Meldingen
Alles wissen

peren likeur

Pagina 3 / 5

Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

1030 is niet hoog je kunt het iets inkoken / indampen daardoor gaat sg omhoog .
Suiker toevoegen is een mogelijkheid maar geeft geen beter aroma alleen meer scherp alcohol .

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 116
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

bedankt Robert

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 116
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

misschien een domme vraag maar hoe krijg je als het uitgegist is die appel/perenprut in de stookketel zonder die dode gistcellen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Dood gist zakt meteen naar bodem .
Je scherpt alles over in ketel en het onderste drsp laagje laat je achter in gistton .

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 116
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

okee ,bedankt

Beantwoorden
Knooier
Berichten: 114
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Het begon zo goed. Alle stappen nauwgezet gevolgd. Resultaat: zaterdag 20 liter peren, met citroensap. SG 1044 en PH 3,9, dus gist er op (HG1 FERMENTIs) en bovenin doorgeroerd. Binnen het uur kwam er muziek uit. Het is hier nog steeds 24 graden geweest, alleen 's nachts koelt het wat af, maar dan pak ik ze goed in in warme dekentjes. Maar nu na 4 dagen zwijgen mijn watersloten. Heel af en toe nog een blubber, maar echt minimaal. Wat deed ik fout? Had ik de gist toch tot helemaal tot onderin moeten roeren? Toch te koud? Of kunnen ze echt al uitgegist zijn? Wat me sterk lijkt op die paar dagen tijd. Vandaag komen hopelijk eindelijk de voor de komende koelere periode bestelde verwarmingslampen binnen, dus dat probleem kan ik oplossen.

Maar wat dan? Hoe kan ik dit oplossen? Moet ik alsnog eens in de peren gaan roeren zodat alle gist beslist tot onderin komt? Moet er gist bij? Openmaken, roeren en SG meten, kijken of er voeding bij moet en hoe dan?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Ga NOOIT uit van een plastic waterslot dat je vergisting voorbij is .
Een water slot is alleen maar een stank afsluiter GEEN INDICATOR !
Vaak hebben die dingen ook nog giet randjes waardoor ze al niet goed rond zijn en niet goed afsluiten.

Peren gisten in begin zeker vrij fel .
Gisting kan tussen 1 week tot wel 5 weken duren .
Hangt af van gist , gistmilieu , aanwezige hoeveelheid suikers , aanwezige looizuur enz .
Nooit roeren in iets wat al enkele dagen staat te gisten .
Even SG meten , kijken of je bellen ziet , prikt het in de neus als je vluchtig snuffelt .
Je kunt met lucifer bij oppervlakte houden zien of er nog co2 vrijkomt .
Gaat deze uit is er co2 dus gisting , blijft branden is er geen gisting meer .
Ook kun je een co2 detector gebruiken.

Beantwoorden
Knooier
Berichten: 114
(@knooier)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

Had waterslotjes en rubbertjes ingesmeerd met vaseline om ontsnappen van CO2 tegen te gaan. Bellen niet goed te zien, vooral veel peren bovenin met witte “aanslag. Wel als ik lepeltje er in steek voor wat sap tbv SG-meting. SG = 1024 (was zaterdag 1044).
En wonderlijke magie: de lucifertest werkt. Erg leuk, 4x geprobeerd ?. Daarna deksel gauw weer dicht.
Dus denk nu: geduld, geduld, geduld

Beantwoorden
Figaro
Berichten: 116
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaren geleden

bij mij hetzelfde ,af en toe een bubbel maar de appel/perenprut gist gewoon door hoor.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

IN opvolging van bovenstaande foto's van de stoof peren .
Gisting klaar :

Alles in ketel :

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden


AFstoken met ruime voorloop .
En stoppen wanneer uitstroom percentage beneden 52% zakt .

Resultaat .
2,8 liter 68 % peren brandewijn .

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 117
(@kevin)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Beste Robbert.
Ben na vlierbessen nu met conference peren bezig. Zoals mijn vergisting nu verloopt zie ik het niet gebeuren dat de gist als onderste laag in mijn emmer neerdaalt. Stel dat ik alles (in kookzak) overhevel naar mijn keteltje, geeft de gist dan bij het stoken problemen. Ligt jouw kookzak los van de bodem?
Verder: ik heb met bakkersgist gewerkt, welke smaak optimalisatie geeft een wijngist tov de bakjersvariant?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Wanneer je een goede vergisting hebt gehad zakt het dode gist naar bodem . En zodra gisting klaar is schep je alles over en zal je de onderste misschien 1 cm laag drap hebben . Dat laat je in ton achter .
Een beetje gist wat nog zwevend is zal geen probleem geven .
Ik heb tussen bodem en kookzak meestal of keramische steentjes of een paar stukken , (beetje als proppen ,) latoen koper . Dus zak ligt vrij van bodem .
Een wijngist geeft frisheid door zuren en verestering. Een bakkersgist geeft wat zachter " vanille" achtig resultaat .
Gisting met een wijngist geeft makkelijker nagisting op fles als je voor mousserende resultaten wil gaan .
EN hangt wat van de wijngist af maar ziu iets hoger alcohol kunnen geven .
Wat eigenlijk voor een wijn vergissing interessanter is dan voor een brandewijn .
Een iets tragere gisting met een bakkersgist geeft meer aroma wat bin een destilaat weer naar voren komt en uiteindelijk door destilatie ook dan krijg je de hoge percentages.

Je gaat de conference peren voor destilaat gebruiken .
Zodra gisting over is niet te lang wachten met stoken.
Zoals ik zei de dode cellen liggen op bodem .
Dus laat dat achter en gewoon alles verder in ketel .
Let op dat je ruime voorloop pakt . Stook niet boven 92 graden op brug .
En stop op tijd dus niet onder 48 % zakken .
Stook je wel in twee keer dan alles opvangen maar neem wel in eerste stook een klein stuk voorloop weg , het deel wat voor de 78,3 graden is overgekomen . Dan tot rond 10% in uitstroom daarna 2 e overhaal de scheiding maken . En stop dan op tijd .
Je vind meestal een punt rond 48 - 50 % waar de smaak bitter wordt dan stoppen.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 117
(@kevin)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Zeer duidelijk antwoord!

Graag zou ik ook telefonisch een keer van gedachten willen wisselen. Indien je hiervoor open staat, kun je me een pb sturen met tel nr?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Afmaken van de peren likeur van boven deed ik heel simpel .
Eerst een 2e overhaal .

Beantwoorden
Pagina 3 / 5
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?