Hierbij had ik 78% peren brandewijn .
Deze op Drinksterkte gebracht met 300ml witte muskaat wijn , wat water en daarna 300 mil
suikersiroop toegevoegd..
Likeur van stoofperen
Heb net 50Kg peren gekregen en ga deze op robbert zijn manier doen. Ik wou een blokje bakkergist gebruiken iemand een idee hoeveel bakkersgist op 50kg? Heb eventueel ook champagne gist van stookwinkel.
Wanneer je de peren in een ton hebt en daar paar cm water boven kun je zie aantal liters .
Neem dan ongeveer 70 tot 100 gr per 25 liter
Gewoon de gist eroverheen kruimelen ? En welke temperatuur zal ik vergisten?heb een vergisting kast. Las op het forum dat bakkersgist pas bij 24 graden lekker gaat werken maar las ook dat je peren op een lagere temperatuur wilt vergisten om geen aroma te verliezen.
Bakkersgist werkt bij 16 tot 28 graden .
Je kunt het beste niet te snel gisten 19 tot 21 graden .
Peren hebben zwak aroma ,door langzaam gisten behoud je meer smaak .
Je voegt het toe en een slag erdoor met lepel .
heren
mooi dat ik dit topic nu zie
Nu heb ik 8 liter gepasteuriseerd perensap staan.
Van de helft wil ik wijn maken den de andere helft verstoken naar perenlikeur.
Nu heb ik universele wijngist korrelgist Kitzinger universeel voor 50 l erbij gekocht.
Kan ik de gist verdelen over 2 mandflessen van 5 liter en hoeveel suiker moet ik per fles toevoegen het worden dus 2 batches van elk 4 liter evt wat meer als ik de suiker oplos in water.
En kan ik dan 4,5 liter laten vergisten in een fles van 5 liter, heb ik genoeg kopruimte dan?
groeten
Ruud van Ginneke
Je kunt het onderdaad in 2 delen en ook het gist .
Ik weet niet wat voor peer jij gebruikt en wat daarom het suiker getal is .
Maar omdat peren zelf al vrij fragiel aroma hebben zou ik weinig of geen suiker extra toevoegen ..
Als je het niet te warm zet in begin zal het niet meteen door gisten uit de fles schuimen .
het is een harde conferance peer robbert , maar moet daar geen suiker bij ?
heeft ie genoeg suikers in zich ?
en hoeveel anders erbij doen als het nodig is......
en kan ik met een gewons sg dobber het sg van dit sap meten ?
je kunt het sap even meten qua SG .
Als het sg boven 1040 is zou ik geen verder suiker toevoegen
Er hoeft inderdaad niet altijd suiker bij .
Extra suiker geeft alleen een extra alcohol en je verdunt daarmee het aroma
verdorie, weer nier alles binnengekregen natuurlijk van verschillende webshops,
dus weer even wachten, als het goed is vandaag alles binnen.
heb ik tussentijds nog wel een vraag, kan ik wijnflessen met schroefdop hergebruiken?
of sluit de schroefdop dan niet meer goed afen bedreft de wijn dan.
vind dit eigenlijk wel makkelijker als kurken
Je kunt ook schroefdoppen los bestellen
is daar een standaard maat voor robbert?
want ik zie een hele hoop doppen en de meesten zijn 31x24 of zo
is dit een standaard maat voor een normale wijnfles ?
Er zijn een paar standaard maten .
Dus je moet even proberen de juiste te vinden
ik had poosje terug bij welkoop een partij gekocht die passen op de meeste .
10 in een zakje.
Dat zijn die metalen met zo een rand die je kunt om Velsen . Zo een breek randje bij opendraaien .
Ook dit jaar weer paar kistjes vol steenpeertjes .
Nog niet helemaal uit wat ik ermee ga doen maar eerst laat ik ze nog 14 dagen liggen.
Beter voor afbraak van looizuur dus beter voor smaak en een betere vergisting .
Peren moeten langzaam vergisten. Snel vergisten geeft minder smaak..
(Even als pecinase enzym toevoegen wat wel sneller meer sap geeft maar ten koste gaat aan aroma .
(Beter is Even in 80 -84 gr water ! Dit breekt ook celwand en maakt ook pectine enzym wat methyl afscheid kapot . )