Hallo,
Eind juni ben ik begonnen om Nocino te maken. Dat is een Italiaanse drank op basis van groene okkernoten. Belangrijk is dat er nog geen schelp gevormd is. Na wat opzoekwerk kwam ik tot volgend recept:
- 48 walnoten. (ongeveer 900 gram)
- 2l alcohol van 95 graden.
- 2 kaneelstokken.
- 10 kruidnagels.
Dit is zo’n beetje de basis ingrediënten. Andere doen er ook nog citroenschillen, nootmuskaat, vanillestokjes, …. bij. Maar dit wijkt dan af van het standaard recept.
Dit alles heb ik 60 dagen op mijn terras laten staan. Daarna gezift en ik had 2 liter over. Dus dezelfde volume waarmee ik gestart was. De vraag was hoeveel percentage alcohol er nu in zit. Mijn alcohol meter las 50 procent aan. Ik heb grote twijfels aan dit resultaat. Dwz dat er 45 procent alcohol verdampt is. In de groene bolsters zit een zekere hoeveelheid sap. Ik veronderstel dat er toch ook een minimale suiker hoeveelheid zit in de groene walnoten en vandaar de verkeerde resultaten?
Daarna heb ik een suikersiroop gemaakt van
- 1600 gram suiker.
- 600ml water.
Totaal 1,45l suikersiroop toegevoegd en nu moet dit nog minstens 4 maand rijpen. Rond de jaarwisseling kan men al eens proeven. Eindresultaat ongeveer 3,5 l Nocino van 28 procent alcohol. Na het proeven vond ik toch dat dit meer dan 28 procent alcohol zou zijn. Dus ik ben er bijna zeker van dat de alcoholmeter niet de correcte waarde aan gaf. Het resultaat zou eerder bij de 38 procent alcohol bevinden, volgende de google documentatie.
Omdat er nog veel alcohol in de bolsters zitten, heb ik deze in een bokaal gedaan, 400 gram suiker toegevoegd en 3l witte wijn. Dat zou dan Vicino moeten voorstellen. Na een weekje zal ik proeven en eventueel bijsturen.
Heeft iemand ervaring met Nocino, aanvullingen, tips, …. zeker bij de alcohol percentage heb ik grote twijfels.