Meldingen
Alles wissen

Advocaat recept

Pagina 1 / 10

Berichten: 23
Topic starter
(@gerard)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Advocaat maken.

Hoi allemaal, Nu het weer bijna pasen is zoek ik een goed recept voor een lekkere romige advocaat. Doen we iets nuttigs met de eieren 🙂 Er zijn natuurlijk wel wat basis receptjes te vinden hier en daar, maar wie heeft voor mij nou echt een recept waarvan je echt zegt, deze is echt fantastisch? Hoop op een spoedig antwoord zodat ik deze pasen nog mijn eigen advocaatje kan serveren.

Beantwoorden
149 reacties
Berichten: 6
(@bello)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat een leuk idee. Eigenlijk nooit aan gedacht.We hebben hier genoeg kippen dus geen gebrek aan eieren. Hoop dat er op dit forum een paar leuke recepten komen om ook uit te proberen.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Recept voor ruim 1 liter advocaat:

  • 10 eierdooiers
  • 400 gr fijne witte suiker of rietsuiker
  • 1 pakje vanillesuiker (of een beetje vanille essence of merg van één vanillestokje)
  • 750ml ml brandewijn, jenever, rum, vodka of brandy.
  • mag ook een equivalent van 350 ml alcohol van 94%
  • 200ml gecondenseerde melk of slagroom

Bereiding:

  • de eierdooiers met de suiker en vanillesuiker goed kloppen met garde of mixer op hoogste stand tot een licht gele massa.
  • brandewijn er bijdoen en goed mengen
  • de melk of room toevoegen en roeren tot het mengsel egaal is
  • au bain marie verwarmen en blijven roeren met garde tot het mengsel de juiste dikte heeft.
  • zet dan de kom in koud water en blijf kloppen tot de advocaat koud is.
  • in de koelkast bewaren.

Zelf maak ik meestal 2 ltr. advocaat.
Mijn vrouw en ik zijn er gek op .......................mmmmmmmmmmm.

Beantwoorden
Berichten: 23
Topic starter
(@gerard)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Betweter!

Dankjewel! Ik heb een emmer met sugarwash bijna klaar en ben van plan deze morgen te verstoken. Voor de eerste keer turbogist gebruikt in combinatie met vloeibare actieve kool. Ik ben benieuwd of de alcohol meteen neutraal genoeg is om meteen te gebruiken. Ik ben dan voornemens om jouw advocaat recept te maken.

Ik ben heel benieuwd hoe dit zal verlopen. Ik weet niet of ik er dit weekend aan toe kom om het verslag te plaatsen, naast het stoken heb ik ook nog mijn familieverplichtingen.....zucht 😉 Maar ik ga het zeker hier opschrijven zodra ik het heb gemaakt en geproeft.

het lijkt in ieder geval niet moelijk en ik proef het al helemaal voor me.

Fijne Paasdagen!

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Gerard,

Zo te lezen heb je een 4 ltr. r.v.s. waterstill.
Het probleem is dat je veel werk hebt met 25 ltr. stookwijn.
Ik was daar 2 dagen de hele dag mee bezig en kwam na 3 stookrondes niet hoger dan een alcoholpercentage van ongeveer 80%.
Dus blijft er nog zo'n 20% water over uit deze stook, dus minder zuiver.
Om die reden ben ik toen overgestapt op een 25 ltr. r.v.s. Engelse ketel, waarmee ik maar één keer hoeft te stoken en dus in 4,5 uur tijd bijna 5 ltr. alcohol heb van 94%.
Dus behalve de tijdwinst, ook een veel zuiverder alcohol.
Daarnaast heb ik een weckpottenketel (dus niet om te stoken)
Ik schenk de advocaat na het mixen over in weckpotten zonder de deksel erop.
Ik stel de ketel vooraf in op 80 graden, zodat deze al op temperatuur is als ik hem ga gebruiken. Nadat ik de weckpotten in de weckketel heb gezet, roer ik om de beurt in elke weckpot totdat de advocaat in elke weckpot de juiste dikte heeft.
Daarna afkoelen en.........klaar is kees.
Waar woon je als ik vragen mag?
Gezellige Paasdagen.

Beantwoorden
Berichten: 23
Topic starter
(@gerard)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee ik gebruik een koperen alambiek van 5 liter zonder kolom. Schiet natuurlijk niet heel erg op maar ik vind dat niet erg. Ik heb de tijd.

Ik heb nu uit 1 ketel gevuld met sugarwash gemaakt met turbogist met vloeibare kool ongeveer 1 liter van 65 a 70%. Een 2e keer stoken doe ik niet denk ik. De alcohol smaak goed en ik vind het wel prima zo. Ik kan het een keer proberen maar de alcohol smaakt neutraal en is sterk genoeg naar mijn zin.

Ik woon overigens in Amsterdam, waar kom jij vandaan?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zo'n mooie koperen alambiek van 5 ltr. heeft wel iets, maar schiet niet erg op.
Mij gaat het om de likeuren die ik er voor mijzelf mee kan maken, het stoken is voor mij bijzaak.
Wel vind ik dat de basis, dus de alcohol zuiver moet zijn.

Vloeibare kool ken ik niet.
Ik heb voor Euro 6,50 een doos aktieve kool bij een aquariumzaak gekocht (= een volle weckpot van één liter, dus lekker goedkoop), waarvan de kooltjes ronde staafjes zijn van 2mm lang. Ik doe dan een laagje van 8 á 10 cm in twee in elkaar geschoven koffiefilters, doe deze in een omgekeerde plasticfles die ik in tweeen heb geknipt.
De omgekeerde plasticfles zet ik dan in een ronde glazen fles van 10 ltr. 
Ik laat daar de alcohol in lopen vanuit de stookketel.
Ik woon sinds 6 jaren in Duitsland, maar woonde daarvoor in Den Haag.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@betweter. "Toevallig wil ik morgen een paar liter dikke advocaat gaan maken."

Mijn grootmoeder had vroeger een heerlijk recept, maar het zat in haar hoofd en ik heb er nooit naar gevraagd, en nu is het te laat. Ik zal het eens aan de nonkels en de tantes (ooms) moeten vragen of zij het hebben, al wat ik weet dat zij hem met neutrale alcohol maakte 96%, want die vroeg ze aan mij omdat ik die staan had.

Het was overheerlijk met ijs & fruit,  inplaats van chocolat, advocaat  HMMM....

Ik ga zeker het recept hierboven proberen.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb vanochtend 2,5 liter advocaat gemaakt en vanmiddag hebben mijn vrouw en ik er een glaasje van genomen. Heerlijk met slagroom en een kers.

Zo lekker koop je ze niet in de winkel en ..............zonder conserveermiddelen.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zojuist heb ik advocaat gemaakt, het recept is iets anders, gemaakt van hele eieren en wat minder suiker, maar erg lekker!

Ik heb 300 cc alcohol aangemaakt tot 40% (was 96% dus 125 cc alcohol rest water)

10 eieren en 250 gram suiker + 2 zakjes vanille suiker bain marie verwarmd tot het lobbig was geworden. Gedurende dit proces de hele tijd kloppen met de garde.

de alcohol toegevoegd, goed roeren en daarna bain marie terugkoelen.

Klaar 🙂 Ik maak dit nooit maar vnd het leuk dit met pasen eens te maken.

 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

chokollate eieren,  een bolleke vanille-ijs, advocaat als saus, je kunt morgen gene beteren dessert hebben Mmmm... 🙂

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Vroeger toen ik nog leerde voor kok had ik altijd geleerd dat een Dame Blanche gewoon vanille ijs met chocoladesaus was. Later ging ik werken en het restaurant waar ik aan de slag ging deed op de dame blanche altijd chocoladesaus en advocaat. Terwijl da niet op de kaart stond. En echt iedereen vond dat lekker. Nooit werd het teruggestuurd naar de keuken!

 

Hemelse combinatie!

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat ook grappig is, dat hoor ik van iedereen, iedereen heeft als kind al wel eens mogen snoepen van wat advocaat met een toefje slagroom op een verjaardag bij oma. Dat mag ik natuurlijk niet gaan propageren maar dit spul is zo lekker dat je het zelfs voor je kinderen verborgen moet houden. helemaal als er ook nog een slagroomspuit in de koelkast staat!

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb mijn vrouw net overtuigd en ze gaat zo weer naar de winkel rennen, weliswaar onder protest maar omdat jij het zei geloofde ze het en werd enthousiast. Vooral dat kok deed het hem overigens. 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

😉 Naar de winkel voor een doos eieren of een fles advocaat?

Beantwoorden
Pagina 1 / 10
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?