Meldingen
Alles wissen

Recept mirabellen likeur gevraagd


Berichten: 9
Topic starter
(@onrust)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Goedemiddag!

ik heb een mandje mirabellen over. Heeft iemand nog een aardig recept voor een lekkere likeur?

bvd

 

trouwens: moet je ze ontpitten of juist niet?

Beantwoorden
8 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9955

@onrust wassen , pitten eruit , onderwater zetten in heet water . Even kook erover. Rietsuiker erbij.  1 kilo op 12 kilo fruit. 

Gist en gistvoedingszout erbij.  

Of spontaan laten gisten .

Na vergisting alles in kookzak in de ketel .

2 x overhalen.  2e overhaal scheiding maken ,voorloopt , hart een naloop.

 Na enige dagen ademen. Met suikersiroop aanlengen op drink sterkte.  

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@onrust Marabellen zonder pit fijn maken, suiker er bij met iets water. Zachtjes laten koken voor een uurtje zodat de smaak in de suiker trekt, na afkoelen alcohol er bij. Dit minstens 6 weken laten trekken en dan filteren. Ik gebruik een alcohol percentage waar mee ik uiteindelijk op 40% uit kom en per liter eind drank 200 gr suiker.

Beantwoorden
Theresa
Berichten: 310
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

U kunt ook de sap uit mirabellen slingeren met centrifuge dan het sap vergisten .

of zoals Robbert beschrijft doen maar na gisten alles in centrifuge dan het zo uit centrifuge stoken .

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja, maar dan krijg je eau de vie of Schnapps. Dat is toch iets heel anders dan likeur?

Beantwoorden
3 Reacties
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@kees22  zo is het omschreven. 

liqueur is a sugar-sweetened alcoholic beverage, typically flavored by fruits, herbs, spices, and/or nuts. (Liqueurs are distinguished from eaux-de-vie, fruit brandy, and flavored liquors, none of which contain added-sugar).

Een eau de vie heeft geen suiker zodra u er suiker in doet is het likeur.

Likeur is gezoete drank. 

 

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1266

@theresa Niet alleen gezoet, maar ook bestaande uit een alcoholische basis waarin smaakstoffen uitgeloogd worden. Dus mirabellen gemacereerd in alcohol, dan uitgezeefd en/of bezonken en aangezoet.

Ik zou dat dus gewoon doen: mirabellen overgieten met alcohol van rond de 40 of rond de 80 %, een tijdje laten staan, uitzeven en filteren/bezinken en dan een beetje suiker toevoegen. Niet te veel suiker, maar dat is persoonlijke smaak.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@kees22 beste u ziet toch wat er staat!  Het is toch wel begrijpelijk dat likeur een alkoholische drank is waar een smaakje aan zit.  Smaak infusie heet dat. Infusie mag door destillatie, maceratie,  met hoge druk keteltje of dan druppelen door  alkohol. En daar is dan suiker bij gedaan. Als u geen alkoholische basis  in een zoet drankje doet is het ranja. 

Macereren van pruimen heeft u echt met 40% te kort hoor en 80 % te hoog. Of u gebruikt zeker oude gedroogde pruimen uit de supermarkt? Als u vers fruit gebruikt. Is er vocht aanwezig. Daarmee moet u ook rekenschap houden.  U moet toch ook op een zeker percentage uitkomen. Suiker percentage en vocht percentage  is ook belangrijk te weten of u wel of geen suiker gaat aanvullen als u fruit gaat vergisten. Te veel suiker is slecht voor  smaak en te weinig voor wat het op zal brengen. 

 

Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@onrust)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Dank voor jullie tips! Ik ga er straks mee aan de slag!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?