De mede is weer in de aandacht maar er zijn even als de mede die heel vroeger als " genees " middel / kwakzalvers / druïde/ heksen drankje werd bestempeld ook nog andere leuke recepten die eigenlijk best lekker zijn en simpel te maken.
" Love potion" likeur
50 gram vlierbloesem
8 eetlepels bloemen honing
32 ml rozenwater .
2,5 liter alcohol 32%
Kneus de vlierbloesem in vijzel
Doe dit in een schaal .
Honing erbij .
Dan de alcohol er bij gieten .
Laat dit 12 uur staan.
Dan de rozen water er bij .
Laat een dag staan .
Koud drinken .
( Ook kun je i.p.v. alcohol wijn gebruiken )
Rozen water maak je door rozen blad in een beetje water ( net onder ) te verwarmen tot de blaadjes hun kleur kwijt zijn . Daarna filteren.
Calming potion .
150 gr kamille bloem.
1 1/2 gr akkerdistel wortel ( gedroogd+/- 80 gr )
Zest van 3 citroenen.
15 gram Curaçao schil
6 gr wortel zaad.
1 liter alcohol 88 - 95 %
1 liter water.
950 gr suiker.
Sap van 1/2 citroen
Trekt de kruiden 15 dagen in de alcohol .
Kook water , doe de citroensap erin Los de suiker op in het hete water . Laat dit 40 min door pruttelen.
Als de suikerwater ( siroop ) is afgekoeld voeg je het bij de alcohol.
Laat alles 3 a 4 weken trekken .
Filter het en laat het daarna nog 3 maanden staan .
ouderwetse mee / mede
2, 1/2 kilo koud geslingerde bloemen honing .
5 liter water
1 citroen
50 gram lavendel
2 kruidnagels.
50 gram verse !! bakkersgist.
5 gram Gistvoedingzout. (DAP)
Kook het water .
Mik de honing erin en kook het even door.
Dan de lavendel en kruidnagels erin mikken.
Haal het van het vuur
Rasp het geel van de citroen schil en pers de citroen uit.
Voor het geheel afgekoeld is de citroen sap erin .
Na afkoelen de geraspte citroenschil erin.
De bakkersgist en het gistvoedingzout.
Zet het in grote glazen mandfles onder een ontluchter of waterslotje.
Het gisten duurt lang daarom is glas beter.
Als uitgegist is door kaasdoek filteren en terug in mandfles doen.
Zet de mee maand of 18 te rijpen .
Zo simpel is ouderwetse mee / mede te maken .
Kan niet fout gaan !
Ook kun je als je wil variatie maken door een andere kruid of fruit toe te voegen voorbeelden zijn : Curaçao schillen , kaneel , pepertje , laurier, ananas ,munt , pruim , kervel , tijm ,kers , mandarijn , braam .