Recept speculaasdrankje
Heeft iemand het recept van een speculaasdrankje misschien?
alvast dank.
wim
@wim58 de basis is kaneel, anijs, kruidnagel en iets kardemom. De samenstelling is echter variabel .
Diverse verschillende recepturen in verschillende windstreken geven meerdere mogelijkheden maar uitgebreid dus speculaaskruiden is een mengsel van kaneel, anijs zaad ,nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper, wat wordt gebruikt bij de bereiding van speculaas, kruidkoek en kruidnoten.
Wil je een drank stoken kun je dus alcohol van granen van 70 % gebruiken en hierjn een kruiden mengsel later trekken . Dit na enkele weken filteren en water en suikersiroop toevoegen tot je op een percentage van 32 % uitkomt.
@robbert hartelijk dank, ik heb nog wat over van limoncello maken. Naast whisky en Rum leek het mij leuk om dit te maken. Kun je bij benadering aangeven hoeveel ik er in moet doen van die kruiden op een halve liter alcohol?
gr Wim
@wim58 per liter
0,5 gr peper
1a 2 gr anijs zaad
0,5 gr nootmuskaat
1gr kaneel
0,5 gt kruidnagel
3a 5 gr gember
0,5 gr kardemom
Dat zou ongeveer verhouding zijn voor drank.
@wim58 ik ben vandaag ook begonnen met een speculaaslikeurtje. Het is voor mij de eerste keer dus ik kijk wel wat het wordt. Als basis heb ik het recept van Robbert genomen en dat aangepast(wat volgens mij ook de bedoeling van Robbert was). Ik ben opzoek gegaan naar recepten voor speculaaskruiden voor het maken van speculaas en kruitnoten enzo. Het leuke is dat er veel gevarieerd wordt naar eigen inzicht en dat heb ik dus ook gedaan door vooral te ruiken aan de kruiden. Het later aanpassen van het recept(als dat zou moeten) zal denk ik moelijker zijn, want je moet dan precies weten wat ieder ingrediënt doet voor de totalen smaak.
Ik heb alleen kruiden in poeder vorm gebruikt en het afwegen van grammen of een half gram leek mij best wel moeilijk. Ik heb wel een klein weegschaaltje voor dit soort ding en heb op het schaaltje de ingrediënten verzameld en het gewicht steeds opgeteld. En zo bij elkaar zag het er best wel uit als een flinke hoeveelheid kruiden.
De eerst drie zijn de basis voor speculaas en voor de rest wordt er veel gevarieerd.
Per liter alcohol van 72%:
4 gr. kaneel
1 gr. nootmuskaat
1 gr. kruidnagel
2 gr. gember
1 gr. kardemon
2 gr. anijs
1 gr. koriander
0,5 gr. witte peper.
Na een aantal weken(ik weet nog niet hoeveel) ga ik dit filteren en met suikerriet siroop verdunnen naar 32%. En ik ben gewend om 200 gr. suiker per liter eindproduct te gebruiken. Zoals je misschien wel begrijpt weet ik niet wat het eind resultaat gaat worden, maar daarover schrijf ik later wel weer(en hoop dat jij dat ook doet).
Vervolg op mijn recept.
Ik heb er nog een halve rol volkoren beschuit bij gedaan voor de graan smaak. Na een paar weken heb ik de boel gefilterd en de helft heb ik met de kruiden in een kruidenzak nog eens gedistilleerd. Daarna alles weer bij elkaar gedaan en aangezoet met een blik gecondenseerde melk die ik heb laten karamelliseren en ook nog wat rietsuiker. Later heb ik het in stapjes na proeven verdund naar 15%(het is voor Sinterklaas en dat is wel een kinderfeestje hé (dat wordt nog wel eens vergeten)).
Ik zal eerlijk zijn het uiteindelijke drankje voldeed niet helemaal aan mijn verwachtingen, maar dat heb ik wel vaker als ik een recept zelf bedenk. Het is zeker wel lekker maar ik wilde een echte kruidnoten smaak. Al moet ik zeggen dat ik probeer die niet te eten omdat je dan niet kan stoppen met graaien naar die dingen. Ik heb nu 3 liter Speculaas Cream en drink het warm als en glühwein en ben aan het denken hoe ik het recept kan verbeter voor volgend jaar BLA BLA bla bla 😋 😜
@rumo dank je wel, ik heb het geproefd en is wat stevig qua alcohol, maar smaakt toch iets waterig. Dus durf het niet te verdunnen meer. Ben bang dat ik daar niets aan kan doen?..
gr Wim
@robbert dat ga ik eens proberen lijk mij leuk voor Sinterklaas alhoewel ik denk dat het volgend jaar beter op smaak is 😋
@rumo inderdaad dat is de bedoeling even experimenteren om je eigen smaak erin te vinden . Immers de speculaas van de Friese bakker is weer anders dan bij jou of midden van land .
Persoonlijk zou ik wat caramel in laatst bij voegen om beetje dat boterachtige in smaak te krijgen.
P.s. je zou ook met room kunnen werken dat je dat " Baileys " effect zou kunnen krijgen maar dan met speculaas smaak
Laatste bericht: Iemand bekend met deze alambiek? Ons nieuwste lid: Hoeksche stook Recente berichten Ongelezen berichten Tags
Forum iconen: Forum bevat geen ongelezen berichten Forum bevat ongelezen berichten
Onderwerp pictogrammen: Niet beantwoord Beantwoord Actief Populair Sticky Afgekeurd Opgelost Privé Gesloten