Hallo iedereen,
Heeft er iemand wat goede raad voor het gebruik hiervan ? Na heel wat productie met de T500 met extracten zou ik graag beginnen met kruiden voor gin, whisky enz..
Recepten en werkwijze zijn zeer welkom..
Alvast hartelijk dank
Dirk
Na heel wat productie met de T500 met extracten zou ik graag beginnen met kruiden voor gin, whisky enz..
Nu kan ik het verhaal voor Gin wel volgen met de kruiden, maar ben je ook van plan kruiden in de hals te hangen tijdens het maken van Whisky? Of wil je wat meer weten over hoe whisky gemaakt wordt?
Hallo Alchemist, dank voor je reactie. Idd Whisky hoort er niet bij 🙂 en recepten genoeg hiervoor.
Ik vroeg me vooral af of die kruidenbasket enkel kan gebruikt worden voor Gin of ook voor andere kruidendranken?
De meeste dranken met kruiden zijn te macereren...
Ook al op You Tube reacties gezien dat die kruidenpot om aan de coper dome te schroeven veel te klein is om veel smaak te hebben. Er wordt een netje gebruikt om meer kruiden te kunnen toevoegen...
iemand ervaring hiermee en eventueel andere kruidenrecepten om te distilleren ?
Alvast dank
vriendelijke groet,
Volgens mij meerdere dranken ja, hier staat nog wat informatie;
https://stookforum.nl/forums/stookforum/gin-stoken-met-alleen-de-botanical-basket/
Ik heb zelf alleen 1 poging ondernemen met een Alquitara dus kan je hier helaas niet veel verder mee helpen.
Er zijn diverse recepten van dranken met diverse methodes van infusie / smaak overdracht .
Een kruiden mand / kort / zak wordt in meerdere vormen daarbij gebruikt .
Waarbij de damp passeert via de korf.
kruiden korf in hals . ( Naast kruiden wordt ook wel fruit , groentes , paddenstoelen , blad en wortel e.d. gebruikt in korf ).
Ook met Maceratie , maceraat wat wordt gestookt waarbij Kruiden meegestookt in ketel in kooknat maar ook als gefilterd maceraat in ketel Apart en Kruiden nog eens in korf in hals .
Deels maceraat en deel in kruidenmand aan hals. Met verse of andere toevoegende producten.
Maar ook Kruiden in een secondair vat . Secondaire kruidenbox waardoor de damp passeert .
Zowel droog als kruiden maceraat in secondair .
zowel een lowwine of high wine in secondair met daarboven een kruiden korf of daarna een extra kruidenbox
In receptuur manuals wordt meestal stookmethode en wel of niet gebruik van korf en plaatsing van korf aangegeven .
Shalom Berre
Indien je gin gaat maken kan ik je aanraden de harde botanicals zoals cinnamon bark, juniper berries en dergelijke mee te koken in de mash. Subtiele vluhtige kruiden zoals orange peel, vlierbloesem, jasmijn, verse hop etc kan je in de stoom hangen.
Maak je bv kruidenbitters dan is het uitzoeken welke kruiden in de stoom moeten en welke in de mash.
Eenmaal je je eigen type drank gevonden hebt kan je langzaam verfijnen naar subtiele aromas.
Dus m.i. zoek eerst je type drank en verfijn het dan. Ben je wel een paar jaar mee bezig maar er zijn hier veel mensen die kunnen helpen.
Peace