Meldingen
Alles wissen

peren likeur

Pagina 4 / 5

Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Hierbij had ik 78% peren brandewijn .
Deze op Drinksterkte gebracht met 300ml witte muskaat wijn , wat water en daarna 300 mil
suikersiroop toegevoegd..

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Likeur van stoofperen

Beantwoorden
Brenner
Berichten: 90
(@brenner)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Heb net 50Kg peren gekregen en ga deze op robbert zijn manier doen. Ik wou een blokje bakkergist gebruiken iemand een idee hoeveel bakkersgist op 50kg? Heb eventueel ook champagne gist van stookwinkel. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Wanneer je de peren in een ton hebt en daar paar cm water boven kun je zie aantal liters .
Neem dan ongeveer 70 tot 100 gr per 25 liter

Beantwoorden
Brenner
Berichten: 90
(@brenner)
Trusted Member
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Gewoon de gist eroverheen kruimelen ? En welke temperatuur zal ik vergisten?heb een vergisting kast. Las op het forum dat bakkersgist pas bij 24 graden lekker gaat werken maar las ook dat je peren op een lagere temperatuur wilt vergisten om geen aroma te verliezen.  

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Bakkersgist werkt bij 16 tot 28 graden .
Je kunt het beste niet te snel gisten 19 tot 21 graden .
Peren hebben zwak aroma ,door langzaam gisten behoud je meer smaak .
Je voegt het toe en een slag erdoor met lepel .

Beantwoorden
ruud1
Berichten: 105
(@ruud1)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

heren

mooi dat ik dit topic nu zie

Ik heb van de week een steam jucer van natursaft gekocht bij Brouwland, prima apparaat overigens.
Nu heb ik 8 liter gepasteuriseerd perensap staan.
Van de helft wil ik wijn maken den de andere helft verstoken naar perenlikeur.
Nu heb ik universele wijngist  korrelgist Kitzinger universeel voor 50 l erbij gekocht.
Kan ik de gist verdelen over 2 mandflessen van 5 liter en hoeveel suiker moet ik per fles toevoegen het worden dus 2 batches van elk 4 liter evt wat meer als ik de suiker oplos in water.
En kan ik dan 4,5 liter laten vergisten in een fles van 5 liter, heb ik genoeg kopruimte dan?

groeten

Ruud van Ginneke

Bewerk bericht

 
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Je kunt het onderdaad in 2 delen en ook het gist .
Ik weet niet wat voor peer jij gebruikt en wat daarom het suiker getal is .
Maar omdat peren zelf al vrij fragiel aroma hebben zou ik weinig of geen suiker extra toevoegen ..
Als je het niet te warm zet in begin zal het niet meteen door gisten uit de fles schuimen .

Beantwoorden
ruud1
Berichten: 105
(@ruud1)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

het is een harde conferance peer robbert , maar moet daar geen suiker bij ?

heeft ie genoeg suikers in zich ?

en hoeveel anders erbij doen  als het nodig is......

en kan ik met een gewons sg dobber het sg van dit sap meten ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

je kunt het sap even meten qua SG .
Als het sg boven 1040 is zou ik geen verder suiker toevoegen
Er hoeft inderdaad niet altijd suiker bij .
Extra suiker geeft alleen een extra alcohol en je verdunt daarmee het aroma

Beantwoorden
ruud1
Berichten: 105
(@ruud1)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

verdorie, weer nier alles binnengekregen natuurlijk van verschillende webshops, 

dus weer even wachten, als het goed is vandaag alles binnen.

heb ik tussentijds nog wel een vraag, kan ik wijnflessen met schroefdop hergebruiken?

of sluit de schroefdop dan niet meer goed afen bedreft de wijn dan.

vind dit eigenlijk wel makkelijker als kurken

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Je kunt ook schroefdoppen los bestellen

Beantwoorden
ruud1
Berichten: 105
(@ruud1)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaren geleden

is daar een standaard maat voor robbert?

want ik zie een hele hoop doppen en de meesten zijn 31x24 of zo 

is dit een standaard maat voor een normale wijnfles ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Er zijn een paar standaard maten .
Dus je moet even proberen de juiste te vinden
ik had poosje terug bij welkoop een partij gekocht die passen op de meeste .
10 in een zakje.
Dat zijn die metalen met zo een rand die je kunt om Velsen . Zo een breek randje bij opendraaien .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8799
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Ook dit jaar weer paar kistjes vol steenpeertjes  .

Nog niet helemaal uit wat ik ermee ga doen maar eerst laat ik ze nog 14 dagen liggen. 

Beter voor afbraak van looizuur dus beter voor smaak en een betere vergisting  .

Peren moeten langzaam vergisten. Snel vergisten geeft minder smaak.. 

(Even als pecinase enzym toevoegen wat wel sneller meer sap geeft maar ten koste gaat aan aroma .

(Beter is  Even in 80 -84 gr water ! Dit breekt ook celwand en maakt ook pectine enzym wat methyl afscheid kapot . )

 

 

Beantwoorden
2 Reacties
Strauss
(@strauss)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 33

@robbert door ze nog even te laten liggen, verhoog je het suikergehalte?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Illustrious Member
Berichten: 8799

@strauss voor drank bereiden in het beter om peren even te laten liggen  .   Door te laten liggen worden peren melig .  Ze krijgen dan meer aroma en raken zo looizuur kwijt  .  Dus minder bitter in smaak   maar meer peren smaak. 

Daarnaast is looizuur gisting remmend  . Dus vergisting gaat ook makkelijker als looizuur afneemt.

Enige is ze zijn wat lastiger te persen  .  Maar je vergist toch beter op pulp  . 

Beantwoorden
Pagina 4 / 5
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?