Ik vond onderstaand recept op ducske.be:
Van maak tot smaak lopen er 14 weken over. 8 weken maceratie en nadien 6 weken rijping.
Uit leergierigheid, zijn er werkelijk 8 weken nodig om de aroma's in de alcohol te krijgen? Dit lijkt mij wel erg lang daar de kruiden op zich reeds sterk van smaak zijn.
Iig ondertussen het brouwseltje aangemaakt en heb deze voor een klein raam geplaats op het eerste verdiep zodoende deze in alle rust kan genieten van licht en warmte.
Thanks!
Macereren kun je net als rijpen versnellen met au bain marie verwarmen en blootstellen aan uv en infrarood licht .
( er zijn ook toevoegingen voor chemisch verouderen maar ben ik geen voorstander van )
In een ultrasoon cleaner gaat het ook erg snel.
Ja ja maak van ons maar alcoholisten met die lekkere recepten,zo gaan we nog meer zuipen,of het al niet erg genoeg is,Lummel hoor ik niets meer van Nimrax dito volgens mij zitten die konstant op een ander planeet.of in de olie????
Dat klopt. Daarom ook dat ik de bokaal in het zonlicht plaats achter glas en tussen gordijn waar de temperatuur oploopt tot 40°. Ik kan natuurlijk de bokaal in warm water plaatsen, maar wilde weten of ik echt die 8 weken nodig hebt gezien anijs en venkel toch wel sterkere kruiden zijn dan bv. een groen theeblad.
Je kunt de bokaal voor macereren 12 uren op 50 - 65 gr houden .
Dat zou je ook kunnen doen met na verwarmen koud zetten en weer 12 uur verwarmen .
Absinth en pastis worden meest ook 12 uren op deze methode behandelt maar na macereren Deels overgehaald en 2e deel weer bijgevoegd.
( pernod was van oorsprong een Absinth . vanwege de absinth wet die in een aantal landen werd ingevoerd in begin vorige eeuw . ( 1909 in nederland ) Is Pernod absint is aangepast in receptuur de Alsem , valeriaan en kinine werden verwijderd en drinksterkte teruggebracht , hysop , suiker en engelwortel toegevoegd . vanwege het gemis aan Absinth zijn pernod en pastis zowel als alcohol maceraten en gedistilleerd op markt gebracht . ) ??
Diverse varianten maar HEERLIJK .??
Bedankt voor de info. Had het procédé van overhalen en 2de deel gewoon uitgefilterd maceraat nadien toevoegen reeds geleerd van jou. Ik ga in eerste instantie dit probeersel gewoon laten trekken en filteren en nadien verdunnen met mineraalwater waar 100 gr suiker in is opgelost. Kijken wat dit geeft om nadien te kunnen tweaken, eventueel met gedeeltelijk overhalen.
Ook heb ik de nodige ingrediënten aangekocht om een absinth te stoken. Maar zoals je misschien gelezen heb; eerst planken bijkopen 😀
Papabeer Simpele recepten als maceraten kunnen heerlijke drankjes geven .
Een ingrediënt wat ik op diverse Franse sites tegenkom en hier mis is "reglise" of te wel zoethout. Optioneel zijn ook nog kaneelstokje en aromatische kruiden als thym, rozemarijn en salie. Zoethout lijkt echter een vast bestanddeel.
gemiddelde duur van maceratie in deze Franse recepten is 40 dagen.
Misschien nog andere optie qua recept, dit is m'n 3e poging voor een pastis geweest en ik moet zeggen dat deze goed bevalt.
- 1 liter alcohol van 65%, ik heb eentje gebruikt op basis van druiven.
- 15 gram Steranijs
- 13 gram Anijszaad
- 20 gram Venkelzaad
- 5 gram Zoethout
- 6 gram Korianderzaad
- 7,5 gram Kardemom
- 3 gram Hyssop
- 3 gram mandarijn of sinaasappelschil (vers), zonder
De kruiden buiten de mandarijn of sinaasappelschil heb ik bij Pit&Pit gehaald.
Deze heeft 15 dagen lopen trekken waarbij er eenmaal 2,5 uur op 55 graden Celsius verwarming heeft plaatsgevonden.
Filteren en 50 gram rietsuiker per liter beginproduct toegevoegd en verdund naar 46%.
Dank u voor dit receptje ... word mn volgend projectje