@strauss het hang altijd af van kwaliteit van product hoevaak je het gaat overhalen.
Ja meestal haal ik peren 2 x over als ik met vezel vergist en ook eerste overhaal compleet met pulp stook.
Mits de ketel ervoor is ingericht heb je voldoende aroma overdracht. .
Peren bevatten veel pectine dus bij vergisting wordt er meer methyl afgestoten . daarom gaat bij mij eerst even de kook erover dan is dat probleem grotendeels ondervangen en is er minder methyl aanwezig .
Hierdoor kan ik met even een halt bij opwarmen op 65 graden en alles wat bij verder opwarmen voor 72 graden op brug overkomt verwijder ik dus .dat is bij 50 liter vulling paar milliliters.
Dan zit je ook snel rond de 78,3 graden waarop de ketel echt uitstroom krijgt .
Met paar druppels op vinger of op theelepel proef , ruik en kijk ik naar helderheid . En zodra de uitstroom goed is vang ik mijn product op.
Er is niet met 15 % of aantal milliliters vast te stellen hoeveel er verwijderd moet worden.
De hoeveelheid voorloop ligt geheel aan kwaliteit van product en werking van ketel in eerste overhaal en ook finale overhaal.
Soms kan een eerste overhaal ook finale zijn . Dat hangt dus af van wat je stookt .
Het pitten probleem : Als je veel pitten hebt en ze zijn niet kapot. Of slechts enkele kapot is er geen reden om druk over te maken. Het is een deel van de stoffen ( Cyanides en methylcarbamide ) dat achterblijft in ketel en een deel wat overkomt maar zal niet zorgenlijk zijn .
Er zijn natuurlijk domme mensen die met geweld hakselen en persen en daarbij alle pitten kapot slaan en dat mee vergisten . Beetje de balkan methode. Ja dat is niet verstandig.