantwoorden
Berichten: 41
Topic starter
(@copperbite)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En niet te vergeten... Zonder al die mysterieuze conserveringsmiddelen en smaakversterkers c.q. E-nummers hahaha

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Er zijn tal van e-nummers die beter zijn dan NaCl (keukenzout) 😉

 

Veel e-nummers zijn gewoon natuurlijke stoffen met een hele prettige werking. Keukenzout is de meest gebruikte smaakversterker en het meest gebruikte conserveringsmiddel. Vreemd dat daar nooit een e-nummer voor bedacht is. 

 

Beantwoorden
Berichten: 41
Topic starter
(@copperbite)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het waren voorbeelden... wat dacht je van: Mononatriumglutamaat c.q. vetsin (hoofdpijn poeder). Vlees die gekleurd wordt m.b.v. sulfiet om het mooi rood te houden? Hahaha die foto's bijv. de je stuurde... Is even bloed en mooi rood... Maar mijn vlees op de foto's is gekocht als min/meer één bonk vlees... Dus helder... Daarna gemalen "by myself"! Nadeel... Het vlees moet je wel binnen 2 dagen verwerken...

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik snap dat het voorbeelden zijn maar er wordt vaak moeilijk gedaan over e-nummers en dat is nergens voor nodig. (sommige heb ik ook liever niet in mijn eten maar de meeste zijn prima).

Voorbeeld foto's was van een vers hert 😉

Helemaal geen toevoegingen zelfs niet door voer of antibiotica.

Beantwoorden
Berichten: 41
Topic starter
(@copperbite)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mooi man!

Maar toch vind ik het leuk om dit soort dingen zelf uit te proberen en dat ik weet wat erin zit. Het maken op zich al... Geeft voldoening... Ik heb meerdere hobby's! Naast stoken vind ik koken leuk, doe ik aan SCUBA duiken, schietsport, houtbewerking en loodgieterij!

Iedereen zijn hobby!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat koken een hobby was had ik al begrepen, en je hebt lekkere recepten! Leuk dat je ze deelt.

Loodgieterij.... ik neem aan dat je loden beeldjes/figuurtjes giet en niet de afvoer repareert 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 41
Topic starter
(@copperbite)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Inderdaad o.a. maar ook Glas in lood... Nu heb ik teveel gezegd hahaah

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Mooi ziet er goed uit,wij maken zelf ook worst en gehakt,kaas jam,roken zelf ,maken pastasausce.zeten knoflook in het zuur etc.heb vorige week en deze week 140 kg paprika’s gehaald 60 kg tomaten 20 kg aubergines,kreeg van iemand 80 kg gepelde knoflook 50 kg weer verdeeld zelf 20 kg in het zuur gezet 5 kg in de diepvries,15 kg wortels 25 kg uien,10 kg pasternaak,(vergeten groente) dan komt de tijd van de wilde paddestoelen slachten en roken,en natuurlijk stoken,als het moet kunnen we een half jr.overleven.???600 potten 3 diepvriezers vol gerookt vlees kaas,rijst en pasta’s in huis walnoten,gedroogde witte bonen en bruinen,laat de winter maar komen,de gasflessen zijn ook gevuld.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 618
(@paolo)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Toch al aardig wat gemeen Copperbite. Betreft de worsten, man, zou er graag wat van je afnemen ( geen idee waar je woont). Helaas geen apparatuur ervoor en geen vrouw die daar van houdt dus zonde om voor maar een paar mensen, hoogstens mijn schoonzoons, dit te maken. Vroeger wel, toen maakte ik balkenbrij, hoofdkantoor, maakte mijn eigen kroketten etc. Helaas nu te veel werk voor me. 

Goed bezig Copperbite ?.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?