Meldingen
Alles wissen

% alcohol om te macereren

Pagina 1 / 2

Berichten: 44
Topic starter
(@witteke)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De T500 aangeschaft en gisteren oude alcohol terug gedistilleerd. Ongelooflijk maar waar, resultaat alcohol van 94%! Ik lees verschillende recepten waarbij gemacereerd wordt. De ene keer spreken ze over macereren in 94% alcohol, de andere keer in 40% alcohol. Kan het niet evengoed in 40% alcohol (misschien iets langer laten trekken?). Laat je trekken in 94% alcohol moet je het achteraf toch ook nog op drinksterkte brengen en verlies je toch ook smaak (veronderstel ik)?

Beantwoorden
19 reacties
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Macereren gebeurd met vele dranken, en op vele percentages, wat de macerator wil. Ik persoonlijk koop een fles wodka, stook zelf geen pure alcohol, gooi er krieken in, en als de smaak naar mijn zin is, "Klaar". Pak een 2 flessen van 0.7 liter giet die in twee ,1 liter, weckpotten, aanvullen met vruchten, of wat je wil, en laten trekken.

Sköll William

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

edit: ik werk vaak met een fles of 10, (heb veel krieken over), en andere drinken het meeste op. Ik ben meer een Rum, Cognac, Berenburger, Jenever, fruit-vergister type.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Waarom niet zelf drank stoken,beter en goedkoper.ik koop alleen bier.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Waarom niet zelf drank stoken,beter en goedkoper.ik koop alleen bier.

Bier kun je ook zelf brouwen Chris...... ook beter en goedkoper 😉

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ja dat weet ik,heb dat van Jan op de bbq.gedronken,maar daar heb ik helaas geen tijd voor.werk,mantelzorger,stoken vlees roken,paddenstoelen plukken,inmaken,kaas maken,worst maken,slachten,etc,een etmaal is 24 uur,en voor mij te kort,was gisteravond pas om 24 u thuis.ga volgende jr.minder werken.dan kijk ik wel maar af en toe een beetje rust kan ik ook wel gebruiken.ik rij soms per week 2000-2500 km,soms 10 -12 uur per dag,zonder te eten en pauze.en dat voor de belasting.?denk te veel aan anderen maar vergeet te vaak mij zelf.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

En daarbij moet ik Lummel en Nimrax ook nog in de gaten houden op het forum.???

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Een dag heeft 24 uur, een week 168 uur, voor inleggen van krieken, die andere graag drinken, ga ik geen drank van mezelf gebruiken. Heb al eens gemeld, ik stook niet voor anderen. Eentje die op 1e hulp komt, omdat hij zich klem zuipt aan eigen productie, en deze jonge is de banaan. (pisang). Weinig mensen in mijn omgeving kennen mijn hobby('s), en zo valt er mij ook niemand lastig. Als ze graag goeie drank drinken, dat ze zelf gaan stoken. Ik kan ze adviseren bij inmaken, macereren, koken op een gewoon fornuis, tuinieren, etc. Maar dan moeten ze zelf gaan werken, en ze "werken" bij de baas al zo hard. Maar ik sta bekend als brave jongen, die zelden de regels overtreed, en ik wil dat graag zo houden. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En daarbij moet ik Lummel en Nimrax ook nog in de gaten houden op het forum.???

Dat is een legitieme reden 🙂

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Dat kan ik begrijpen,helaas sta ik bekend als niet zo’n brave jonge,dus als iemand een flesje wil ben ik niet te beroerd,mijn hele omgeving,mijn baas iedereen weet dat ik stook,maar voor ik een fles afgeef heb ik er zelf drie gedronken,als ik dan niet blind ben of dood of op intensiefcare lig geef ik er pas weg.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1281
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bij het macereren lossen smaak- en geurstoffen op in de alcohol. Welke smaak- en geurstoffen oplossen is o.a. afhankelijk van de sterkte van de alcohol: bij hoge percentages lossen andere stoffen op dan bij lage percentages. Uiteraard ook van temperatuur en duur.

Voor kruiden en specerijen is het dus een beetje zoeken naar de optimale percentages, temperaturen en tijdsduren per kruid. Ik zag laatst ergens een lijstje, maar daar stonden ook wel erg vreemde kruiden op.

Voor vruchten raden sommigen ook wel gebruik van een Soxhlet-extractor aan.

Beantwoorden
Berichten: 139
 Eric
(@erbij)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Waar staat een lijstje waar deze percentages op staan, bij aardbeien en blauwe bessen is het mij niet gelukt om er met 94%alc. een fatsoenlijke smaak uit te krijgen.

Beantwoorden
Berichten: 380
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Aardbeien en blauwe bessen kan je perfect macereren in 90% alcohol. Het is een kwestie van dagen, 2 tot 7 dagen. Elke dag even schudden en een druppeltje proeven. Dan filtreren en op drinksterkte brengen. Dat kan je experimenteel met een injectiespuit (een nieuwe bij de apotheek).

Bvb om van 90% naar 25% te gaan gebruik ik 2 ml maceraat, 1 ml muntsiroop en 4 ml water. Wil je het zoeter dan verander je de verhouding siroop en water, 2 ml siroop en 3 ml water. Ben je happy met de smaak dan kan je je flessen gaan vullen in dezelfde verhoudingen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10163
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Macereren van kruiden , fruit , wortel , bloem , tak , noten maakt inderdaad verschil in op welke methode je macereert .
Dat kan oo kamertemperatuur , verwarmd en ook onder druk .
Met zaden en houtachtig producten moet je ook rekening houden met looizuren die je zo weinig mogelijk ook mee wil nemen .
Een fruit maceraat als aardbeien die je ook als maceraat verder tot likeur maakt kun je het best macereren op Drinksterkte + reking8ng houden met hoeveelheid toe te vroegen suikers en of siropen .
Een deel meceraat wat deels dus gedestilleerd wordt is 60 % een richtlijn
Voor destilaten 68 -92 % afhankelijk van product en temperatuur waarop wordt gemarcereerd .
( Een lijst met temp en percentage heb ik niet digitaal bij de hand maar zal ik proberen later te kopiëren uit boek en hier plaatsen )

Beantwoorden
3 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1946

@robbert een oud verhaal naar boven halend, heb je de lijst al gevonden?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10163

@rumo ik heb  op meerdere plaatsen verschillende door de tijd wel gezet al . Maar nu voor de hand deze.

  1. Alleen hier ontbreekt de warme maceratie percentages en ook de tijd van maceratie.  Te lang maakt bitter te kort te weinig extractie.  

%Nederlandse naam

Latijnse naam

Engelse naam

Alcoholpercentage

Absint alsem

 

Artemisia absinthium

 

Wormwood

 

50% - 75%

 

Amerikaanse wolfspoot

 

Lycopus virginicus

 

Bugleweed

 

50% - 60%

 

Baardmos

 

Usnea

 

Usnea

 

60% - 95%

 

Basilicum

 

Ocimum tenuiflorum

 

Holy Basil

 

65% - 80%

 

Berendruif

 

Arctostaphylos uva-ursi

 

Uva Ursi

 

35% -60%

 

Betonie

 

Stachys officinalis

 

Wood Betony

 

55% - 60%

 

Blaaswier

 

Fucus vesiculosus

 

Bladderwrack

 

20% -45%

 

Blauw glidkruid

 

Scutellaria lateriflora

 

Skullcap

 

40% - 50%

 

Bucco

 

Agothosma betulina

 

Buchu

 

75% - 85%

 

Canadees bloedkruid

 

Sanguinaria canadensis

 

Bloodroot

 

55% - 60%

 

Canadees steenkruid

 

Collinsonia canadensis

 

Stoneroot

 

35% - 50%

 

Canadese geelwortel

 

Hydrastis canadensis

 

Goldenseal

 

55% - 65%

 

Cascara

 

Rhamnus purshiana

 

Cascara sagrada

 

20% - 30%

 

Cat's Claw

 

Uncaria tomentosa

 

Cat's Claw

 

50% - 65%

 

Christoffelkruid

 

Actaea racemosa

 

Black Cohosh

 

65% -85%

 

Citroenmelisse

 

Melissa officinalis

 

Lemon Balm

 

45% - 60%

 

Cleus forskohlii

 

Plectranthus barbatus

 

Cleus forskohlii

 

40% - 60%

 

Creosootstruik

 

Larrea tridentata

 

Chaparral

 

60% - 75%

 

Damiana

 

Turnera diffusa

 

Damiana

 

55% -65%

 

Duivelsklauw

 

Harpagophytum procumbens

 

Devil's Claw

 

60% - 65%

 

Duizendblad

 

Achillea millefolium

 

Yarrow

 

55% - 70%

 

Echte guldenroede

 

Solidago virgaurea

 

Goldenrod

 

50% - 55%

 

Engelwortel

 

Angelica sylvestris

 

Angelica

 

70% - 75%

 

Fenegriek

 

Trigonella foenum-graecum

 

Fenugreek seed

 

50% - 60%

 

Frambozenblad

 

Rubus idaeus

 

Raspberry leaf

 

35% - 65%

 

Gelderse roos

 

Viburnum opulus

 

Cramp Bark

 

50% - 65%

 

Gember

 

Zingiber officinale

 

Ginger

 

60% - 80%

 

Ginseng

 

Panax gingseng

 

Ginseng (panax spp.)

 

20% - 40%

 

Gomplant

 

Grindelia Robusta

 

Grindelia

 

65% -70%

 

Gotu kola

 

Centella asiatica

 

Gotu kola

 

25% - 50%

 

Griekse Alant

 

Inula helenium

 

Elecampane

 

65% - 70%

 

Groene thee

 

Camellia sinensis

 

Green tea

 

25% - 40%

 

Grote / kleine brandnetel

 

Urtica dioica / urens

 

Nettles

 

40% - 55%

 

Grote klit

 

Arctium lappa

 

Burdock

 

40% - 60%

 

Hartgespan

 

Leonurus cardiaca

 

Motherwort

 

40% - 60%

 

Haver

 

Avena sativa

 

Oats

 

30% - 50%

 

Heemst

 

Althaea officinalis

 

Marshmallow

 

20% - 30%

 

Heermoes

 

Equisetum arvense

 

Horsetail

 

30% - 40%

 

Helonias bullata

 

Helonias bullata

 

Helonias

 

40% - 45%

 

Herderstasje

 

Capsella bursa-pastoris

 

Shepherd's Purse

 

40% - 45%

 

Hysop

 

Hyssopus officinalis

 

Hyssop

 

50% -55%

 

IJzerhard (soort)

 

Verbena hastata

 

Blue vervain

 

40% - 45%

 

Indiaanse ginseng

 

Withania somnifera

 

Ashwagandha

 

60% -65%

 

Japanse notenboom

 

Ginkgo biloba

 

Ginko

 

55% -65%

 

Kamille

 

Matricaria recutita

 

Chamomile

 

50% - 70%

 

Kaneel

 

Cinnamomum verum

 

Cinnamon

 

60% - 70%

 

Kava Kava

 

Piper methysticum

 

Kava

 

65% - 90%

 

Kleefkruid

 

Galium aparine

 

Cleavers

 

30% - 35%

 

Koningskaars

 

Verbascum thapsus

 

Mullein

 

40% - 50%

 

Koriander

 

Coriandrum sativum

 

Cilantro

 

50% - 60%

 

Krul zuring

 

Rumex crispus

 

Yellow Dock

 

40% - 55%

 

Kurkuma

 

Curcuma longa

 

Turmeric

 

60% - 70%

 

Lapacho

 

Tabebuia impetiginosa

 

Pau d'Arco

 

25% - 50%

 

Lavendel

 

Lavandula angustifolia

 

Lavender

 

80% -85%

 

Maca

 

Lepidium meyenii

 

Maca

 

50% - 60%

 

Mahonie

 

Mahonia aquifolium

 

Oregon grape

 

40% - 65%

 

Mais

 

Zea Mays

 

Cornsilk

 

50% - 55%

 

Maretak

 

Viscum album

 

Mistletoe

 

45% - 50%

 

Mariadistel

 

Silybum marianum

 

Milk Thistle

 

65% - 75%

 

Meidoorn

 

Crataegus monogyna / Crataegus monogyna

 

Hawthorn

 

40% - 45%

 

Mirre

 

Commiphora

 

Myrrh

 

70% - 90%

 

Moederkruid

 

Tanacetum parthenium

 

Feverfew

 

50% - 65%

 

Moeras Houttuynia

 

Anemopsis californica

 

Yerba Mansa

 

70% - 75%

 

Monnikspeper

 

Vitex agnus castus

 

Vitex

 

60% - 75%

 

Muira Puama

 

Ptychopetalum olacoides

 

Muira Puama

 

55% - 60%

 

Ogentroost

 

Euphrasia officinalis

 

Eyebright

 

25% - 40%

 

Olijf bladeren

 

Olea europaea

 

Olive leaf

 

55% - 95%

 

Ooievaarsbek

 

Geranium maculatum

 

Wild Geranium

 

50% - 55%

 

Paardenbloem

 

Taraxacum officinale

 

Dandelion

 

35% - 45%

 

Palm (soort)

 

Serenoa repens

 

Saw Palmetto

 

60% -80%

 

Passiebloem

 

Passiflora incarnata

 

Passionflower

 

50% -60%

 

Pepermunt

 

Mentha ×piperita

 

Peppermint

 

60% - 90%

 

Propolis

 

 

 

Propolis

 

75% - 90%

 

Reisha

 

Ganoderma lucidum

 

Reishi

 

20% -25%

 

Rode klaver

 

Trifolium pratense

 

Red Clover

 

40% - 50%

 

Rode zonnehoed

 

Echinacea purpurea

 

Echinacea

 

45% - 60%

 

Rozemarijn

 

Rosmarinus officinalis

 

Rosemary

 

65% - 70%

 

Rozewortel

 

Rhodiola rosea

 

Rhodiola

 

40% - 60%

 

Salie

 

Salvia officinalis

 

Sage

 

70% - 75%

 

Sarsaparilla

 

Smilax medica

 

Sarsaparilla

 

20% -50%

 

Schizamdra

 

Schisandra chinensis

 

Schizandra

 

55% - 80%

 

Siberische ginseng

 

Eleutherococcus senticosus

 

Eleuthero (siberian ginseng)

 

30% - 40%

 

Slaapmutsje

 

Eschscholzia californica

 

California Poppy

 

55% - 60%

 

St. Janskruid

 

Hypericum perforatum

 

St. John's Worth

 

50% - 75%

 

Stinkende gouwe

 

Chelidonium majus

 

Celandine

 

50%

 

Tijm

 

Thymus vulgaris

 

Thyme

 

70% - 75%

 

Valeriaan

 

Valeriana officinalis

 

Valerian

 

50% - 60%

 

Valkruid

 

Arnica montana

 

Arnica

 

65% - 70%

 

Venkelzaad

 

Foeniculum vulgare

 

Fennel seed

 

60% - 65%

 

Vlier (gewone)

 

Sambucus nigra

 

Elderberry

 

40% - 50%

 

Vliezig hokjespeul

 

Astragalus membranaceus

 

Astragalus

 

40% -50%

 

Vogelmuur

 

Stellaria media

 

Chickweed

 

65% -70%

 

Vrouwelijke ginseng

 

Angelica sinensis

 

Dong Quai

 

60% - 70%

 

Vrouwenwortel

 

Caulophyllum thalictroides

 

Blue Cohosh

 

55% - 65%

 

Waterhennep

 

Eupatorium perfoliatum

 

Boneset

 

40% - 45%

 

Wilde Marjolein

 

Origanum vulgare

 

Oregano

 

55% - 75%

 

Wilde Yam

 

Dioscorea villosa

 

Wild Yam

 

45% - 60%

 

Wilgen schors

 

Salix alba

 

Willow bark

 

20% - 40%

 

Yohimbe

 

Pausinyatalia Yohimbe

 

Yohimbe

 

65% - 75%

 

Zoethout

 

Glycyrrhiza glabra

 

Licorice

 

25% 35%

 

Zomeralsem, zoete alsem

 

Artemisia annua

 

Sweet Annie

 

50% - 60%

 

Zwarte Walnoot

 

Juglans nigra

 

Black Walnut

 

40% - 55%

 

Cayenne

 

70% - 85%

 

Fallopia multiflora

 

Fo-Ti

 

40% - 45%

 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1946

@robbert Dank je. Ik weet dat er al vaker wat gepubliceerd is maar ik kon het niet meer vinden, zag door het bos de boom niet meer 😆 Ben eigenlijk opzoek naar een tabel maar in verschillende fruit soorten staan met de optimale alcohol maceratie percentage.

Beantwoorden
Berichten: 30
(@carlos)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

( Een lijst met temp en percentage heb ik niet digitaal bij de hand maar zal ik proberen later te kopiëren uit boek en hier plaatsen )

Hier ben ik ook wel in geintereseerd.... 🙂

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?