Meldingen
Alles wissen

peren likeur

Pagina 5 / 5

Berichten: 77
(@houthakkertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hier in het weiland hangen de bomen ook vol peren. Dit recept wil ik eens proberen maar ik heb nog wat vragen na het lezen van dit topic.

Hoe meet je de ph waarden en waarmee kun je deze dan corrigeren? 

En stoken jullie de uitvergiste peren dan mee voor extra smaak?

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@houthakkertje  ph meet je met ph papiertjes, lakmoesproef. Of met een digitale ph meter  .

Ph omlaag / zuurtegraad hoger gebruik je citroenzuur , phosforzuur , wijnsteenzuur , zwavelzuur of calcium sulfaat , ph omhoog / zuurtegraad lager calcium carbonaat,  natrium bicarbonaat,  soda , caustic soda .

Wanneer je vezels / pulp mee stook krijg je meer aroma .

 

Beantwoorden
Berichten: 38
(@strauss)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dag Robbert, hopelijk kan ik binnen 10 dagen stoken. Lees ik het goed dat je dit perenlikeur 2 keer stookt? Verlies je dan niet te veel smaak?

Ivm de voorloop, bij mij zitten er nog veel pitten in mijn vergistingsvat. Is 15% voorloop weghalen een veilige marge? En hoeveel neem je weg bij een eventuele 2e stook.

mvg, 

Strauss

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@strauss het hang altijd af van kwaliteit van product hoevaak je het gaat overhalen.  

Ja meestal haal ik peren 2 x over  als ik met vezel vergist en ook eerste overhaal compleet met pulp stook. 

Mits de ketel ervoor is ingericht heb je voldoende aroma overdracht. .

Peren bevatten veel pectine dus bij vergisting wordt er meer methyl afgestoten . daarom gaat bij mij eerst even de kook erover dan is dat probleem grotendeels ondervangen en is er minder methyl aanwezig  . 

Hierdoor kan ik met even een halt bij opwarmen op 65 graden en alles wat bij verder opwarmen voor 72 graden op brug overkomt verwijder ik dus  .dat is bij 50 liter vulling paar milliliters.  

Dan zit je ook snel rond de 78,3 graden waarop de ketel echt uitstroom krijgt . 

Met paar druppels op vinger of op theelepel proef , ruik en kijk ik naar helderheid . En zodra de uitstroom goed is vang ik mijn product op.

Er is niet met 15 % of aantal milliliters vast te stellen hoeveel er verwijderd moet worden.

De hoeveelheid voorloop ligt geheel aan kwaliteit van product en  werking van ketel in eerste overhaal en ook finale overhaal. 

Soms kan een eerste overhaal ook finale zijn . Dat hangt dus af van wat je stookt . 

Het pitten probleem :  Als je veel pitten hebt en ze zijn niet kapot. Of slechts enkele kapot is er geen reden om druk over te maken.  Het is een  deel van de stoffen ( Cyanides en methylcarbamide ) dat achterblijft in ketel en een deel wat overkomt maar zal niet zorgenlijk zijn .  

Er zijn natuurlijk domme mensen die met geweld hakselen en persen en daarbij alle pitten kapot slaan en dat mee vergisten  . Beetje de balkan methode. Ja dat is niet verstandig. 

Beantwoorden
Berichten: 2
(@1mandine)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik zal het noteren voor als ik boodschappen ga doen op de markt ^^.

Beantwoorden
Pagina 5 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?