Meldingen
Alles wissen

Genepi


Berichten: 99
 Reno
Topic starter
(@reno)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Omdat om een recept vroeg hierbij mijn eerste bijdrage:

 

Voor diegene die wel eens in Frankrijk is geweest in de alpen heeft het wel eens zien staan in de drankenwinkel Genepy of misschien ook wel geproefd. Een sterke digestief, maar ohh zo lekker, beetje in de trant van Chartreuse. Voor mij is Genepy een aparte ervaring en speciaal. Mede door een franse vriend die dit zelf maakt en ik hier speciale herinnering aan heb. Moeilijk is het niet te maken, maar het vinden van de Noir Genepy is als bijzonder en eigenlijk het hoogte punt van de hele drank. De plant bloeit van half juni tot ongeveer half augustus op grote hoogte. En juist de takjes met de bloemen zijn die je nodig hebt.

De zwarte Genepy groeit voornamelijk boven de 2300mtr en zeker niet lager (dat is de gele en minder sterk), wel een beschermd plantje waar je per persoon 100 takjes mag hebben als je plukt. Meer dan loop je kans op een gevangenis straf. Dus het plukken alleen is al bijzonder en dat maakt deze drank juist speciaal. Krijg je de kans verdiep je dan in het plantje en of informeer als je in de alpen bent.

Het recept is eenvoudig maar liefhebbers van Chartreuse kunnen dit drankje zeker waarderen.

Recept van Vincent (zo heet hij)

doe 10 takjes op 1 liter alcohol van 93% in een wekpot en laat dit trekken op kamertemperatuur. Na 10 dagen filter de alcohol en doe er 600gr suiker (te zoet dan doe je minder) opgelost in kokend water (1,5 liter) botel dit en laat dit rijpen. Minstens een paar maanden maar ook hier geldt hoe langer hoe lekkerder.

Helaas niet voor iedereen weg gelegd maar krijg je de kans dit plantje te bemachtigen probeer het. Het is niet te vergelijken met de commerciële Genepy welk van de gekweekte Genepy wordt gemaakt en niet de zwarte is maar de gele. Een heel verschil. 

 

Beantwoorden
22 reacties
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vorige week nog een grote fles Chartreuse meegenomen uit de Franse Alpen

Beantwoorden
Berichten: 99
 Reno
Topic starter
(@reno)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

van de monniken uit het kartuizerklooster? 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Klopt Reno, van de monniken in het

La Grande Chartreuse in de Franse Alpen.

Groet, @ndré??

Beantwoorden
Berichten: 99
 Reno
Topic starter
(@reno)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Die is ook erg lekker vooral de groene. Tenminste vinden wij hier thuis 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vandaag binnengekomen . 80 gr verse genepi .

De voorraad likeur kan weer aangevuld. 

 

1705688209-IMG_20240119_190652517.jpg
Beantwoorden
9 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@robbert ik heb zo'n idee dat je strafbaar bent, want het schijnt dat meer dan 100 takjes plukken niet mag 🤫

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo ik heb goede connecties.  Het enige is ze sturen mij toe zonder vragen hoeveel ik zou willen.

Dus ik denk dat ik iets te veel heb en dan gaat overtollige dan weer de container in.

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert, het zou wel heel jammer zijn als een deel hiervan in de container verdwijnt. Ik zou het graag ook eens verwerken, dus als ik zo vrij mag zijn: denk je dat er nog wat over zou zijn voor mij? Misschien in ruil voor sample van “mijn” benedictine?

 

grt,

Zoef

Beantwoorden
 Reno
(@reno)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 99

@rumo valt wel mee, de gele Genepi is gewoon te koop en wordt verbouwd op een lager hoogte in de bergen. De zwarte daarin tegen is beschermd en je mag per pluk maar 100 takjes bij je hebben. Aangezien de zwarte ruim boven de 2300mtr groeit is het niet voor iedereen weggelegd om zelf te plukken. Gelukkig krijg ik de zwarte elk jaar van mijn maat. Die gaat zelf meestal eind Juli plukken. In de Alpen.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@reno goed dat je er over begint .  Ik was mijn flesjes vergeten.  Zal ze even op drinksterkte maken en aanzoeten. 

( ik heb nog zo een weckpot met genepi kruiden staan .)  krijg het niet op. 

1713009702-IMG_20240413_134913296.jpg
Beantwoorden
 Reno
(@reno)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 99

@robbert ziet er goed uit al denk dat je hem wel heel lang heb staan. Ik laat hem hooguit 4 weken trekken, maar dat is dan wel met de zwarte. Als ik hem langer laat staan vind ik hem te sterk van smaak. Maar ja mijn recept wat ik gebruik is weer anders dan die van jou 😊. Ik gebruik alleen genepi, alcohol en suiker. BTW na 2 jaar verbouwen ben ik maar weer eens begonnen met stoken en brouwen, mijn voorraad was aardig leeg 🤪

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@reno ik heb ook de zwarte. 

Ik krijg het ook gewoon opgestuurd  ik heb ook  mijn connecties in die regio maar in de " industrie " 

Ik heb wat takjes weggegeven  maar nog wel meer ruim100 takjes over .  🤔 . 

Deze flessen staan nu 3 weken.

Er staat al 3 liter kant en klaar inmiddels in kelder.

Ik gebruik heel oud traditioneel recept . Gewoon goede alcohol ( dus geen suiker alcohol ! En ook niet met goedkope hobby gist gemaakt ) genepi, vanille  , riet suiker en ook paar liter  apart alpen honing . 

Naast de standaard genepi heb ik ook nog recept van alpen kruiden likeur waar ook genepi in zit. Dat recept heb ik ooit gedeeld in een filmpje.Daar heb ik ook nog paar liter van staan.

 

 

Beantwoorden
 Reno
(@reno)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 99

@robbert ik jou recept zeker proberen, misschien verras ik mijn maat hiermee. Wat betreft jou relatie, die stuurt meer dan wat ik krijg. Ik heb hooguit 20 takjes, maar goed ik ben er blij mee. Jouw Alpen kruiden likeur filmpje heb ik gezien, die ga ik zeker ook proberen. Eerst maar weer graan alcohol op voorraad brengen.

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert, ik ben verschrikkelijk nieuwsgierig geworden door de posts over Genepi, maar weet niet hoe ik eraan zou moeten komen.

mag ik van jou wat overnemen misschien?

Beantwoorden
Theresa
Berichten: 307
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Omke mag ik 15 gram overnemen ? Dat is toch genoeg voor een liter ? 

Wat gaat verder in de likeur?

 

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@theresa ik leg het voor jou klaar.    14 gr op halve liter 88 -94 % Kaneel stok , vanille boon en honing. Meer en moeilijker is het niet.

Beantwoorden
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 47

@robbert als je toch al heel gul bezig bent, zou ik misbruik van je mogen maken?

Voor ik dit topic had ik er nog nooit van gehoord. Ben heel benieuwd!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@zoef en @anton uit het hoge noorden.

Eigenlijk zijn jullie net iets te laat   .

Ik heb op een klein potje na het meeste op vrijdag avond aan Theresa meegegeven. Ze woont hiet vlak bij en had alcohol staan . 

 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Restant nu nog 

1713212926-IMG_20240415_222717454.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

Hi @robbert;  Geen punt hoor. Maar omdat je in januari postte je dat je een overschot wellicht in de container zou doen belanden…

Dat klonk voor mij als “kapitaalvernietiging” dus daarom heb ik je toen al een bericht gestuurd.  

anyway, zou je misschien nog een andere manier weten hoe ik er eens aan zou kunnen komen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@zoef ik zal zien of ik nog wat kan bemachtigen. Anders later dit jaar is er toch weer volop.

En het is voor mij niet echt duur..

Beantwoorden
zoef
 zoef
(@zoef)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 87

@robbert Thanks.  Het zou super zijn om eens met dit ingrediënt aan de slag te kunnen. Ik hou me aanbevolen. En ik wil er gerust ook voor betalen hoor. (Of je dus een sample van “ mijn “ benedictine recept opsturen . Ben namelijk wel benieuwd wat je daar van vindt…)

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?