Benodigdheden voor ± 500ml likeur:
- 4 onrijpe handpeertjes
- 1 stokje kaneel
- 4 kruidnagels
- 2 cm gember, geschild en in plakjes
- 1/2 stokje verse vanille (of een 1/2 theelepeltje vanille-extract)
- 400 ml wodka
- 100 gram kristalsuiker
- 100 ml water
Bereidingswijze:
Spoel de peertjes even af, snij in kwarten en haal het klokhuis eruit. Je kan ze zo met schil en al in een grote weckpot stoppen. Doe dan de kaneel, kruidnagel, gember, vanille (eerst even schrapen en dan de zaadjes + de peul) en wodka in de pot erbij.
Zet de pot op een koele en donkere plaats ongeveer 3 weken weg. Probeer wel af en toe de pot even te schudden.
Na 3 weken haal je alle stukken peer en kruiden uit de pot en zeef je het geheel nog even door een koffiefilter om alle frutseltjes eruit te vissen.
Zet een pannetje op met de suiker en het water en verwarm totdat alle suiker opgelost is. Voeg naar smaak de suikersiroop bij je perenwodka en geniet van je zelfgemaakte perenlikeur!
Ik bewaar al mijn likeurtjes in de koelkast, gewoon omdat ik niet hou van likeuren op kamertemperatuur. Maar er zit zoveel alcohol in dat je deze likeur ook prima buiten de koelkast kan bewaren (maar wel op een donkere plek!).
Deze ruim 100 j oude boom hangt weer goed vol met steenpeertjes .
Ze zijn vroeg dit jaar maar we hebben flink zon .
Nog paar weekjes en dan zullen de eerste vallen .
Dan vergisten op melkzuur .
Stoken met geroosterde noten .
Nu al naar uit aan het kijken ?????
Peren sorteren .
Peren kop en kont eraf .
En grof hakken
Peren aan de kook brengen en even doorkoken.
Pitjes drijven boven , deze even verweideren.
Wachten tot is afgekoeld tot onder 30 graden .
Ph controle gehad , ph aangepast op ph 4
Gist erop en uurtje later als aan gisten.
Nu afwachten .
En zodra gisten over is stoken
@Robbert:
Na grof hakselen nog water toevoegen of komt er voldoende vocht uit de peren zelf tijdens het koken?
Na het koken de vaste delen afzeven?
Kan ik voor appels een vergelijkbare werkwijze aanhouden, aangezien het beide pitfruit zijn?
Na hakken komt er iets water bij zodat het net 3 - 5 cm onder water staat .
Dan koken .
Nee alles gaat zo in gistton zonder zeven .
Ja dit werkt ook perfect bij appels .
(Je hebt dan ook geen enzym toe voegen nodig)
.
Zijn dat stoofperen?
Ik heb 4 peren in weckpot gedaan.
2 kaneelstokje
1 liter 90% abv
2 weken marcheren
600 gram suiker in 2 liter water afkoelen en bij elkaar gieten.
Op verzoek een foto van waar ik mee verpulver .
Stul Rvs 316 waarvan de zijkant contra geslepen is ..
Dank je
Kan dit ook met stoofperen worden gedaan ? Aangezien onze peren niet zoet zijn en weinig sap bevatten zoals bijv de conference peer.
Met welk product werd de ph verlaagd ?
Alvast bedankt
Kleipeer (synoniem; steenpeer) is ook een stoofpeer dus niet geschoten is altijd mis
Ja dit is een oud stoofperen soort .
De opbrengst aan likeur is niets groot maar wel hemels van smaak. En daar gaat het om .
Ik gebruik fosforzuur ,zwafelzuur ,, calcium sulfaat en calcium carbonaat en kalium chloride voor ph correctie .
In deze peren gebruikte ik wat calcium carbonate