Meldingen
Alles wissen

aardbeien op alcohol


Berichten: 28
 ans
Topic starter
(@ans)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inmiddels heb ik een weckpot gevuld met aardbeien. Hij staat nu een week en is al mooi gekleurd. Vandaag even geproefd en smaakt nu al naar aardbeien maar het lijkt of het alc.percentage  gedaald is. Waar kan dit aan liggen? Ergens las ik dat de pot 2 maanden zo moet blijven staan maar is dit niet ontzettend lang voor aardbeien? Iemand hier ervaring mee?

groetjes Ans

Beantwoorden
5 reacties
4 Reacties
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@ans ik heb al 55 jaar ervaring, maccereer altijd en alles met alcohol van 96% en vruchten zoals aardbeien snij ik minstens in 2 liefst in 4, ik doe er nooit suiker bij tijdens het macereren omdat dit het filteren enorm vertraagd, andere kruiden of vruchten kunnen e wel bij. Macereren met 96% versneld enorm evenals het in stukjes snijden, na 2 weken is het maceraat dan al klaar. Natuurlijk verminderd het percentage alcohol hier omdat er sap uit de vruchten komt. Andere vruchten zoals Frambozen of rode bessen snij je natuurlijk niet in stukjes. Na het filteren nog enkele dagen laten staan en opnieuw filteren. Nadien moet je natuurlijk bij het bottelen eerst de nodige  hoeveelheid gedistilleerd water in de fles doen, met vooraf opgeloste witte candij suiker mogelijk nog aanvullen met enkel water zodat de likeur niet TE zoet wordt. Voordeel van 96% alcohol is ook dat je minder alcohol moet gebruiken dan met 40% en je uw likeur op het gewenste alcohol percentage kan brengen. 

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

@ans de alcoholsterkte wordt uitgedrukt in volume procenten, dus in 92% zit 0,92 liter alcohol in 1 liter. Ga je daar vruchten bijvoegen zodat je op twee liter vruchten en alcohol uitkomt dan gaat bij maceratie niet enkel het sap en de smaakstoffen in de alcohol maar ook alcohol in de vrucht zitten. Na verloop van tijd zakt dus het volume procent van 92 naar 46. De 0,92 liter alcohol zit nu in een volume van 2 liter. Immers, wanneer je de vruchten proeft zitten die vol alcohol, toch?

Ga je naderhand nog suiker bijvoegen dan stijgt het volume wat meer en daalt het percentage nog wat.

Beantwoorden
(@georges)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@odevie Beste, je maakt hier wel een paar zeer cruciale fouten, ten eerste de vruchten worden niet in liter maar in gram uitgedrukt, ten 2de er gaat natuurlijk alcohol in de vruchten maar dat is enkel ter vervanging van de stoffen die uit de vruchten worden gehaald door de alcohol, dus het alcoholpercentage kan nooit zakken van 92 naar 46 (in uw voorbeeld). Ik heb jarenlange ervaring en voor aardbeilikeur bvb heb je maar onder meer ongeveer 250g aardbeien nodig als ik me niet vergis, zeker als je ze in stukken snijdt, Met alcohol van 96% is na weken maceratie dat percentage amper gedaald (zelf gemeten). Trouwens moesten die vruchten zoveel alcohol opnemen zoals jij denkt zouden ze: primo serieus moeten zwellen en secundo niet meer te eten zijn. Met vriendelijke groet.

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 384

@georges de grootste denkfout die je in de wetenschap kan maken is het door elkaar halen van eenheden.

De alcoholsterkte wordt  uitgedrukt in volume procenten, 92% dus laat ons zeggen. 1 kg vruchten komt niet bepaald overeen met 1 liter, laat dat duidelijk zijn.

Stel dat je 1 liter alcohol en 1 kg vruchten in een maatbeker gooit en je leest laat ons zeggen 1,8 liter af op de schaal van je maatbeker dan zal na verloop van tijd, weken of maanden, de kleur- en smaakstoffen uit de vruchten in de alcohol trekken maar net zozeer alcohol in de vruchten gaan (proef ze maar). Het hoeft helemaal niet dat vruchten gaan zwellen of niet.

Ga je na verloop van tijd alles door een fijne zeef of kaasdoek halen hou je misschien 0,9 liter maceraat over. De alcohol sterkte van je maceraat zal nooit 92% meer zijn. Da's ook niet meer meetbaar door aanwezige vruchtensuikers. Eigenlijk zou je dan de overblijvende vruchten terug met water moeten aanlengen en volledig uit destilleren. Je zal verbaasd zijn hoeveel alcohol er uit komt.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Het vocht uit de aardbeien zal eea wel verdunnen denk je niet?

 

Ik denk overigens dat je na een week of twee wel alle smaak uit je aardbeien zijn maar dat ligt ook aan het percentage van de alcohol. Macereer je ze 96% dan zal dat sneller zijn dan in 40%.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?