Zo'n kleintje zie ik vaker icm een grotere langskomen, dat zie ik ook wel zitten. Maar eerst maar eens een spitje aanschaffen ?
Een kleintje voor groenten en bijgerechten, ideaal!?
Ik heb een Skillet besteld, maar moeilijk leverbaar. Het is net een T500 ?
Na 3 uur roken, tijd voor deel 2 van 3. Inpakken in folie met boter en druivenextract. Nu mag het 2 uur garen.
Bij mijn leverancier is tie gewoon op voorraad.
Uitgepakt, ingesmeerd met bbq saus en nog even grillen tot de saus is ingedroogd. Het begint er op te lijken!
Als ik nu in de auto stap ben ik dan nog op tijd? ?
Zeker weten ? ik heb de kleinste die ook het gaarste was net al op en ik kan niet meer.....
Bijna zonde om aan te snijden. Porchetta van Livar buikspek, zelf een rollade van gemaakt met veel verse italiaanse kruiden, knoflook, venkel en pijnboompitten. 4 uur op 165 graden in de oven. Ik was de bbq van plan maar het waait en ik had geen zin om de tuin in te gaan.
De zwoerd is zo krokant dat het versplintert als je het mes erdoorheen drukt. De sappen die er uitkomen deden mij direct denken aan pekingeend, al is er totaal geen soya aan te pas gekomen. Wat een topper is dit!
Wat een prachtig stukje huisvlijt Jan. Zal zeker gesmaakt hebben.
Het is een aanrader Erik. Vandaag op brood, gewoon koud, ook zo lekker!
Volgende project: https://beefensteak.nl/catalogsearch/result/?q=Fazant
Het is nog net niet gratis, maar zoveel smaak ?
Ik wilde vandaag ook fazant maken maar dat kon ik niet vinden dus als alternatief maar net een parelhoentje (label rouge) in de oven gezet, zuurkool erbij..... ook lekker ?
Stuur dat recept van die porchetta maar eens door als je wilt.
Klinkt ook goed Erik! Wild heeft zoveel smaak! En het is er weer bijna tijd voor. Een lekkere zelfgebrouwen bockbier er bij, heerlijk!
De Porchetta heb ik gemaakt van een Livar Buikspek van Beef en Steak. Deze: https://beefensteak.nl/varkensvlees/livar-kloostervarken/livar-porchetta/
Je krijgt hem zoals je weet diepgevroren binnen, maar je kunt meteen beginnen met de voorbereiding door de verpakking deels open te maken en de zwoerd flink te beleggen met grof zeezout. Dit onttrekt vocht aan de zwoerd waardoor je de crackling krijgt die zo lekker is. Dit laat je de hele nacht zitten. Ik heb het smorgens zelfs nog ververst toen alles was ontdooit.
Als je hem opent zie je dat de filet er nog aanzit, die snij je onderlangs over de lengte in zodat je hem nog verder kunt uitvouwen. Hij paste bij mij niet op 2 snijplanken naast elkaar, ik moest dus echt op het aanrecht werken.
Dan snijd je heel veel verse italiaanse kruiden heel erg fijn, zoals jou chimichurry. Ik had 6 flinke tenen knoflook, mag gerust meer zijn. Salie, rozemarijn, tijm, oregano en venkelzaad.
AH heeft verse bakjes met verse gemengde italiaanse kruiden waar deze precies allemaal inzitten. Ik heb 3 van deze verpakkingen gebruikt en heb er ook nog een verpakking basilicum bijgedaan. Je kunt er niet teveel van gebruiken, denk ruim en scheutig ?
Ik had heel venkelzaad en heb deze ook fijngehakt, als je gebroken venkelzaad hebt is dat makkelijker.
Ook snijd je een verse venkel door het mengsel heen.
Bestrijk de hele oppervlakte met het groene mengsel en rol op tot een rollade. Begin aan de filetkant zodat de huid aan de buitenkant komt. Bind op met rollladetouw.
Ik heb hem 4 uur op 165 graden gebraden, ik lees dat sommgen hem op de bbq op 120 graden garen maar ook anderen die hem op 180 graden bakken in 2,5 tot 3 uur tijd. Allemaal mooie resultaten.
De kern moet 65 graden zijn. Daar heb ik vooral op gelet.
Let op dat hij op een roosterje staat zodat hij niet in zijn eigen sappen komt te staan, anders wordt het zwoerd op die plek niet krokant. Dat had ik op een klein punt helaas. Op de bbq heb je dat probleem niet.
Oh ja, je kunt de zwoerd met een stanlymes iets insnijden voor een mooi patroon. Dit kunnen ruitjes zijn of rechte lijnen zoals ik gedaan heb tussen de bindtouwen door. Je kunt het ook al doen voor je de zwoerd belegt met zeezout zodat je nog meer vocht uit de huid trekt. Dan wel uitspoelen om een te zoute smaak te voorkomen. Als je dit wilt zal je wel eerst volledig moeten ontdooien. Anders kom je nooit door de huid heen.
Eet smakelijk ?
Wat ik nog vergeten ben, ik heb ook nog een hand vol pijnboompitten door het kruidenmengsel gehakt voor een kleine extra crunch.
Gaan we ook eens proberen. Bedankt voor het delen van het recept Jan ??
Spaghetti van de BBQ! Echt geweldig weer. Spaghetti in de saus gegaard, dus niet voorgekookt. Genoeg voor lunch en avondeten. Ik zocht een leuk gerecht om mn nieuwe gietijzeren Skillet mee te proberen. Ben zeer tevreden!