Meldingen
Alles wissen

Ananas likeur & zwarte bessen likeur


Ben
Berichten: 112
 Ben
Topic starter
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Hoi allemaal,

Ik heb 2 potten gevuld. beiden met 1 liter alcohol van 96,5 % (besteld in Duitsland, sorry niet zelf gemaakt)

1 Pot heb ik aangevuld met 1 kilo zwarte bessen van de markt,paar kruidnagels en een kaneelstokje.

1 Pot heb ik gevuld met het vruchtvlees van 2 rijpe ananassen, een vanillepeultje opengesneden, een halve ster anijs en wat safraan voor de kleur.

Ik ga er van uit dat na maceratie de vloeistof nog steeds een dikke 90 % zal zijn. De ananas wil ik niet te lang laten maceren. Ik denk dat die na 2 weken klaar is om het suikerwater te ontvangen.

Ik wi uitkomen op een percentage rond de 30 a 32 %, niet zo moeilijk, op 1 liter drank een litertje suikerwater erbij en het is geregeld.

Maarrrr hoeveel gram suiker per liter an ik het beste toevoegen? Natuurlijk gaat dat op smaak maar ik wil niet teveel zelf gaan proberen, bang dat ik teveel doe (zo'n zoetekauw ben ik niet) maar het vrouwtje moet het ook lekker vinden... Een gulden middenweg zoek ik dus.

Nu zijn wij beiden wel fan van echte kersenlikeur van verschillende merken. En die zoetheidsgraad is voor ons beiden prima.

Iemand een idee hoeveel suiker mijn suikerwater moet bevatten als ik 2 liter per pot maceraten van boven de 90% moet toevoegen?

Ik ben ervaren in stoken maar likeur maken blijft spannend 🙂  Ben bang dat ik mijn likeur ga verpesten en het ruikt nu zoooo heerlijk naar alcohol en vruchten. Vooral de ananas ruikt echt naar ananas, super! Hoop zo dat hij goed lukt!


Beantwoorden
6 reacties
Piet
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Met recepten van likeuren dien je altijd voorzichtig te zijn met suiker. Wat de een zoet vindt is voor de ander niet zoet genoeg. Dus proeven!

Wat er eenmaal in zit krijg je er niet meer uit. Alleen kun je het dan nog verdunnen, maar dat gaat ten koste van de smaak.

Daarom eerst de suiker koken totdat ze volledig is opgelost met 60% aan water van het gewicht van de suiker.

Daarna de gesmolte suiker beetje bij beetje toevoegen en tussentijds proeven of het niet te zoet is. Daarna bekijken of het alcoholpercentage niet te sterk is en indien nodig verdunnen met water.

Wel noteren hoeveel je van alles hebt gebruikt, zodat je een volgende keer daar op kan bouwen.

 

 

Beantwoorden
Ben
Berichten: 112
 Ben
Topic starter
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Dus ongeveer 1 kilo suiker met 600 ml water? Ik zou het op gevoel andersom hebben gedaan denk ik. Goed dat ik het hier ook even vraag.

Klinkt extreem hahaha maar likeuren zijn nu eenmaal erg zoet meestal.

Uiteraard zal ik het gedoseerd toevoegen en proeven.

Het moet nog even staan hoor, weekje of 2 (het staat nu pas 2 dagen)

De zwarte bessen wil ik wat langer laten staan, maar ananas vruchtvlees is zo zacht dat het wel eerder klaar moet zijn. Dat las ik ook in een boekje. Ook fijn dat ik geen maanden hoef te wachten op een drankje.

Ik krijg deze week nog een nieuwe pot binnen en ga mij dan ook wagen aan het quarante quatre recept!

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Bij het inkoken van suiker verdwijnt er een gedeelte water door de wasemkap.

Ik weet niet of je citroenzuur in huis hebt, maar daardoor krijgt alles een wat frissere smaak.

Van de gemacereerde vruchten kun je naderhand jam maken door deze met geleisuiker te koken. Er blijft dan wel een alcoholsmaakje aan zitten, maar ik zelf vind dat niet storend.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Hoy

Ik marcereer ook fruit op alcool, nu staat er een te trekken, van mijne alcool (64%) van die oude wijn dat ik verstookt heb met een mix van bosvruchten, ik zou meer met maten moeten werken ( mijne citroen jenever is eigenlijk de enige waar ik weeg) maar ik heb ongeveer 1/2 kg fruit mix + 1 l alcool en ongeveer de dikte van een vinger suiker ingedaan ( op een bokaal van 4 l), iedere keer ik in de kelder kom schud ik ne keer met de bokaal en suiker lost stillekes op.

Ik ga hem een van deze afwerken en proeven.

Ik laat wel iets weten.

Mvg

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Ik ga in de toekomst ook een keer met suikersiroop proberen te werken, in plaats van de suiker samen met mijn fruit er in te doen, is zoals je zegt gemakkelijker te doseren en correcties aan te brengen

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Ik heb ondertussen mijne drank afgewerkt, tot 40 %.

en geproefd, het is goed van smaak, zoet genoeg.

Dus ik heb die vingerdik suiker in mijne bokaal gewogen en ik weeg ongeveer 350 gram suiker.

dat geeft dus 350 gram suiker op 1,8 liter drank ( zonder de hoeveelheid fruit mee te tellen), het fruit was bosvruchten het is ook aan de zoete kant, als je geen zoetekauw bent dan mag je er minder suiker indoen.

Ik hoop dat je hier iets mee bent.

groetjes

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?