Hoi,
Ik heb recent een paar flessen limoncello gemaakt en zie dat de laatste flesjes langzaam maar zeker het zogenaamde "Ouzo" effect (melkachtige) verliezen. De limoncello wordt als het ware helemaal transparant. Dit in tegenstelling tot een fles van de slijter die ik ooit gekregen heb en al twee jaar geopend in de kast staat, deze blijft melkachtig. Heeft iemand een idee wat de oorzaak is en hoe je dit kunt vermijden?
ik maak van 1l (96%) alcohol 3 liter eindproduct. Dus dan denk ik toch dat er 32% alcohol in het eindproduct zit.
De schillen van 10 dikke citroenen laat ik 30 dagen macereren in de alcohol waarna ik de alcohol verdun met het suikerwater.
De Alcohol slaat meteen mooi blind zodra ik ga mengen. Echter na 5 a 6 weken wordt de vloeistof transparant. Tot het moment dat deze zelfs helemaal doorzichtig wordt. Dit doet niks af aan de smaak echter het ziet niet uit als echte limoncello. Ik denk dat er iets van oxidatie plaats vindt in de fles?
Welk percentage is de limoncello die je gekocht hebt in de winkel? Ik meen me iets te herinneren dat het 30% of lager moet zijn om dat effect te krijgen.
Ik heb net even gekeken naar een fles limoncello die al een jaar in de koelkast ligt en verdraaid, daar is het zelfde gebeurd... Die van mij is ook zo'n 32% ABV. Enige dat ik me kan voorstellen is dat de olie die uit de citroenschillen komt toch langzaam door de alcohol verder wordt afgebroken (of opgenomen?) waardoor het helder(der) wordt. Als ik mijn eigen ouzo verdun met water, dan wordt het troebel, maar ik heb nog nooit een glas ouzo zo lang laten staan dat hij weer helder wordt. Maar vergeet niet dat dit het omgekeerde is: Ouzo is 40 of meer % waardoor de anisol oplost en pas als er water bij komt zodat de oplossing beneden een bepaald % komt, vormt de anisol weer minuscule druppeltjes waardoor het troebel wordt.
Ik zou zeggen: doe een proefje.
Maak flessen van 28, 30, 32 en 34 %, zet die naast elkaar en kijk wat er gebeurt.
En als je later gaat proeven, kun je die van 34 en 32 % verdunnen tot 28 %.
Dan weet je nog niks van de oorzaak, maar heb je wel een betere vraagstelling.