Meldingen
Alles wissen

Danzig goud water .


Robbert
Berichten: 9958
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Danzig goud water is een oude likeur waarin schilfers bladgoud zijn toegevoegd na Distillatie.
Werd veelal gedronken op speciale gelegenheden , gala's , huwelijken .

( vegatable distillate = distillatie waarbij oliën , planten en kruiden worden toegepast )
Gallon = 3,785 liter
Lb = 453,6 gram
Oz = 28,35 gram

(Sorry for slechte fotokopie .
Ik hoop dat het goed leesbaar overkomt .
Boek is ruim 100j oud dus vergeeld en vervaagd )

Beantwoorden
17 reacties
7 Reacties
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert

Worden de kruiden gemacereerd of gaan ze in de kruidenmand? Of beiden?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@moonshiner79 zelf heb ik het beetje als ouderwets gemaakt. Kleine keteltje met alcohol en kruiden daarin opgewarmd met mijn kleine rectificatie potje aan uitstroom met overstort open op mijn secondaire aansluiting op ketel .  Na 2 uurtjes temperatuur omhoog en afgestookt met overstort dicht en gewoon over het rectificatie potje overgehaald.

Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert Ik vrees dat je uitleg iets te technisch is voor een beginner als ik.

Hoe kan ik dit recept het best maken met een gewone alquitara?

Ps: wat is een rectificatie potje?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@moonshiner79 de kruiden in de alcohol warm macereren op 55 graden.   Hierna overhalen met kruiden in ketel. 

Daarna nogmaals een deel van de kruiden trekken in destilaat. Uitfilteren en nogmaals overhalen.  Iets aanlengen en nogmaals overhalen.

Mijn rectificatie potje is  een kleine uitvoering van een rectificatie vat .

Dus een tweede station waarover de alcohol passeert.  Het is dus niet een thumper!  maar een vat/ pot met een soort filter wat het percentage omhoog brengt zonder aroma in te leveren.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

Op foto rectificatie potje .  Alleen in lijn dus niet met kraan / overstort onder open .

1710867834-IMG-20240319-WA00002.jpg
Beantwoorden
Moonshiner79
(@moonshiner79)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 129

@robbert Bedankt voor de uitleg. Het is een ferm werkje maar ik zal het eens proberen.

Nog 2 vraagjes

- begin ik met een neutrale alcohol van 40% ?

- die 2de maceratie, is dit met verse kruiden of deze van de eerste run?

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958
  • @moonshiner79 er wordt gesproken over 17 % under proof  . Dat zou neerkomen op rond 41,5 % .
  • Het beste is een deel verse kruiden gebruiken.
Beantwoorden
Berichten: 87
(@patrik)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

mooi boekje denk ik 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 261
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

dit maak ik vaak met extracten 🙂 smaakt lekker en is zeer gegeerd 😉 .

de extracten kosten +/- 9 € voor vijf liter . na de gisting van 200 liter maak ik er weer.

mvg 

gerdy

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

https://www.eetbaargoud.nl/

Voor moonshine met een gouden randje...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

boek is uit 1916 . Veel oude originele recepten .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik zelf geen extracten meer . ook al zijn ze niet duur en is het eenvoudiger met sneller resultaat .
ik vind zelf dat
Traditioneel geeft toch iets verfijnder resultaat. .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik het bladgoud in Danzig goud water maar ook in bruids tranen likeur .
T geeft een leuk effect. . ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gewoon lekker.

1710269581-IMG-20240312-WA0004.jpeg
Beantwoorden
3 Reacties
 Mana
(@mana)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 29

@robbert Proost Robbert, het ziet er goed uit. 
Het door jou gedeelde recept was ik nog niet eerder tegengekomen, bedankt voor het delen. Heb jij voor het maken van dit drankje dit complete recept gevolgd?

Dus eerst een essence gemaakt zoals in het recept en dan toegevoegd aan alcohol?

 

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

Hi Robbert

 

Begrijp ik het goed dat het goud gewoon visueel effect geeft en niets doet aan de smaak ?

Of geven die goudschilfers ook smaak aan de drank ?

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@psycat in bruidstranen en danzig wasser word zowel 22 karaats bladgoud vlokjes gebruikt als eetbaar goudvlokjes .  

Echt goud heeft geen smaak invloed en passeert gewoon maag en darm . Eetbaar " goud" heeft wel iets smaak maar je gebruikt zo weinig dat ook dat nagenoeg geen invloed heeft.

Het geeft gewoon inderdaad visual effect van luxe . Bruidstranen en Danzig zijn ook gelegenheids drankjes.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?