Een tijdje geleden heb ik via Ebay een CD besteld met, volgens de beschrijving tenminste, 21 boeken over de historie van Schotse Malt Whisky, nu bevat het van allerlei dingen maar geen 21 boeken over de historie van Schotse Malt Whisky. De 10 euro die ik eraan heb uitgegeven is gelukkig niet verspild en er staan wat interessante dingen in over hoe met name in de VS namaak whisky’s gemaakt werden, een van de veiligere recepten betreft iets wat Monongahela Whiskey heet, een van origine ongerijpte whiskey die uit de regio West Virgina kwam, genaamd naar de rivier die daar stroomt. De stijl was mij nog niet bekend en het maakt gebruikt van een aparte destilleer opstelling genaamd de “Three-Chamber Still” die in sommige nieuwe destilleerderijen in de VS weer geniet van belangstelling, Leopold Bros heeft een Rye Whiskey uitgebracht nadat ze dit soort type opstelling opnieuw hadden laten bouwen.
Nu wil ik niet ons hobbyisten gaan aanjagen om een 3-kamer destilleer opstelling te laten bouwen, maar het recept wat erbij staat om het te benaderen is misschien leuk om eens te proberen, het recept ben ik tweemaal tegengekomen in de volgende boeken “101 Old time receipts for beer, wine, whisky” uit 1978 en “Six hundred receipts worth their weight in gold” uit 1867. Ik heb het vanuit de Amerikaanse maatvoering omgezet naar iets wat wij ook kunnen begrijpen.
- 1 liter alcohol, er staat alleen de vermelding pure spirits in beide recepten, vermoedelijk tussen de 70 en 80%
- 12 gram Hysson Thee
- 286 gram gedroogde perzikken die in de oven gebruind zijn, niet verbrand
- 190 gram suikerbrood, niet de deegvariant die wij kennen maar de voorloper van de suikerblokjes, een kegelvormige versie van geraffineerde suiker, op internet kun je ze bij onze Oosterburen vinden onder de naam “Zucker Hut”.
- 12 gram kruidnagel
- 12 gram kaneel
Alles toevoegen en gedurende 3 à 4 dagen goed schudden, in een aantal weken drinkbaar. Opmerking is dat hoe langer het ligt, hoe beter de smaak wordt.
Als iemand het gaat proberen ben ik natuurlijk benieuwd naar het eindresultaat.