Meldingen
Alles wissen

Cointreau


Berichten: 102
Topic starter
(@rikvanbeusichem)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Cointreau

Bij het gebruik van sinaasappels in likeurrecepten, wordt vaak gewaarschuwd om zo min mogelijk van het 'wit' met te nemen tijdens het schillen van de sinaasappel.
Dit geeft namelijk een bittere smaak af.
In dit recept gaat dat niet op. Sterker nog.... dit draagt bij aan de volle smaak.
Eet een lekker sinaasappeltje en bewaar de schil in een pot (grote wekpot of rumtopf) met alcohol. Heb je na een stuk of twintig Γ  dertig sinaasappeltjes genoeg schilletjes verzameld - dan is het tijd voor de Cointreau.

Recept voor 20 liter.

25 liter neutrale (suiker)wash
8 liter zuivere smaakloze alcohol (+-95%) eventueel verdeeld over meerdere potten
20 (of meer) sinaasappelschillen - liefst biologisch - anders afspoelen in sodawater en schoonwrijven met alcohol.

Laat de schillen een paar weken op de alcohol trekken.
Voor een 'bredere' smaak voeg ik ook wel een een schepje gemalen koffie toe.

Gebruik een neutrale wash als basis voor de Cointreau. Zelk maak ik een suiker-wash met vodka gist, maar het kan natuurlijk ook met granen. Laat de wash klaren (in de koelkast) en hevel deze af in een potstill.
Voeg nu de alcohol met sinaassmak aan de wash toe. Omdat er in mijn ketel een verwarmingselement zit, voeg ik de schillen niet toe aan de wash.

Afstoken in een potstiill - let op de voorloop - hier zit vaak behoorlijk wat olie van de schillen bij.
Verdunnen met suikerwater naar +-40% Abv. (per liter likeur van 40% voeg ik 3 ons suiker toe.)
Je kunt suikerwater inverteren door het water te koken en voor iedere kilo suiker een theelepeltje citroenzuur toe te voeg. Vervolgens een kwartiertje zachtjes laten doorkoken.

SantΓ©,
Rik

Beantwoorden
5 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Mooi recept,de moeite waard om te maken.fijn dat je het deeld.?

Beantwoorden
Berichten: 20
(@jantje58)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

20 sinaasappels is wel veel om zo even op te eten, maar ik denk dat als je naar de winkel gaat waar zo'n pers staat voor vers sinaasappelsap dat je de schillen zo mee kunt nemen. Toch eens proberen.Β  groeten Jan

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Leuk simpel recept . ?
I.d.d. biologische sinaasappels zijn het best om te gebruiken . ( niet alle pesticiden verdwijnen door te spoelen met soda water )
Zelf maak ik dranken als Cointreau op proefhoudende brandewijn ( alcohol uit druiven vergisting gedistilleerd) is iets zachter dan granen en suiker .

Beantwoorden
Berichten: 102
Topic starter
(@rikvanbeusichem)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja...beetje veel op 1 dag.
Hier staan Rumpotten en Flessen uit de kringloop.
Sinaasappel op .... schilletje in de pot.
Duurt een paar weekjes, maar dan heb je ook wat πŸ˜‰

Beantwoorden
Berichten: 214
(@kusleon)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

jaah.. 20 sinaasappels eten..Β  dat zou wel branden in de hoekjes van je lippen.. hahaha

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?