Okay, ik ga meteen maar zeggen, heb dit niet zelf bedacht en misschien kent heel de wereld dit al van voor tot achter. Dit recept kwam ik ooit tegen op een ander nederlands distillatieforum en heb het gemaakt en het beviel mij wel. Sindsdien heb ik het herhaaldelijk gemaakt en aangezien ik niet goed genoeg alles heb opgeschreven is elke keer net wat anders geworden.
Honey Shine
Men neme:
3.5 liter alcohol op 45%
15 kaneelstokjes = +/- 50 gram (ceylon)
+/- 1.5 kg honing (vandaag aangemaakt met 5 x 350 jumbo biologische bloemenhoning vloeibaar)
iets waar het in past en langere tijd in opgeslagen kan worden, bij voorkeur doorzichtig
6 tot 12 maanden.
Bereiding, tsja, kap alles maar bij elkaar. Als de honing eigenwijs of versuikerd is kun je deze wat verwarmen tot die meewerkt.
Het meeste werk zit haast in het bottelen want er ontstaat stof onderin de pot. Dit is zeer fijn en lastig er uit te krijgen. Voorzichtig hevelen en de rest herhaaldelijk filteren helpt hiermee. Houdt echter wel rekening met een zeker verlies alhier.
Vorige keer heb ik het gemaakt met alcohol op 55% en 10 kaneelstokjes en dat gaf een wat lichtere kleur. Zie de tweede afbeelding.
db
Klinkt goed, deze ga ik zeker proberen.
Na het bottelen komt het drinken, toch? 45% lijkt me best sterk, hoe serveer je deze drank? In cocktail, on the rocks, verdunnen met.... ?
Het zou kunnen dat het stof van de kaneel afkomstig is. Ik zie dat namelijk ook gebeuren in mijn spiced rum waar ik kaneel in doe. Ik heb mij voorgenomen om de volgende keer de kaneel in een hopzakje te doen om te zien of dat beter gaat...
Ja. Stof komt van het kaneel. Met de 55% basis vind ik inderdaad best goed aankomen. Daarom nu wat lichter ingezet.
Ik drink het zoals het is. Niet gekoeld. Geen ijs. Gewoon een scheutje in een glas.
De hopzakjes die ik in huis heb gaan dit stof niet tegen houden.
Ik heb de vorige aanmaak voorzichtig grheveld met een dun siliconen slang en de rest in een scheitrechter.
Een koffiefilter slaat trouwens best snel dicht hierbij. Door de honing is het enigszins visceus.
db
Ja dit is een lekker recept. Zelf laat ik het kaneelstof voor wat het is, ik noem het gewoon rustiek en je proeft er niets van. 😀
Ik ga dit recept zeker eens uitproberen bedankt voor het delen.