Onlangs heb ik mijn eigen versie van Madrinetto gemaakt en ik wil het recept hier met jullie delen.
Ingrediënten
- ½ liter alcohol 95 of 96%
- ½ liter mandarijnen sap
- 8 biologische mandarijnen
- 1 citroen
- 400 gram suiker
Bereiding:
- Schil de mandarijnen zo dun mogelijk. Zorg dat er zo min mogelijk wit aan de schil zit, want dit maakt de likeur bitter.
- Doe de schillen in een weckpot en giet de alcohol erbij. Sluit het deksel van de pot zo snel mogelijk en laat het dicht totdat er de sap bij gegoten wordt.
- Zet de pot weg op een koele donkere plaats (koelkast of kelder).
- Schud de pot dagelijks goed om, hierdoor komen de smaken van de schil beter vrij en dat komt het uiteindelijke resultaat ten goede.
- Pers de mandarijnen en vang het sap op. Als je een sapcentrifuge hebt kun je die prima hiervoor gebruiken! Het sap wordt hierdoor zuiverder dan wanneer je ze gewoon uitperst. Wanneer je gewoon geperst sap gebruikt, zeef het dan mbv een zeer fijne zeef of doek.
- Wanneer je een halve liter sap hebt, zet je die zsm in de diepvries totdat je het samen met de suiker gaat koken.
- Nu heb je 15-20 dagen rust, behoudens dat je de pot elke dag even goed doorschudt.
- Na 15-20 dagen (afhankelijk van je eigen smaak), haal je het mandarijnen sap uit de vriezer en brengt het langzaam aan de kook.
- Voeg de suiker met het sap van 1 citroen toe en laat het geheel afgedekt nog ongeveer 25-30 minuten doorkoken.
- Zet het sap met suiker afgedekt in de koelkast en laat het goed afkoelen.
- Filter de schillen uit de maceratie.
- Giet de siroop langzaam bij de maceratie.
- Vul tot slot de hoeveelheid bij tot 1400 ml, met bronwater. Doe dit langzaam en je zult zien dat ook hier het Ouzo-effect ontstaat.
- Schenk de likeur in een fles en laat het geheel nog een paar dagen tot rust komen.
- Koel serveren!
Lijkt een lekker recept Peatsmoke!
Kan je aangeven waarom je het mandarijnensap gaat inkoken, gaat dan niet
de smaak veranderen?
Behalve vanuit het oogpunt van houdbaarheid, heb ik daar geen andere reden voor. De smaak is niet ten nadele veranderd, maar dat heeft natuurlijk ook te maken met de hoeveelheid suiker. Ik was daar ook wel een beetje bang voor, maar ik heb -toen het siroop afgekoeld was- extra geproefd.
Ik vind het eindresultaat prima smaken, maar je kunt natuurlijk altijd een proefje doen met verse sap.
Dadelijk brengt PostNL, nieuwe Navimer en dan ga ik eens een citruslikeur proberen. Gewoon citroenen, mandarijnen en sinaasappels bij elkaar. Eens kijken wat dat wordt...
Had ik deze site maar nooit ontdekt, mijn lever schreeuwt het uit van vreugde... 😀
Mooi recept!
🙂
Ik proef nu al de warme zomeravonden aankomen!
Voor recepten met meerdere citrus vruchten kun je o.a. creme de jupiter , ratavia de Curaçao , huile de agrumes vinden .
Ja, daar ben ik echt aan toe een zwoele zomeravond en dan zo'n glas in mij hand.
Nog zo'n zomers recept Piña Colada.
Ingrediënten:
- 60 ml witte rum (moet je natuurlijk ook zelf stoken)
- 120 ml ananassap
- 60 ml kokosmelk
- 2 kopjes gemalen ijs
- Ananasplakjes en/of kers voor garnering (optioneel)
Instructies:
-
Voeg de witte rum, ananassap en kokosmelk toe aan een blender.
-
Voeg het gemalen ijs toe aan de blender.
-
Sluit de blender goed af en mix alles op hoge snelheid tot het een gladde en romige textuur heeft gekregen.
-
Proef de Piña Colada en voeg indien nodig extra rum, ananassap of kokosmelk toe, afhankelijk van je persoonlijke smaak.
-
Giet de Piña Colada in een hoog glas.
-
Garneer de cocktail eventueel met een ananasplakje en/of een kers bovenop, als je van wat chic houdt.
Opmerkingen:
-
Als je geen gemalen ijs hebt, kun je ook ijsblokjes in de blender doen. Het kan nodig zijn om iets langer te mixen om het ijs goed te vermalen.
-
Je kunt ook verse ananas gebruiken in plaats van ananassap voor een nog intensere smaak. Schil de ananas, snijd hem in stukjes en voeg deze toe aan de blender.
- Je kunt ook het ijs vervangen door water om het gewenste alcohol percentage te krijgen en bottelen in een fles, dan wel de hoeveelheden aanpassen.