Meldingen
Alles wissen

Botanical Basket


berre
Berichten: 8
Registered
Topic starter
(@berre)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Hallo iedereen,

Heeft er iemand wat goede raad voor het gebruik hiervan ? Na heel wat productie met de T500 met extracten zou ik graag beginnen met kruiden voor gin, whisky enz..

Recepten en werkwijze zijn zeer welkom..

Alvast hartelijk dank

Dirk

 

 

 

Beantwoorden
16 reacties
3 Reacties
berre
Registered
(@berre)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 8

Heb ondertussen ook de koperen alambic voor de T500 in bezit

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 846

@berre, je treft het, het forum staat hier vol mee.

Beantwoorden
berre
Registered
(@berre)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 8

@rumoBedankt RuMo, zal eens opzoeken. mvg

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 1662
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden
Posted by: @berre

Na heel wat productie met de T500 met extracten zou ik graag beginnen met kruiden voor gin, whisky enz..

Nu kan ik het verhaal voor Gin wel volgen met de kruiden, maar ben je ook van plan kruiden in de hals te hangen tijdens het maken van Whisky? Of wil je wat meer weten over hoe whisky gemaakt wordt?

Beantwoorden
berre
Berichten: 8
Registered
Topic starter
(@berre)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Hallo Alchemist, dank voor je reactie. Idd Whisky hoort er niet bij 🙂  en recepten genoeg hiervoor.

Ik vroeg me vooral af of die kruidenbasket enkel kan gebruikt worden voor Gin of ook voor andere kruidendranken?

De meeste dranken met kruiden zijn te macereren...

Ook al op You Tube reacties gezien dat die kruidenpot om aan de coper dome te schroeven veel te klein is om veel smaak te hebben. Er wordt een netje gebruikt om meer kruiden te kunnen toevoegen...

iemand ervaring hiermee en eventueel andere kruidenrecepten om te distilleren ?

Alvast dank

vriendelijke groet,

 

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 1662
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Volgens mij meerdere dranken ja, hier staat nog wat informatie;

 

https://stookforum.nl/forums/stookforum/gin-stoken-met-alleen-de-botanical-basket/

 

Ik heb zelf alleen 1 poging ondernemen met een Alquitara dus kan je hier helaas niet veel verder mee helpen.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
berre
Registered
(@berre)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 8

@alchemist toch heel erg bedankt !

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 6971
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Er zijn diverse recepten van  dranken met diverse methodes van infusie / smaak overdracht .

Een kruiden mand / kort / zak wordt   in meerdere vormen daarbij gebruikt .

Waarbij de damp passeert via de korf.

 kruiden korf in hals . ( Naast kruiden wordt ook wel fruit , groentes , paddenstoelen , blad en wortel e.d. gebruikt in korf ).

Ook met Maceratie , maceraat wat wordt gestookt waarbij  Kruiden meegestookt in ketel  in kooknat maar ook als  gefilterd maceraat in ketel Apart en Kruiden nog eens  in korf in hals .

Deels maceraat en deel in kruidenmand aan hals. Met verse of andere toevoegende producten.

Maar ook Kruiden in een secondair vat .  Secondaire kruidenbox  waardoor de damp passeert .

Zowel droog als kruiden maceraat in secondair .

zowel een lowwine of high wine in secondair met daarboven een kruiden korf of daarna een extra kruidenbox 

In receptuur manuals wordt meestal stookmethode en wel of niet gebruik van korf en  plaatsing van korf aangegeven .

 

Beantwoorden
3 Reacties
berre
Registered
(@berre)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 8

@robbert Dank voor de tips Robbert !

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 846

@berre, er zijn heel veel recepten zie de filmpjes van Robbert maar. Alleen zijn die recepten vaak voor 1 liter, en voor de T500 met botanical basket heb je al gauw 10liter of meer nodig. Voor mijn gin was dat geen probleem want dat is zo'n algemene drank dat komt wel op, maar als het bijzonder wordt is dat best veel.

Beantwoorden
berre
Registered
(@berre)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 8

@rumo hier komt dat ook wel op, 🙂 thx Rumo

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 361
Registered
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Shalom Berre

 

Indien je gin gaat maken kan ik je aanraden de harde botanicals zoals cinnamon bark, juniper berries en dergelijke mee te koken in de mash.  Subtiele vluhtige kruiden zoals orange peel, vlierbloesem, jasmijn, verse hop etc kan je in de stoom hangen.

Maak je bv kruidenbitters dan is het uitzoeken welke kruiden in de stoom moeten en welke in de mash.

Eenmaal je je eigen type drank gevonden hebt kan je langzaam verfijnen naar subtiele aromas.

Dus m.i.  zoek eerst je type drank en verfijn het dan.  Ben je wel een paar jaar mee bezig maar er zijn hier veel mensen die kunnen helpen.

Peace

 

 

Beantwoorden
4 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 846

@psycat, klopt de jeneverbessen bijvoorbeeld worden bij gin vaak in het vocht gehangen en de rest in de damp. Maar dat is natuurlijk recept afhankelijk. Ik marcereer al de kruiden een nachtje en dan alles in de botanical basket.

Beantwoorden
Psycat
Registered
(@psycat)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 361

@rumo

Hi Rumo

Heb je een klassiek gin recept of je eigen ?  Welke alco gebruik je voo je gin ?

 

 

Ter info

Ik heb een klassieker.  Gedroogde appelsienschil, gedroogde hopbellen, cardemon en coriander.  En uiteraard jenevebes (gekneusd)

Mijn  basis is vrij neutrale alcohol (seizoensgebonden) mt gember als smaakmaker.

 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 846

@psycat, omdat ik aan het proberen was heb ik de eerst keer een suikeralcohol(geen turbogist)gebruikt en de Gin Botanicals van Still Spirits in de Botanical basket gedaan. Daarna een alcohol van pilsener mout die ik nog had staan met de zelfde kruiden. En binnenkort ga ik de verse kruiden van Hilly gebruiken volgens Robberts recept.

Beantwoorden
berre
Registered
(@berre)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 8

@psycat dank voor de tips Psycat, ik neem ze zeker mee en idd, het wordt eerst wel een zoektochtje maar heel aangenaam. Heel fijn al deze vriendelijke reactie voor een leerling 🙂

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?