Vorige maand een nieuw opgeduikeld recept geprobeerd. After Eight, de smaak is geweldig en het is wel heel vreemd chocolade te proeven in een drankje dat geheel transparant is. Ik heb er succes mee. 😋
AFTER EIGHT (35 AV%):
Ingrediënten voor 1 liter: 200 gram suiker, 0,5 liter alcohol 70 - 80 AV%, 0,4 ltr water (daarna aanvullen tot men 1 liter likeur heeft), 25 gram pepermunt (King) of pepermuntolie 2 ml, 100 gram cacaopoeder
Bereiding: Laat de munt en de cacao een week afzonderlijk weken in de helft van de alcohol. Distilleer deze afzonderlijk af . Maak van het water en de suiker een suikersiroop en laat koelen. Voeg beide distillaten evenredig samen en voeg er de suikersiroop bij. Het is pas hierna dat u de cacoasmaak zult proeven. 2 theelepels glycerine toevoegen. Laat nog een tweetal weken rijpen.
Het recept is inderdaad om een helder drankje te krijgen. Als je het niet distilleert dan zal de cacao en mint smaak veel te sterk zijn.
Goede morgen, ik ben even afwezig geweest op het forum. Kom ik vandaag dit recept tegen. Ook ik heb After Eight likeur gemaakt. Lekker. Ik heb het recept in voorjaar 2020 van Robbert gekregen. De laatste partij die ik gemaakt heb was afgelopen augustus. Die staat nu lekker na te rijpen in de kelder. Ik laat alle likeuren minimaal 3 maanden rijpen. Van Robbert geleerd dat dit de smaak zeer ten goede komt.
Onderstaand zijn uitgewerkte recept, geniet ervan:
AFTER EIGHT LIKEUR Macereren - Distilleren
Ingrediënten |
|
2 ltr |
Alcohol 68 - 70% |
50/60 gr |
Munt om te macereren |
220 gr |
Pure cacao (Verkade o.i.d.) |
10/20 gr |
Munt tbv distillatie |
Suikersiroop 200 à 250 ml per liter eindproduct |
|
Glycerine 15 ml per liter eindproduct |
|
Water |
WERKWIJZE:
Neem 1 liter alcohol en de munt en doe dit samen in een afgesloten pot
Doe de 2e liter alcohol met de cacao in een andere pot
Laat dit zo een week macereren op kamertemperatuur
DISTILLEREN:
Beide alcoholen worden apart gedistilleerd
Leng allebei de alcoholen eerst aan met water tot max 40
Het munt maceraat wordt in zijn geheel in de ketel gedaan
Op het zeef wordt nog wat verse munt gedaan voor extra smaak
Haal over en let goed op de scheidingen.
Als er cacaopoeder is gebruikt voor het chocolade maceraat, doe dit dan in een kookzak en leg kooksteentjes op de bodem van de ketel (tegen aanbranden). Bovenop de kooksteentjes komt dan de kookzak met cacao en de verdunde alcohol. Ook hier weer goed op de scheidingen letten.
ADEMEN: Laat beide distillaten apart ademen.
VERDERE VERWERKING:
Na het ademen de beide distillaten filteren en samenvoegen.
Meet nu het alcoholpercentage
Bepaal de gewenste drinksterkte en aan de hand daarvan hoeveel verdunning nodig is
Bereken dan hoeveel eindproduct je dan zult behalen
Bepaal hoeveel glucosesiroop (200 à 250 ml per liter eindproduct) en hoeveel glycerine (15 ml per liter eindproduct) je nodig hebt.
Dit kun je naar smaak aanpassen als je minder zoet wilt bijv.
Tel de suikersiroop en glycerine samen op en trek dit af van de totale verdunning. De rest van de verdunning bestaat dan uit water.
RIJPEN:
Vul tot slot af in flessen en laat minimaal 3 maanden rijpen
TIJDSDUUR: ongeveer 3½ maand
SERVEREN: met vers blaadje munt
Een echte aanrader om dit eenvoudig recept te maken. Een zeer verrassende smaak. Het moeilijkste is om er 3 maanden van af te blijven.
Bij mij ging het half goed. De cacao was een groot succes, een tranparante pure cacao. De muntblaadjes werden alleen niet lekker, ik proefde bijna alleen bladgroen, met een lichte hint van mint. Ik durfde het niet aan om dat bij die lekkere cacao te gooien, dus heb nu pepermuntolie gehaald, en zodra ik weer neutraal heb gestookt doe ik daarmee een poging.
Heb het recept dit weekend afgemaakt, de boel staat nu te rijpen. 1 glaasje geprobeerd en het is nu al erg lekker, benieuwd hoe het over een aantal maanden na goed rijpen smaakt.
Ik had met de cacao een beetje een probleem, het was een grote klont geworden. E.a. zat in een wijnfles dus het kwam er niet zo 1-2-3 uit. Dus met wat water flink staan schudden...
Dit keer pepermuntjes gebruikt, een volgende sessie maar eens wat experimenteren met verse of gedroogde munt.
Ik heb ook de After Eight likeur gemaakt en deze lijkt veel op wat hiervoor geschreven is(da's logisch)
2 liter alcohol
5 ml pepermuntolie
220 gr. pure cacao poeder
suikersiroop (200gr. suiker/250ml water per liter eindproduct)
glycerine 1 eetlepel(15ml) per liter eindproduct
Een pot met 1 liter alcohol en de pepermuntolie en een pot met 1 liter alcohol en de cacao 1 week afzonderlijk laten macereren. Daarna ook afzonderlijk gedistilleerd en nog 2 dagen laten staan. De opbrengst bij elkaar gedaan en ik had toen 1.5 liter alcohol van 73%. Dit heb ik aangevuld met de siroop totdat ik op ruim 2.5 liter van 40% uitkwam. Alleen nog de glycerine erbij gedaan en dan komt het moeilijkste een paar weken wachten.