Simpel maar lekker!
Benodigdheden:
- 1 liter pure alcohol (ik heb 93% gebruikt)
- 3 grote bananen (gepeld)
- 100 gram suiker
- 1 zakje vanille suiker (8 gram)
- Water
- Een klein beetje geduld
Bereidingswijze:
Snij de bananen in fijne blokjes, gooi bij de alcohol laat 1 a 2 weken macereren. (schud elke dag)
Filter alles fijn af. (koffiefilter bv) Voeg de suiker, vanille suiker en het water toe en schud tot alles opgelost is. Klaar.
Geniet ervan!
Hoeveelheid water hangt af van jouw gewenst %. Ik heb iets minder dan 2 literwater toegevoegd voor +30% te halen. Wat een goed % is, vind ik, voor likeur.
Dit is licht zoet maar zeer smaakvol. Het is een mooie, heldere, gele vloeistof.
Volgende keer wellicht maar 70 gram suiker gebruiken, ik wil het nog minder zoet 😉
neem je dan iets speciaals van water? denk dat er daar grote verschillen in zit
Ik heb Brita gefilterd water gebruikt
Ik filter mijn water ook met een brita filter, en meestal kook ik het ook nog af.
Voor mijn likeuren gebruik ik zelf gedistilleerd water, in de gekochte gedemineraliseerd water heb ik zo geen vertrouwen.
Vroeger gebruikte ik voor mijn likeuren aan te lengen gefilterd gekookt water, natuurlijk afgekoeld.
Mvg
Je hebt gelijk, ik zou eigenlijk ook moeten beginnen met steeds gedestilleerd water te gebruiken gezien hetzelfde toestel kan gebruikt worden is het geen moeite. Het is gewoon minder belonend dan alcohol stoken 😛
zit met dit recept , de bananensmaak er goed in ?
Ja die zit er goed in, dit word natuurlijk mede beïnvloed door de hoeveelheid water je nadien toevoegt.
Indien je 15 a 20% wil is het wellicht raadzaam om meer bananen op te leggen
Ik ben idd ook geleerd geweest van een oude stoker om gedistilleerd water te gebruiken. Die deed het in de jaren 80, was een goeie oude tijd. Maar ze hadden geen turbo gist of iets dergelijks. Mvg
Hallo, Heb ondertussen een halve liter a 85% staan met 2 bananen in stukjes erin. Ben benieuwd naar het eind product. Hopende dat het een lekker sapje gaat worden.
Hier is het in elk geval geliefd bij verschillende mensen dus heb tussentijds terug 2 liter staan macereren op +90%. Rond de 45-50% (eindproduct) het liefste zelf, minder water toevoegen dan in het recept. Suiker blijft +-40gram per liter, maar je kan heus zoeter gaan. Je eigen twist geven 😉
Het belangrijkste is dat het je smaakt 🙂
Daarom heb ik ook eerst een half litertje gedaan. Even proberen. Hou zelf ook wel van een wat sterker en steviger borreltje. Dan is een halve liter van 85% mooi genoeg met een halve liter water. komt dan ong. uit op zo'n 40%. Heb de banaan in plakjes van ong 1 cm gesneden en die een keer doormidden gesneden. Ga ook nog weer een honing schnaps maken, die is hier heel gewild.
Droog je bananen ook eens van te voren. De smaak zal nog beter worden.
Goedemiddag Mauser hoe maak jij de honing schanps??
Klinkt erg lekker en zou het resept graag ook een keer willen proberen.
Je kunt je fruit drogen in de oven, maar ook de airfryer is er heel geschikt voor. Er zijn ook speciale droogaparaatjes te koop.
Op de markt is ook vaak aanbod van gedroogd fruit, scheelt weer werk en is waarschijnlijk net zo goed.
Mijn persoonlijke ervaring met het macereren met verse banaan is dat het vrij snel uit elkaar valt en bijna tot stof vergaat. Wat weer ten koste gaat van de helderheid van je likeur.
Bij macereren op 40% valt de banaan snel uit elkaar en heb je heel veel vezels in het eind resultaat. Bij 90+% word de banaan hard en hou je een helder (donker)geel drankje over na filtering