Meldingen
Alles wissen

After Eight


Cees
Berichten: 15
 Cees
Registered
Topic starter
(@cees)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Vorige maand een nieuw opgeduikeld recept geprobeerd. After Eight, de smaak is geweldig en het is wel heel vreemd chocolade te proeven in een drankje dat geheel transparant is. Ik heb er succes mee. 😋  

AFTER EIGHT (35 AV%): 

Ingrediënten voor 1 liter:  200 gram suiker, 0,5 liter alcohol 70 - 80 AV%, 0,4 ltr water (daarna aanvullen tot men 1 liter likeur heeft),  25 gram pepermunt (King) of pepermuntolie 2 ml, 100 gram cacaopoeder

Bereiding: Laat de munt en de cacao een week afzonderlijk weken in de helft van de alcohol. Distilleer deze afzonderlijk af . Maak van het water en de suiker een suikersiroop en laat koelen. Voeg beide distillaten evenredig samen en voeg er de suikersiroop bij. Het is pas hierna dat u de cacoasmaak zult proeven. 2 theelepels glycerine toevoegen. Laat nog een tweetal weken rijpen.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
22 reacties
3 Reacties
Hetisaltijdwat
Registered
(@hetisaltijdwat)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 22

@cees

Ik vind schoco wel lekker hoor,, als ik wat meer liters op voorraad hebt, ga ik eens proberen :).

 

Beantwoorden
Alambiek
Registered
(@alambiek)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 18

@cees

Dit is een leuk recept, dat ga ik eens proberen voor de kerst, denk dat dat er na het kerstdiner wel in gaat 😀 

Beantwoorden
Alambiek
Registered
(@alambiek)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 18

@cees 

Ik ben de boel aan het klaar zetten voor dit recept en vraag me nu iets af.
Je gaat dus 250 ml 70-80% inzetten met pepermunt en 250 ml met cacao.
Dit ga je vervolgens weer destilleren?
 
Heeft die destillatie wel zin, het enige wat ik me kan bedenken is vanwege de kleur, want net wat je zegt: een helder drankje met een chocolade smaak is wel grappig.
Beantwoorden
Cees
Berichten: 15
 Cees
Registered
Topic starter
(@cees)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Het recept is inderdaad om een helder drankje te krijgen. Als je het niet distilleert dan zal de cacao en mint smaak veel te sterk zijn. 

 

Beantwoorden
2 Reacties
Alambiek
Registered
(@alambiek)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 18

@cees 
aha, duidelijk! Dank voor de info.
Ik ga hem snel maken. Ik laat horen hoe het ging & hoe het smaakt.

Beantwoorden
Cees
 Cees
Registered
(@cees)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nieuw Lid
Berichten: 15

@alambiek Succes 😋

Beantwoorden
Knooier
Berichten: 114
Registered
(@knooier)
Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Goede morgen, ik ben even afwezig geweest op het forum. Kom ik vandaag dit recept tegen. Ook ik heb After Eight likeur gemaakt. Lekker. Ik heb het recept in voorjaar 2020 van Robbert gekregen. De laatste partij die ik gemaakt heb was afgelopen augustus. Die staat nu lekker na te rijpen in de kelder. Ik laat alle likeuren minimaal 3 maanden rijpen. Van Robbert geleerd dat dit de smaak zeer ten goede komt.

 

Onderstaand zijn uitgewerkte recept, geniet ervan:

AFTER EIGHT LIKEUR Macereren - Distilleren

Ingrediënten

2 ltr

Alcohol 68 - 70%

50/60 gr

Munt om te macereren

220 gr

Pure cacao (Verkade o.i.d.)

10/20 gr

Munt tbv distillatie

 

Suikersiroop 200 à 250 ml per liter eindproduct

 

Glycerine 15 ml per liter eindproduct

 

Water

WERKWIJZE:

Neem 1 liter alcohol en de munt en doe dit samen in een afgesloten pot

Doe de 2e liter alcohol met de cacao in een andere pot

Laat dit zo een week macereren op kamertemperatuur

DISTILLEREN:

Beide alcoholen worden apart gedistilleerd

Leng allebei de alcoholen eerst aan met water tot max 40
Het munt maceraat wordt in zijn geheel in de ketel gedaan
Op het zeef wordt nog wat verse munt gedaan voor extra smaak

Haal over en let goed op de scheidingen.
Als er cacaopoeder is gebruikt voor het chocolade maceraat, doe dit dan in een kookzak en leg kooksteentjes op de bodem van de ketel (tegen aanbranden). Bovenop de kooksteentjes komt dan de kookzak met cacao en de verdunde alcohol. Ook hier weer goed op de scheidingen letten.

ADEMEN: Laat beide distillaten apart ademen.

VERDERE VERWERKING:

Na het ademen de beide distillaten filteren en samenvoegen.
Meet nu het alcoholpercentage 

Bepaal de gewenste drinksterkte en aan de hand daarvan hoeveel verdunning nodig is

Bereken dan hoeveel eindproduct je dan zult behalen

Bepaal hoeveel glucosesiroop (200 à 250 ml per liter eindproduct) en hoeveel glycerine (15 ml per liter eindproduct) je nodig hebt.

Dit kun je naar smaak aanpassen als je minder zoet wilt bijv.

Tel de suikersiroop en glycerine samen op en  trek dit af van de totale verdunning. De rest van de verdunning bestaat dan uit water.

RIJPEN:

Vul tot slot af in flessen en laat minimaal 3 maanden rijpen

TIJDSDUUR: ongeveer 3½ maand

SERVEREN: met vers blaadje munt

 

Beantwoorden
7 Reacties
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 688

@knooier wat voor soort basis alcohol en is de munt om te macereren vers of gedroogd? Van m'n zus laatst nog een muntplantje mee gekregen maar zal volgend jaar zijn dat ik ervan kan oogsten 😀

Beantwoorden
Haak
 Haak
Registered
(@haak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 339

@pikketanus 

Robbert kende …sugarwash 8 kg suiker met turbogist 🤣🤣

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8159

@haak ja suiker alcohol kunnen  met turbo is prima gebruiken om jou op sterk water te zetten. 🤣

Beantwoorden
Haak
 Haak
Registered
(@haak)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 339

@robbert 

🤣🤣🤣

Beantwoorden
Knooier
Registered
(@knooier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 114

@pikketanus staat niet in recept. Heb zelf witte druivenalcohol genomen, leek me meest passend.

De munt heb ik vers geplukt en even laten “aandrogen” zodat ergste vocht er uit was. Daarna afgewogen

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 8159

@pikketanus voor dit soort likeuren is een alcohol van granen de mooiste achtergrond.

 

Beantwoorden
Knooier
Registered
(@knooier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 114

@robbert kijk, weer wat geleerd. Komt er van als ik niet wil vragen 😎

Beantwoorden
concha
Berichten: 56
Registered
(@concha)
Actief Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Een echte aanrader om dit eenvoudig recept te maken. Een zeer verrassende smaak. Het moeilijkste is om er 3 maanden van af te blijven.

Beantwoorden
stookje
Berichten: 56
Registered
(@stookje)
Actief Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Bij mij ging het half goed. De cacao was een groot succes, een tranparante pure cacao. De muntblaadjes werden alleen niet lekker, ik proefde bijna alleen bladgroen, met een lichte hint van mint. Ik durfde het niet aan om dat bij die lekkere cacao te gooien, dus heb nu pepermuntolie gehaald, en zodra ik weer neutraal heb gestookt doe ik daarmee een poging.

Beantwoorden
2 Reacties
concha
Registered
(@concha)
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 56

@stookje Ik heb gedroogde pepermunt thee gebruikt. 20 gram op 1/2l alcohol van 80%. 10 dagen laten marceren. Daarna in een kookzak gedaan en op het rooster van mijn Alquitara nog nieuwe thee gezet voor extra smaak. Na het stoken was deze toch lekker. Hmmm, maar in het recept staat dat je King pepermunt moet nemen. Blijkbaar heb ik mij vergist, dus ik kan niet vergelijken met de King pepermunt. Ik vraag mij af waarom men geen echte thee neemt ipv King snoepgoed.

Beantwoorden
Pikketanus
Registered
(@pikketanus)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 688

@concha is idd raar, want pepermint is pepermint olie, met nog een hele lading ander spul zoals suiker, kalk en bindings/glansmiddel wat je allemaal niet nodig hebt.. dan kun je beter gewoon pepermintolie gebruiken.

Zelf zou ik het ook liever botanisch doen, dus volgendjaar als de mint weer groeit dan maak ik recept van Knooier 🙂 

Beantwoorden
Alambiek
Berichten: 18
Registered
(@alambiek)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Heb het recept dit weekend afgemaakt, de boel staat nu te rijpen. 1 glaasje geprobeerd en het is nu al erg lekker, benieuwd hoe het over een aantal maanden na goed rijpen smaakt.
Ik had met de cacao een beetje een probleem, het was een grote klont geworden. E.a. zat in een wijnfles dus het kwam er niet zo 1-2-3 uit. Dus met wat water flink staan schudden...

Dit keer pepermuntjes gebruikt, een volgende sessie maar eens wat experimenteren met verse of gedroogde munt.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1240

@alambiek, ik heb de pepermuntolie besteld en als die binnen is ga ik ook een poging wagen.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 1240
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb ook de After Eight likeur gemaakt en deze lijkt veel op wat hiervoor geschreven is(da's logisch)

2 liter alcohol

5 ml pepermuntolie

220 gr. pure cacao poeder

suikersiroop (200gr. suiker/250ml water per liter eindproduct)

glycerine 1 eetlepel(15ml) per liter eindproduct

Een pot met 1 liter alcohol en de pepermuntolie en een pot met 1 liter alcohol en de cacao 1 week afzonderlijk laten macereren. Daarna ook afzonderlijk gedistilleerd en nog 2 dagen laten staan. De opbrengst bij elkaar gedaan en ik had toen 1.5 liter alcohol van 73%. Dit heb ik aangevuld met de siroop totdat ik op ruim 2.5 liter van 40% uitkwam. Alleen nog de glycerine erbij gedaan en dan komt het moeilijkste een paar weken wachten.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1240

Nog wel een aanvulling, de pepermuntolie is echt heel heftig spul. Ik wilde 4ml gebruiken maar ik had een flesje van 10ml wat ik netjes door 2 heb gedeeld. Je kunt de olie niet vergelijken met verse munt of de andere ingrediënten die ook wel in dit recept gebruikt worden. Het lijk wel of de alcohol verdamp in je mond en dat de olie dan een heel koel gevoel geeft die door de glycerine weer in je mond blijft plakken. De cacao moet je heel rustig stoken anders gaat het schuimen en komt er een straal chocolademelk uit je ketel(had ik 2 x 😳 ) Er zit nu al een bittertje in de drank van de cacao, maar ik hoop dat dat na verloop van tijd wat meer wordt.

Dit leek mij bij uitstek een drankje wat je na je kerstdiner drink als je vol gevreten zit uit te buiken. Ik ga het wel proeven maar of het dan al volledig op smaak is 🤔 

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?