Alweer een paar weken terug, zijn we wezen schaatsen op grote stukken van de Kaag. Bij een korte rustperiode, kwamen de platvinkjes uit de achterzakken. En werd er over en weer geproefd. Ik met m’n eigen Brandy, voor in de warme chocomel. Maar naast de gebruikelijke Beerenburg, Jägermeister, etc. is er één me als extra lekker bij gebleven. Volgens die meneer was het Schelvispekel.
Had ik nou maar doorgevraagd….. Ondanks de spierpijn, de volgende dag, weer terug in de hoop die ene meneer nog even aan te spreken. Maar helaas heb ik ‘m nooit meer gezien. Nu heb ik een fles Schelvispekel van Distilleerderij Van Toor uit Vlaardingen gekocht. Maar om de één of andere reden is het ‘m net niet. Misschien door de afwezigheid van de kou, komt deze toch heel anders binnen.
Wie kan mij wat op weg helpen bij het zelf maken van Schelvispekel?
Komen Robert’s Tiny Projects nr: 6 of nr: 8 een beetje in de buurt?
Is het een kruidenbitter of is het een kruidenlikeur? (hoeveelheid suiker?)
Welke brandewijn als basis?
Wat zijn naast kaneel en nootmuskaat de basis kruiden en specerijen?
Zodat ik daar zelf m’n eigen draai aan kan geven. En de volgende winter, hopelijk met wat langere sneeuw en ijspret, van kan genieten. En niet onbelangrijk; anderen van kan laten meegenieten.
Speculaas kruiden zijn anijs , kaneel, nootmuskaat ,kruiidnagel en kardemom