Meldingen
Alles wissen

Kwakzalvers, " heksen" , druïde drankjes die eigenlijk best lekker zijn .


Robbert
Berichten: 10163
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De mede is weer in de aandacht maar er zijn even als de mede die heel vroeger als " genees " middel / kwakzalvers / druïde/ heksen drankje werd bestempeld ook nog andere leuke recepten die eigenlijk best lekker zijn en simpel te maken. 

" Love potion"  likeur 

50 gram vlierbloesem 

8 eetlepels bloemen honing 

32 ml rozenwater .

2,5 liter alcohol 32% 

Kneus de vlierbloesem in vijzel 

Doe dit in een schaal   .

Honing erbij .

Dan de alcohol er bij gieten .

Laat dit 12 uur staan. 

Dan de rozen water er bij .

Laat een dag staan .

Koud drinken . 

( Ook kun je i.p.v. alcohol wijn gebruiken )

Rozen water maak je door rozen blad in een beetje  water ( net onder ) te verwarmen tot de blaadjes hun kleur kwijt zijn . Daarna filteren.

 

Beantwoorden
6 reacties
2 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1946

@robbert Leuke recepten en als je de ingrediënten bij elkaar heb is het ook wel makkelijk te maken.

Wat is de basis van je alcohol?

Ik heb nu een paar keer appelsap gebruikt om alcohol te maken en heb het idee dat dit niet alleen minder scherp is maar ook wat meer door ontwikkeld dan de suiker alcohol(waar ik vroeger receptjes mee testte). Zou je kunnen stellen dat drankjes waar je fruit bij doe de basisalcohol ook uit fruit komt en kruidendrankjes je een graanalcohol gebruik?

Ik gebruik nu voor bijvoorbeeld:

Gin - graan alcohol

kersen of peren likeur - appel  alcohol

After eight - graan alcohol

Lemon Lime - ???

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10163

@rumo appel alcohol geeft een wat frisse achtergrond   , druiven wat voller fris suggestie van" zoet"    ,graan warmer en zachter. 

Lemonlime zou meer druiven achtergrond op passen  .

Zelf prefereer ik voor een alcohol   tarwe / haver 2:1  .

En ook tarwe/ maïs 1:1 ( beginners hebben hier hekel aan omdat ze vinden dat maïs lastig is )

Gerst / tarwe / rogge 1:3:1 geeft vol en warm.

Voor mengen en roeren voor de  feest drankjes kun je met suiker volstaan . Wat de beginners makkelijker en goedkoper vinden . 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10163
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Calming potion  . 

150 gr kamille bloem.

1 1/2 gr akkerdistel wortel  ( gedroogd+/- 80 gr )

Zest van 3 citroenen.

15 gram Curaçao schil

6 gr wortel zaad.

1 liter alcohol 88 - 95 % 

1 liter water.

950 gr suiker.

Sap van 1/2 citroen 

Trekt de kruiden 15 dagen in de alcohol .

Kook water  , doe de citroensap erin Los de suiker op in het hete water  . Laat dit 40 min door pruttelen.

Als de suikerwater ( siroop ) is afgekoeld voeg je het bij de alcohol.

Laat alles 3 a 4 weken trekken .

Filter het en laat het daarna nog 3 maanden staan .

 

 

 

Beantwoorden
2 Reacties
Lemmy
(@lemmy)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 99

@robbert 

Deze klink lekker. Proberen waard.

1,5gr akkerdistelwortel of 80gr gedroogd.

Typ foutje?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10163

Kleine fout Het is 1 en half wortel of  wanneer je het hebt gedroogd en gehakseld 80 gram

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10163
Topic starter
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ouderwetse mee / mede 

 

2, 1/2 kilo koud geslingerde bloemen honing . 

 

5 liter water 

 

1 citroen 

 

50 gram lavendel 

 

2 kruidnagels.

 

50 gram verse !! bakkersgist.

 

5 gram Gistvoedingzout. (DAP)

 

Kook het water .

 

Mik de honing erin en kook het even door.

 

Dan de lavendel en kruidnagels erin mikken.

 

Haal het van het vuur 

 

Rasp het geel van de citroen schil en pers de citroen uit.

 

 Voor het geheel afgekoeld is de citroen sap erin .

 

Na afkoelen de geraspte citroenschil erin.

 

De bakkersgist en het gistvoedingzout.

 

Zet het in grote glazen mandfles onder een ontluchter of waterslotje. 

 

Het gisten duurt lang daarom is glas beter.

 

Als uitgegist is door kaasdoek filteren en terug in mandfles doen. 

 

Zet de mee maand of 18 te rijpen . 

 

Zo simpel is ouderwetse mee / mede te maken .

 

Kan niet fout gaan ! 

 

Ook kun je als je wil variatie maken door een andere kruid of fruit toe te voegen voorbeelden zijn : Curaçao schillen , kaneel , pepertje , laurier, ananas ,munt , pruim , kervel , tijm ,kers , mandarijn , braam .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?