Omdat de heerlykheyt om een recept vroeg hierbij mijn eerste bijdrage:
Voor diegene die wel eens in Frankrijk is geweest in de alpen heeft het wel eens zien staan in de drankenwinkel Genepy of misschien ook wel geproefd. Een sterke digestief, maar ohh zo lekker, beetje in de trant van Chartreuse. Voor mij is Genepy een aparte ervaring en speciaal. Mede door een franse vriend die dit zelf maakt en ik hier speciale herinnering aan heb. Moeilijk is het niet te maken, maar het vinden van de Noir Genepy is als bijzonder en eigenlijk het hoogte punt van de hele drank. De plant bloeit van half juni tot ongeveer half augustus op grote hoogte. En juist de takjes met de bloemen zijn die je nodig hebt.
De zwarte Genepy groeit voornamelijk boven de 2300mtr en zeker niet lager (dat is de gele en minder sterk), wel een beschermd plantje waar je per persoon 100 takjes mag hebben als je plukt. Meer dan loop je kans op een gevangenis straf. Dus het plukken alleen is al bijzonder en dat maakt deze drank juist speciaal. Krijg je de kans verdiep je dan in het plantje en of informeer als je in de alpen bent.
Het recept is eenvoudig maar liefhebbers van Chartreuse kunnen dit drankje zeker waarderen.
Recept van Vincent (zo heet hij)
doe 10 takjes op 1 liter alcohol van 93% in een wekpot en laat dit trekken op kamertemperatuur. Na 10 dagen filter de alcohol en doe er 600gr suiker (te zoet dan doe je minder) opgelost in kokend water (1,5 liter) botel dit en laat dit rijpen. Minstens een paar maanden maar ook hier geldt hoe langer hoe lekkerder.
Helaas niet voor iedereen weg gelegd maar krijg je de kans dit plantje te bemachtigen probeer het. Het is niet te vergelijken met de commerciële Genepy welk van de gekweekte Genepy wordt gemaakt en niet de zwarte is maar de gele. Een heel verschil.
Vorige week nog een grote fles Chartreuse meegenomen uit de Franse Alpen
van de monniken uit het kartuizerklooster?
Die is ook erg lekker vooral de groene. Tenminste vinden wij hier thuis 😉
Omke mag ik 15 gram overnemen ? Dat is toch genoeg voor een liter ?
Wat gaat verder in de likeur?
Ik houd mij ook aanbevolen voor wat takjes aangezien ik Groene Chartreuse wil namaken. @robbert, hoe vind je de recepten in het boekje dat ik je stuurde?
Fijn! Ha ha, wanneer moet ik je herinneren ongeveer?
OK. Ik heb een goede relatie met een restaurant in Amsterdam waarvan de eigenaren een hoop zaken uit de Franse Alpen halen (waar ze vandaan komen). Die zal ik ook vragen en mocht dat lukken. dan llaat ik je het weten en meedelen als het genoeg is 😄