Meldingen
Alles wissen

Citroen Jenever

Pagina 1 / 3

dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Hoy,

Ik heb hier al veel heerlijke recepten tegen gekomen, waarvan ik er wel een heel deel van wil proberen te maken, (als ik op pensioen ben weet ik wat te doen, hi hi hi...), bedankt alvast daarvoor.

Dat ik ook van mijzelf een stukje wil neerpennen.

Hierbij een eenvoudig recept voor n'en heerlijke citroen jenever.

Het recept is gebaseerd op n'en alcohol van 96 % vol, voor te eindigen ongeveer op 40 % (berekend percentage), Voor andere  alcolen zul je het water moeten aanpassen.

1 L alcool 

700 gram suiker

2 Citroenen

1.2 L water

Je snijd de puntjes van de citroenen, en je maakt overlangs inkervingen in de citoenen tot in het vlees (een 4 tal, je laat de citroenen heel) met een mes, dan leg je de citroenen in den pure alcool ( ik doe dat in een stereliseerbokaal van 4 liter met deksel).

Je laat dat minstens 14 dagen trekken ( marcereren zoals dat hier genoemd word).

Dan kook je uw water en uwe suiker, laten afkoelen, dan erbij doen, de citroenen er uit halen.

als je hem een weekje laat rusten is hij volgens mij beter als direct te gebruiken.

Als je hem graag zoet hebt dan gebruik je de 700 gram suiker, als je hem iets pittiger wilt dan is het aan te raden van minder suiker te gebruiken, het is aan jullie om daar mee te spelen ( ik gebruik minder suiker, het recept is nogal zoet).

t'is te hopen dat hij jullie goed smaakt ( mij, en mijn vrienden toch), laat iets weten.

groetjes

Dumo

Beantwoorden
33 reacties
JohnDoe
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Dit is geen jenever, geen jeneverbessen...

Mss wel lekker hoor

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

ja, wij zeggen daar n'en citroenjenever tegen, je kunt er n'en naam aangeven wat je wilt, letterlijk heb je gelijk.

Is misschien te proberen om daar wat jeneverbessen bij te gooien, leuk experiment, ga ik de volgende keer proberen.

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6701
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

In nederland heet dit in de volksmond ook citroenjenever. Officieel is het citroenbrandewijn.

Het wordt ook wel schilletje genoemd, wellicht omdat ze vroeger de schilletjes in de jenever lieten trekken? Geen idee... maar het is wel lekker. Mijn oma dronk het altijd 🙂

 

 

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Citroentje met suiker, mocht ik van mijn opa er een schepje suiker in doen.

Beantwoorden
JohnDoe
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

dit is toch limoncello in principe, gezien hier 100 bereidingen van bestaan maar allen werken ze met pure alcohol, citroenen, suiker en water

Mss ben ik het, maar ik zie eigenlijk geen verschil met een van de limoncello bereidingen en deze jenever

Beantwoorden
Stookforum
Berichten: 6701
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Limoncello is uitsluitend van de schil van de citroen. Ook daar zijn afwijkingen op het forum van te vinden omdat mensen het lekker vinden om er ook nog sap aan toe te voegen bijvoorbeeld. Maar dan mag je het eigenlijk geen limoncello noemen.

Maar dat geeft niet, het gaat er om dat het lekker is 🙂

Beantwoorden
JohnDoe
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Ach ja de schil, niet bij stil gestaan. Ik drink zo geen drankjes, dus leek het me gewoon hetzelfde. Dank je voor het uit te klaren

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

Limoncello werd organiek van limoenen gemaakt maar tegenwoordig gemacereerd van de dunne, gele schil van citroenen en dus niet van het vruchtvlees van de citroen.

Citroenjenever is uitgevonden door de jeneverstokers en is een variant van de jenever en wordt van jenever en citroensap gemaakt.

Beantwoorden
JohnDoe
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Limone is citroen in het Italiaans dus lijkt het me erop dat het wel degelijk van oudsher van citroenen gemaakt wordt. Liquore di Limone di Sorrento 

Limetta is het Italiaanse voor limoen

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Ik heb het recept over 15 - 20 jaar van een buurvrouw gehad (het komt van mij niet uit boeken), eigenlijk komiek hoe een recept in verloop van tijd rondgaat als jullie het ook kennen.

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

JohnDoe, ga maar een keer naar een groenteboer en vraag hem om een limoen en leg die naast een citroen, dan zie je het verschil.

Net als de Brasiliaanse Caipirinha, wordt deze drank uitsluitend met limoenen gemaakt, hier het recept:

  1. 1/2 limoen (zijn minder zuur dan een citroen en zijn groen/gelig)
  2. 70 ml Cachaca
  3. 1 flinke theelepel rietsuiker
  4. het glas aanvullen met gecrushte ijsklonten.

Mijn schoondochter is Brasiliaanse, dus als ik bij hen op bezoek kom, drink ik meestal Caipirinha.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
Topic starter
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

John doe, limoncello is veel geler van kleur, de citroen jenever is lichter van kleur ( de kleur gaat meer naar de kleur van het vlees van de citroen)

Beantwoorden
JohnDoe
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaren geleden

Soms kan je heus fout zijn (Betweter of niet)

Traditioneel werd limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento.

Ik zei je gewoon net dat limome citroen betekent in het Italiaans alsook wat limoen in het italiaans vertaald is. Ik moet daar niet voor naar een groenteboer gaan, voor te weten wat de vertaling van citroen is ;). Je hebt het internet aan de tippen van je vingers, zoek het zelf op als je het niet kan geloven....

https://nl.wikipedia.org/wiki/Limoncello  

Beantwoorden
Piet
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaren geleden

dumo, you are wrong, het is precies andersom.

Ik weet niet hoe jij limoencello maakt, maar die gele schillen geven een lichtgele kleur af.

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?