Meldingen
Alles wissen

Licor hulp gezocht! Recept!


Berichten: 12
Topic starter
(@mikeliebers)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Wilde bosbessen licor maken! HULP gezocht.

Ik ben een beginner op het gebied van zelf drankjes maken, heb nu zelf al een aantal keer succesvol limoncello gemaakt. Ik wil nu eens wilde biologische bosbessen licor maken aangezien ik 3.4 kg zelf geplukte bosbessen in de diepvries heb liggen. Vroeger kocht ik altijd wilde bosbessen licor bij de plaatselijke slijterij echter deze man is met pensioen. Ik kan me nog herinneren dat er 19% alcohol inzat en dat deze gemaakt werdt met wodka. Ik gebruik voor mijn limoncello ook wodka.. Navimer 96% dit is een neutrale wodka van smaak.

Ik heb echt geen idee en hoe ik moet beginnen met bosbessen. Op internet kom ik nergens tot een goed en duidelijk recept... Moet ik ze platdrukken? En moet er suiker bij? Of vanille suiker? Ervoor of erna? Of toch kandij?

 

is er iemand die me kan helpen? Ik wil de kwaliteit zo goed mogelijk maken en wil er ruim de tijd voor nemen, prijs maakt me niks uit. Kwaliteit vind ik belangrijker.

Ik wil ook betalen voor het recept! Of een fles toesturen zodra ze klaar zijn.

alle hulp is welkom.

Met vriendelijke groet,

mike

Beantwoorden
24 reacties
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi Mike,

Er zullen best beter recepten zijn, maar heb een paar simpele voor je opgezocht. Zijn allemaal in het Duits:

Uit Kochbar.de (deze spreekt mij het meeste aan, wel zoet, zou suiker minderen)

375 gr Blaubeeren (Bosbessen gewassen)
400 gr Kandiszucker braun (bruine kandijsuiker)
1st Vanilleschote (vanillepeul - opensnijden)
700 ml weißer Rum witte rum)

Je doet de hele klimbim in een pot, gedurende aantal dagen blijven schudden/roeren tot de kandijsuiker is opgelost. Dan donker en droog wegzetten. Minimaal 8 weken laten rusten. Zeven en afvullen in flessen. Nog weekje of 2 laten rusten. 

 

 

Uit Chefkoch.de

750 g Heidelbeeren / Blaubeeren
250 g Zucker (weißer Kandis)
1 Flasche Schnaps (Weizenkorn) (Granenalcohol van tarwe)

Werkwijze kun je hetzelfde aanhouden

 

succes en laat hem smaken

 

Beantwoorden
9 Reacties
(@mikeliebers)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@knooier bedankt voor je berichten!! Welk percentages alcohol zitten er in de rum en snaps?

 

 

Beantwoorden
(@knooier)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 113

@mikeliebers ong 38/40%

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@knooier Je kunt een maceraat maken en ook een vergistingen maar   houd dan  eigenlijk altijd rekening met het sorbine en benzoëzuur in bessen ! 

Deze remmen gistende werking ! 

(Even invriezen maakt Ze minder bitter en even 15 min koken helpt blauwzuur te verdampen .)

Na plukken fijnstampen en aanvullen met water tot het een mooi dikvloeibare pulp is  dan even de kook erover . Je kunt zelf spontaan laten gisten of een beetje helpen met een goede gist die om kan gaan met het zuur. En gebruik daarom ook een goede gistvoeding !  Ondanks dat altijd even ph controleren en rond 4,2 als vertrek punt stellen . Gisting Is maar MOET ook niet te snel i.v.m fragiele aroma van bessen .

Je kunt iets druiven suiker of rietsuiker toevoegen maar niet te veel ! Dat gaat tenkoste van aroma .

Na gisten kun je het Destileren . En rietsuiker voor likeur toevoegen .

300 - 350 gr per liter en 10 -15 ml glycerine .

Wanneer je vooraf ook wat bessen perst voor sap kun je dit voor kleur na destilatie toevoegen . 

(framboos en kruisbes zijn eigenlijk niet zo geschikt vanwege weinig aroma ) 

Voor Een maceraat is ook beter om even te komen en daarna op 50- 60% alcohol zetten .en na 3 weken filteren . 

Beantwoorden
(@mikeliebers)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@robbert  sorry ik ben echt beginner wat is maceraat?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@mikeliebers  als je een kruid of fruit in alcohol zet en op deze manier smaak aan de drank brengt dan is dat een maceraat

 

Beantwoorden
(@mikeliebers)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@robbert 

Dank je voor je reactie!

Hoe zou jij het maken als je mij was? Ze zijn gewassen en ingevroren. Maar niet fijn gestampt.. wat bedoel je met maceraat? 

ik ben echt compleet nieuw hiermee.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@mikeliebers voor te beginnen zou ik zeggen. Even de kook erover even wat stampen .  Alcohol van 60 % erbij .

Laat dit 15 dagen zo staan .  ( Maceren ) de smaak stofjes worden  zo afgegeven aan alcohol .  Dan filteren en op drink sterkte brengen met suikersiroop en eventueel nog wat water.  

Beantwoorden
(@mikeliebers)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@robbert dus laten ontdooien, licht kapot duwen en dan op 60% zetten 15 min zachtjes koken? Waarom bijv niet op 96%? Of op 40?

 

bedankt alvast!

 

mvgr

mike

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@mikeliebers .

Op 40% macereren  zou bij het op drinksterkte Brengen En ook het aanvullen met suikersiroop kunnen bemoeilijke omdat er van percentage niets overblijft . Daarnaast kunnen etherische oliën slechter of niet oplossen in 40 % . .

Niet alle grondstoffen zijn geschikt om op 96 % te maceren wegen opname en oplosbaarheid hoewel oliën makkelijker oplossen zou de alcohol ook bij dergelijke percentages aroma's om zeep helpen .

Ja ontdooien .  Dan even kook erover . Hoeft niet 15 min . Als het even kookpunt raakt 2 min is voldoende .

Daarna alcohol erbij wanneer het afgekoeld is en dan 15 dagen laten staan. 

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

O ja, en dat forumrecept van NimRax van een paar jaar geleden. Lijkt me ook heel lekker. Even met zoekfunctie zoeken naar Bosbessen.

Beantwoorden
3 Reacties
(@mikeliebers)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@knooier 

Hoe kan ik dit vinden? Ben echt helemaal nieuw hier. 

Beantwoorden
(@mikeliebers)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

Via de zoekfunctie? 

Beantwoorden
(@mikeliebers)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@knooier gisten in een weckpot?

Beantwoorden
Berichten: 113
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

@MikeLiebers, ik kan het zelf niet meer vinden. Maar volgens NimRax is dit zo ongeveer het dit recept:

1 ltr neutrale alcohol 35/40%
Roer daar gekaramelliseerde suiker doorheen
Daar doe je de bessen bij
Doe alles in een pot en laat dit trekken
Paar weken laten staan.
Zelfs na 3 jaar nog altijd Delicious

Heb geen exacte hoeveelheden, dus dat is even gokken. Normaal doe je alcohol tot bessen onderstaan. Suiker is smaakkwestie. Succes

Beantwoorden
8 Reacties
(@mikeliebers)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@knooier hoe kom ik aan 35/40% neutrale alcohol? Ik weet enkel de 96% versie te vinden (navimer)

Beantwoorden
(@knooier)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 113

@mikeliebers wodka, jenever of iets dergelijks zonder smaak op ergens rond de 35 à 40% nemen, of die van 96% verdunnen tot gewenst percentage met bronwater (spa of iets dergelijks)

Beantwoorden
(@mikeliebers)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@knooier ik heb osmose waterapparaat maar is dit nog beter?

Beantwoorden
(@knooier)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 113

@mikeliebers ik ken osmosewater alléén van de schoonmaak, kan daar verder geen zinnig woord over zeggen, omdat ik daar geen verstand van heb. Gebruik zelf altijd bronwater of kraanwater (is hier in deze streek ook goed)

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@mikeliebers dat maakt het water toch mineraal arm? Voor zachter water en tegen kalkaanslag in leidingen (van aparaten)? Volgensmij benaderd dat demiwater vrij goed, dus lijkt me prima bruikbaar. Spa blauw is ook niet zo hoog in mineralen idd en is ook wel bruikbaar

(Ik gebruik zelf ook leidingwater, is hier goed te doen over t algemeen, ligt beetje aan het lokale waterschap)

Beantwoorden
(@mikeliebers)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 12

@knooier 

De bessen heel laten? Of fijn drukken? Sorry ben echt nieuw! 

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@mikeliebers bessen doe je altijd even licht kneuzen voor een maceraat 👍

Beantwoorden
(@knooier)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 113

@mikeliebers als je ze enkel gebruikt als maceraat voor likeur dan licht kneuzen zoals Pikketanus al zegt. 

Wil je ze zoals in recept van NimRax de bessen later ook opsmullen, dan laat je ze heel. Moeten ze wel minimaal 3 maanden staan om de smaak helemaal te pakken. Zoals bij kersen op brandewijn, rumtopf, boerenjongens etc.

Beantwoorden
Berichten: 12
Topic starter
(@mikeliebers)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Iemand die Nimrax een pb kan sturen? 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?