Meldingen
Alles wissen

Nocino


Berichten: 140
Topic starter
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo,

Eind juni ben ik begonnen om Nocino te maken. Dat is een Italiaanse drank op basis van groene okkernoten.  Belangrijk is dat er nog geen schelp gevormd is. Na wat opzoekwerk kwam ik tot volgend recept:

- 48 walnoten. (ongeveer 900 gram)

- 2l alcohol van 95 graden.

- 2 kaneelstokken.

- 10 kruidnagels.

Dit is zo’n beetje de basis ingrediënten. Andere doen er ook nog citroenschillen, nootmuskaat, vanillestokjes, …. bij. Maar dit wijkt dan af van het standaard recept.

Dit alles heb ik 60 dagen op mijn terras laten staan. Daarna gezift en ik had 2 liter over. Dus dezelfde volume waarmee ik gestart was. De vraag was hoeveel percentage alcohol er nu in zit. Mijn alcohol meter las 50 procent aan. Ik heb grote twijfels aan dit resultaat. Dwz dat er 45 procent alcohol verdampt is. In de groene bolsters zit een zekere hoeveelheid sap. Ik veronderstel dat er toch ook een minimale suiker hoeveelheid zit in de groene walnoten en vandaar de verkeerde resultaten?

Daarna heb ik een suikersiroop gemaakt van

- 1600 gram suiker.

- 600ml water.

Totaal 1,45l suikersiroop toegevoegd en nu moet dit nog minstens 4 maand rijpen. Rond de jaarwisseling kan men al eens proeven. Eindresultaat ongeveer 3,5 l Nocino van 28 procent alcohol. Na het proeven vond ik toch dat dit meer dan 28 procent alcohol zou zijn. Dus ik ben er bijna zeker van dat de alcoholmeter niet de correcte waarde aan gaf. Het resultaat zou eerder bij de 38 procent alcohol bevinden, volgende de google documentatie. 

 

Omdat er nog veel alcohol in de bolsters zitten, heb ik deze in een bokaal gedaan, 400 gram suiker toegevoegd en 3l witte wijn. Dat zou dan Vicino moeten voorstellen. Na een weekje zal ik proeven en eventueel bijsturen.

 

Heeft iemand ervaring met Nocino, aanvullingen, tips, …. zeker bij de alcohol percentage heb ik grote twijfels.

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
3 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@concha er zijn naast de Libelle/Viva recepten voor nocino , plaatselijke en commerciële recepten. 

De drank wordt Zowel als Maceraat en als destilaat waarbij een deel Maceraat word toegevoegd gemaakt. 2/3 +1/3. Percentages van 30 tot 38 % .

Belangrijk is gebruik van druivensuiker , schilletjes uit de dop goed verwijderen.Jonge niet gerijpte noten gebruiken .

 

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1836
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@rumo veel noot recepten komen vrijwel overeen.  Noten Tijd is ook weer aangebroken . hazelnoten likeur en kastanje  komen er ook weer aan .  Heerlijk met de kerst en met ijs.

(Amaretto valt ook beetje in dezelfde categorie )

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?